Το ίδιο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε η Αμερική για να βγάλει Πλανητάρχη, κάναμε κι εμείς να βγάλουμε ΕΣΡ!
ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Αρχή της δημοσίευσης φωτογραφιών από την Ξάνθη του παρελθόντος από το αρχείο του Δημητριάδη Πέτρου.
Δύο Ξανθιώτες στο Δημοτικό Πάρκο, μπροστά στο ρυάκι.
Δημόσια αντιπαράθεση
Σκέφτηκαν άραγε όλοι αυτοί που «μαλώνουν» μεταξύ τους και που επιμένουν πως αυτοί έχουν δίκιο κι όχι οι άλλοι, ότι μαλώνουν για ένα ανύπαρκτο στην ουσία θέμα. Που το διατηρούν στην επιφάνεια χωρίς σοβαρότητα και μια διάθεση απόδοσης ευθυνών ο ένας στον άλλο.
Για την πορεία διαμαρτυρίας προχθές που η Χρυσή Αυγή εγκαινίαζε τα γραφεία της και όσα έγιναν πριν και μετά στην πόλη. Το ότι κατατρόμαξαν οι Ξανθιώτες, αυτό το λαμβάνουν υπόψιν τους; όπως ότι έγιναν ζημιές που έχουν κόστος αποκατάστασης;
Τέλος πάντως ας σταματήσει αυτή η δημόσια αντιπαράθεση. Εξάλλου τι εξυπηρετεί;
Γ.Δ.
Τα βρήκαν για το ΕΣΡ
Σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση να συσταθεί επιτέλους Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων κομμάτων.
Επιτέλους, υποχώρησε η κυβέρνηση αλλά και η Νέα Δημοκρατία και επήλθε η σύγκλιση για να προχωρήσουν τα πράγματα και να σταματήσει η ενασχόληση της κοινής γνώμης με ένα θέμα σοβαρό μεν, αλλά όχι και να γίνεται βασικό επί μήνες στα Μέσα Ενημέρωσης σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και μύριων προβλημάτων.
Τελικά επικράτησε η λογική, κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης κι ελπίζουμε να μπουν όλα στην κανονική πορεία. Όμως, επειδή υπάρχουν θέματα σοβαρά σε εκκρεμότητα, είμαστε σίγουροι πως εύκολα δεν θα έχουμε συμφωνίες ή ομοφωνίες όπως στο θέμα του αριθμού των αδειών, του τιμήματος του ετήσιου ενοικίου των τηλεοπτικών αδειών και άλλα.
-Οψόμεθα.
Γ.Δ.
Άντε, κάτι να κινηθεί
Έστω και αργά, άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Ποταμιάς- Νέας Κεσσάνης. Ήδη έγινε η Προκήρυξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την εκμίσθωση τμήματος του γεωθερμικού προς ιδιώτες.
Μάλιστα η αξία της όλης επένδυσης που θα γίνει εκεί, θ’ αποτελέσει την αρχή, θα γίνει η βάση για ν’αναπτυχθούν συν τω χρόνω κι άλλες επενδύσεις με αξιοποίηση της γεωθερμίας της περιοχής.
Μάλιστα οι επενδύσεις μπορούν να είναι στις ιχθυοκαλλιέργειες, γαρίδες, άνθη κλπ.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία ν’ αξιοποιηθεί το πεδίο Κεσσάνης επ’ ωφελεία των κατοίκων.
Γ.Δ.
Δεν είναι πεζόδρομοι αλλά πάρκινγκ
Οφείλουμε να το ξαναπούμε για άλλη μια φορά. Έχουν απόλυτο δίκιο οι συμπολίτες που διαμαρτύρονται πως οι φερόμενοι ως πεζόδρομοι Γ. Σταύρου και Δαγκλή κάθε άλλο παρά είναι πεζόδρομοι. Έχουν μεταβληθεί σε πάρκινγκ Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων λόγω της ανοχής του δήμου και της απουσίας τροχονομικού ελέγχου.
Οι δύο μικροί οδοί κατ’ ευφημισμό λέγονται πεζόδρομοι κι αυτό δεν τιμάει βέβαια ούτε τη δημοτική αρχή ούτε βέβαια τους «έξυπνους» δημότες που θεωρούν ότι εξασφαλίζουν δωρεάν πάρκινγκ.
Γ.Δ.
Φορολογικοί… αρσιβαρίστες οι Έλληνες
Οι Έλληνες αρέσκονται στις κορυφές. Θέλουμε τις πρωτιές, μας πιάνει αυτή η περίφημη ‘’εθνική υπερηφάνεια’’ και φουσκώνουμε σαν παγώνια. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες πρωτιές μας εσχάτως είναι… από το τέλος. Πρώτοι στους φόρους στα καύσιμα, πρώτοι στους φόρους σε τσιγάρα και καπνό, πρώτοι σε πολλούς αρνητικούς δείκτες είτε ως κρατικός μηχανισμός, είτε ως κάτοικοι της χώρας. Φαίνεται ότι αντέχουμε όμως. Οι διαμαρτυρίες προηγούμενων ετών έχουν πάψει πια. Με σκυμμένο το κεφάλι και το σώμα κυρτωμένο από τα τόσα βάρη πορευόμαστε. Τα στοιχεία που δίνει η Κομισιόν αποτυπώνουν τα απίστευτα φορολογικά βάρη που σηκώνουν οι Έλληνες. Στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της, οι φοροεπιβαρύνσεις έχουν φθάσει τα 65,7 δισ. από 64 δισ. το 2015. Τα στοιχεία αυτά, αποκαλύπτουν ότι το φορολογικό βάρος αυξήθηκε φέτος στο 37,6% του ΑΕΠ, από το 36,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2015 και το 35,5% του ΑΕΠ το 2014. Και τα καλύτερα έρχονται από το νέο έτος με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην βενζίνη και σε πετρέλαιο και υγραέριο κίνησης, σε τσιγάρα, καπνό, ακόμη και στο υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων, στον καφέ -εγχώριο και εισαγόμενο-, στην σταθερή τηλεφωνία… Μακρύς ο κατάλογος και φτάνει μέχρι και τα νησιά, όσα τέλος πάντων είχαν διατηρήσει μέχρι σήμερα την έκπτωση 30% στον ΦΠΑ. Στο τέλος του έτους κάνει ‘’φτερά’’ κι αυτό το προνόμιο. Και εις άλλα με υγεία, λοιπόν.
Χ.Δ.
Η αξιοπιστία απαιτεί και ψυχραιμία
Το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μας απασχόλησε πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Ίσως, βέβαια, αυτός να ήταν και ο στόχος. Πολλές οι λάθος κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν δίνει το άλλοθι στην αξιωματική αντιπολίτευση να υιοθετεί άκριτα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν και να βγάζει επίσημες ανακοινώσεις. Γιατί αν θέλει να θεωρείται σοβαρό κόμμα και να είναι εν δυνάμει κυβέρνηση, όπως η αξιωματική αντιπολίτευση, θα ήταν χρήσιμο να διαβάζει πρώτα τα όσα καταγγέλλει. Ο λόγος για την φημολογούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΕΥΠ στον υπουργό Νίκο Παππά του νεοσύστατου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Φίλοι νομικοί έψαξαν για ΦΕΚ, μελέτησαν τον νόμο 4389, το άρθρο 160 με τις αρμοδιότητες της ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής και δεν βρήκαν κάτι τέτοιο. Ο νόμος δεν αναφέρει πουθενά μεταφορά αρμοδιοτήτων, αλλά συνεργασία της ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής με το Εθνικό Cert και την INFOSEC της ΕΥΠ. Όπως πιθανολογούν, η είδηση προφανώς γράφτηκε λόγω ενός παλιού προς διαβούλευση σχεδίου νόμου του Βερναρδάκη, που όριζε την ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής ως την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Eπιθέσεων (CERT) -ιδιότητα που τότε διατηρούσε η ΕΥΠ. Δεν πρόσεξαν μάλλον ότι τελικώς αυτό το σχέδιο δεν πέρασε με τον Ν.4389. Όταν όμως είσαι κοινοβουλευτικό κόμμα, με συνεργάτες, προσωπικό και επιτελεία, μπορείς και οφείλεις να κάνεις την δική σου έρευνα για να επιβεβαιώσεις αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι. Και φυσικά με κάτι τέτοια βγαίνουν και ‘’από πάνω’’ όσοι επιμένουν να κινούνται στα όρια μεταξύ συνταγματικού και μη.
Χ.Δ.
Η πρόταση της Ξάνθης για το Leader πήρε τον καλύτερο βαθμό…
Εγκρίθηκε και μάλιστα με πολύ καλή βαθμολογία ο φάκελος για το Leader που υπέβαλλε η Αναπτυξιακή Ροδόπης η οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει και το Leader της Ξάνθης. Την είδηση μας την μετέφερε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης κ. Στάθης Κεφαλίδης και την καταγράψαμε σε ρεπορτάζ. Αυτό όμως που δεν μας είπε είναι ότι ο φάκελος περιείχε την πρόταση της Ξάνθης και ήταν αυτή που πήρε μεγαλύτερο βαθμό από της Ροδόπης και αυτός ήταν που διαμόρφωσε το 81,9 που είναι ο συνολικός βαθμός της αξιολόγησης. Και μπορεί ο κ. Κεφαλίδης να μην ήθελε σκοπίμως να το αναφέρει επειδή προφανώς δεν επιθυμεί τον διαχωρισμό, ωστόσο έχει την σημασία του καθώς αποδεικνύει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από τους δήμους όσο και από ιδιώτες του νομού μας, όπως επίσης και η τεχνογνωσία που αποδεικνύεται από την αρτιότητα των προτάσεων που κατατέθηκαν. Να σημειώσουμε πως σ’ ότι αφορά τον δήμο Ξάνθης έχει καταθέσει προτάσεις για έργα στην Σταυρούπολη , τα Κιμμέρια και το Εύμοιρο και όχι βέβαια για την πόλη της Ξάνθης καθώς το Leader δεν περιλαμβάνει τον αστικό ιστό.  Κατά συνέπεια η Ροδόπη «έσωσε» το Leader της Ξάνθης και η Ξάνθη με την σειρά της ανέβασε ψηλά το Leader της Ροδόπης. Η ισχύς εν τη ενώσει και ας ελπίσουμε αυτή η συνεργασία των δύο περιφερειακών ενοτήτων να συνεχιστεί και σ’ άλλους τομείς και όχι μόνο με τον νομό Ροδόπης αλλά και άλλους νομούς της περιφέρειάς μας. Είναι πολύ βασικό να αναπτυχθεί η περιφερειακή συνείδηση και να πάψουν οι ανταγωνισμοί και γι αυτό εργάστηκε πολύ ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης.
Μ.Ξ.
Σήμερα είναι η μεγάλη και η πιο λαμπρή πανσέληνος εδώ και 60 χρόνια!
Σήμερα το βράδυ μην ξεχάσετε να στρέψετε τα μάτια σας στον ουρανό γιατί σήμερα είναι η μεγαλύτερη και πιο λαμπρή πανσέληνος εδώ και 60 χρόνια! Κι όπως σημειώνει η ΝASA στην ιστοσελίδα της: «η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου δεν είναι μόνο η πιο κοντινή και φωτεινή πανσέληνος του 2016, αλλά για την ώρα και η πιο κοντινή του 21ου αιώνα». Το φαινομενο αυτό ονομάζεται υπερπανσέληνος ή supermoon και συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από το μέσο όρο της απόστασης του πλανήτη μας με το δορυφόρο του. Υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, με αποτέλεσμα η διάμετρος του φεγγαριού να φαίνεται μεγαλύτερη. Η πανσέληνος αυτή θα είναι η μεγαλύτερη από το 1948, και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Νοέμβριο του 2034 για να ξαναδούμε τόσο μεγάλη.
Μ.Ξ.