Σχόλια 04/11/16

0
zagnaferis 3
Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ φοβούμενοι ότι θα έρθουν μισθοί και συντάξεις Βουλγαρίας, βλέπουν τώρα ότι βρέθηκαν και με εισοδήματα Βουλγαρίας και με φόρους…Σουηδίας!


Σφίξε τα δόντια Κώστα
Κατανοώ την όποια ανθρώπινη πικρία του δικού μας Κώστα Ζαγναφέρη μετά τη μη εκλογή του. Μένω όμως με μια απορία. Πίστευε αλήθεια πως για μια τόσο σημαντική θέση πως δεν θα υπήρχε το ανάλογο ενδιαφέρον εκ μέρους της Ν.Δ.;
Προσωπικά δεν το πιστεύω. Ο Κώστας δεν είναι χθεσινός στην πιάτσα. Γνώριζε από χρόνια το τι συμβαίνει στα κόμματα και τις παρατάξεις. Τα έχει ζήσει πολλές φορές. Άρα είχε άποψη και γι’αυτό μας ξαφνιάζει που… ξαφνιάστηκε τώρα!
Φίλε μου, το αξίωμα του Περιφερειάρχη ισοδυναμεί με αυτό ενός μικρού πρωθυπουργού. Θα το άφηναν έτσι στον αέρα και ό,τι βγει; Προφανώς όχι!
Γι’ αυτό, επειδή αφελής δεν είσαι Κώστα, σφίξε τα δόντια και προχώρα. Συνέχισε γιατί υπάρχει δουλειά στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Ιστορίες της κρίσης
Δεν είναι για γέλια η υπόθεση που ανέδειξε η εφημερίδα μας χθες σχετικά με το επεισόδιο συμπλοκής και ξυλοδαρμό μεταξύ δύο συμπολιτών. Το γεγονός του περιστατικού αυτού δεν είναι μοναδικό… Απεναντίας. Οι τσακωμοί είναι συχνοί και οι φωνές για τους μπαταχτσήδες ενοίκους που δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα είναι έντονες έως άγριες με απειλές προς αυτούς που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Μάλιστα οι διαχειριστές των πολυκατοικιών χρησιμοποιούν κάθε πειθώ προς τους αρνούμενους να ικανοποιήσουν την οικονομική υποχρέωση. Κι όταν διαπιστωθεί ότι ο λόγος δεν βρίσκει απήχηση, καταφεύγουν πλέον στα δικαστήρια. Σημεία των καιρών. Όταν αρχίσουν αυτού του είδους οι κόντρες με τους μπαταχτσήδες, αρνούνται και οι υπόλοιποι να πληρώνουν για ν’απολαμβάνουν κι αυτοί που δεν είναι συνεπείς. Κι έτσι επέρχεται η σύγκρουση, η υπολειτουργία της οικοδομής, ακούγονται στη συνέχεια οι απειλές και βρισιές και έρχεται η ρήξη.
Μύλος δηλαδή, υποβάθμιση και ανθρώπινες καταστάσεις για γέλια και κλάματα.
Γ.Δ.


Ευαίσθητο θέμα
Πολύς θόρυβος για τις άδειες και τον αριθμό των καναλιών, τη νόμιμη λειτουργία και τη φορολόγησή τους. Πολύ σωστά όλα αυτά, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στο τόσο θολό τοπίο της ενημέρωσής μας μέσω των Μ.Μ.Ε. Αρκεί φυσικά οι ρυθμίσεις και ο νόμος “Παππά” να συμφωνούν με το ψηφισμένο Σύνταγμα. Το ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό πράγμα που σημαίνει ότι έγινε κάποια προσπάθεια σκόπιμης υπέρβασης του Συντάγματος.
Κάποτε στην Ελλάδα πρέπει οι τρεις εξουσίες (Εκτελεστική – Νομοθετική και Δικαστική) να αφεθούν να λειτουργούν ανεπηρέαστες η μία από την άλλη. Να είναι διακριτές και ανεξάρτητες. Η δε καθεμιά τους, ιδιαίτερα η πιο ευαίσθητη -η Δικαστική- να μην επιτρέπει με κανένα τρόπο και για καμιά σκοπιμότητα έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της.
Συμφωνούμε, λοιπόν, απόλυτα με τον ΠτΔ, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, έγκριτο συνταγματολόγο, που επισημαίνει (Θεσσαλονίκη, 26-10-16) ότι: «Η υπεροχή της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στη Νομοθετική και ιδίως απέναντι στη Δικαστική Εξουσία και η ανάμιξή της στη Δικαστική δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Η Δικαστική Εξουσία η ίδια, ο κυριότερος μηχανισμός του Κράτους Δικαίου, πρέπει να θωρακιστεί για να μπορέσει να φέρει σε πέρας την αποστολή της»…
Βέβαια, ο ίδιος, ως παλιό κομματικό στέλεχος της δεξιάς, όσο ήταν στα βουλευτικά έδρανα, τι ψήφισε το 2001 στο Σύνταγμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεχίζει να ταλανίζει την πολιτεία μας;
ΣΤ.Γ.Κ.


«Με μια πιρόγα φεύγεις και μ’ αφήνεις…»
Καμιά φορά αισθάνομαι πως τούτη η κρίση μοιάζει σα να ‘ μαστε σε μια πιρόγα, χωρίς προσανατολισμό, μέσα στον Αμαζόνιο και προσπαθούμε να τον διασχίσουμε. Περάσαμε τόσες περιπέτειες, άνθρωποι μίσεψαν, έχασαν τη δουλειά τους, άλλαξε ολάκερη η ζωή τους και μεις μέσα στην πιρόγα, αγχωμένοι να προσπαθούμε να πιάσουμε στεριά. Πόσα και πόσα δεν μεσολάβησαν όλα αυτά τα χρόνια. Μας πέρασε “λεπίδι” η Ιστορία…
Έχασε ο Έλληνας τον προσανατολισμό του. Έπεσε, σηκώθηκε, φώναξε, αλύχτησαν οι καιροί, έγειρε, στάθηκε μπροστά, στο πλάι, πίσω. Κι η κρίση, κρίση.
Σκεφθείτε τον απέραντο Αμαζόνιο, την πιρόγα, την αγωνία του ταξιδιώτη. Μετρήστε πόσες φορές μπορεί να πει «κουράγιο» μέσα σε μια τέτοια νύχτα. Κάθε λέξη και μια ανάσα. Στο τέλος συνηθίζεις και η λέξη γίνεται ένα με την ανάσα σου.
Απνευστί…
Γ.ΟΥΝΤ.


Ανοιχτή αγορά την Κυριακή
Και μια υπενθύμιση: Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας θα είναι ανοιχτά. Μετά τις 11.00 έως και 15.00, για να έρθουν οι Ξανθιώτες για μια βόλτα και για να κάνουν βέβαια και τα όποια ψώνια.
Πρόκειται για την υλοποίηση της σχετικής απόφασης για την ενδιάμεση Φθινοπωρινή Εκπτωτική περίοδο. Η περίοδος αυτή ξεκίνησε 1/11 και λήγει στις 10 Νοεμβρίου 2016.
Γ.Δ.


Προς δομικό ανασχηματισμό
Σε ευρείες αλλαγές προχώρα ο Αλέξης Τσίπρας στη “δομή” της κυβέρνησης. Με Προεδρικά Διατάγματα δημιουργεί Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ενέργειας, αλλά και Ψηφιακής Πολιτικής και ανασυστήνεται το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ μετονομάζονται και κάποια Υπουργεία.
Η κίνηση… σήμανε συναγερμό, αλλά κορυφαία κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι «ζητήθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα γιατί όποτε κάνουμε τον ανασχηματισμό θα είναι δομικός και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να υπάρξουν τα νέα υπουργικά οργανογράμματα. Ο χρόνος του ανασχηματισμού εξαρτάται από άλλους παράγοντες και όχι τα Προεδρικά Διατάγματα». Με την έγκριση των Διαταγμάτων δίδεται πλέον η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στον χρόνο που εκείνος επιλέξει…. Και που ως φαίνεται ο χρόνος αυτός, είναι πολύ κοντά…
Γ.ΜΑΡ.


Σπιτικό φαγητό
«Βάζουν τσουκάλι» ολοένα και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, όπως διαπιστώνει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που αναλύει τις διατροφικές συνήθεις των ελλήνων. Τα στοιχεία της έρευνας σε δείγμα 2.000 ατόμων δείχνουν ότι η πλειοψηφία των γευμάτων σε ποσοστό άνω του 75% ετοιμάζεται καθημερινά στο σπίτι, ενώ το 95% των ερωτώμενων πραγματοποιεί τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το κύριο γεύμα του στο σπίτι με φαγητό που είναι μαγειρεμένο στο σπίτι. Αντίθετα μόλις το 1% τρώει καθημερινά ως κύριο γεύμα φαγητό που δεν έχει ετοιμαστεί στο σπίτι και το 82% δεν παραγγέλνει πότε ή μία φορά την εβδομάδα το πολύ ‘φαγητό απ’ έξω’.
Η έρευνα δεν μας λέει που οφείλεται αυτό αλλά είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Είναι σίγουρα οικονομικό το θέμα καθώς το φαγητό στο σπίτι δεν κοστίζει τόσο όσο στο εστιατόριο ή το delivery κι επιπλέον είναι πιο υγιεινό. Επίσης όλες αυτές οι εκπομπές μαγειρικής έχουν επηρεάσει τις γαστρονομικές μας συνήθειες και έχουν δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον γύρω από την μαγειρική, κι αυτό επίσης είναι θετικό.
Μ.Ξ.


Γεμίζουν τα ταμεία αδειάζουν οι τσέπες μας
Τρίβουν τα χέρια τους στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς 21% είναι η υπέρβαση των εσόδων που καταγράφηκε για το μήνα Οκτώβριο, με αποτέλεσμα το δεκάμηνο από τον Ιανουάριο να παρουσιάζει υπέρβαση κατά 2,32 δισ. ευρώ από το στόχο του προϋπολογισμού. Μπήκαν λεφτά στα ταμεία του κράτους από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κι αυτό μεν είναι καλό για το κράτος αλλά όλα αυτά βγαίνουν από τις τσέπες μας. Κάποτε έλεγαν οι ξένοι για μας πως η Ελλάδα είναι φτωχή αλλά οι Έλληνες πλούσιοι, τώρα θα γίνει το αντίθετο. Μια ισορροπία δεν μπορεί να υπάρχει δηλαδή;
Μ.Ξ.


Περήφανοι υπουργοί και υπερήφανα γηρατειά
‘’Περήφανος’’ δήλωνε πριν λίγες μέρες ο υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος για την εθνική σύνταξη των 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης -αν και σήμερα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ με αντίστοιχα χρόνια ανέρχεται στα 486 ευρώ. Αναφορικά με την περικοπή του ΕΚΑΣ είχε πει ότι η Κυβέρνηση ‘’το θυσίασε’’ για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Ισχυρίστηκε πως «εμείς στήσαμε στα πόδια του το Ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες, δεν είχε καμιά οριζόντια μείωση των συντάξεων, στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανυπολογίστηκαν και οι παλιές συντάξεις». Γι’ αυτό φυσικά και αύξησε η Κυβέρνηση τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων. Και αυτό το είπε ο ίδιος, ο οποίος είναι υπουργός στην Ελλάδα, ασφαλώς. Οι μειώσεις των συντάξεων, δηλαδή, που βλέπουν το τελευταίο διάστημα οι συνταξιούχοι είναι μάλλον οφθαλμαπάτη. Γι’ αυτό και μαζεύτηκαν χθες σε πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδες συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας. Ήθελαν να μάθουν αν τους γελούν τα μάτια τους ή ο υπουργός. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, έστειλαν το μήνυμα προς τον υπουργό Εργασίας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν άλλο να ζουν με ψίχουλα, απαιτώντας να δοθούν πίσω τα λεφτά που έχουν κλαπεί από τα ταμεία τους. Η πορεία έφτασε μέχρι το υπουργείο Εργασίας, όπου σε μία συμβολική κίνηση οι συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές που έλαβαν από τον κ. Κατρούγκαλο, στις οποίες δεν τους εξηγούν από πού προέρχονται οι περικοπές, αλλά απλά περιγράφονται.
Χ.Δ.


Μεταξύ ελληνικού και τουρκικού αφηγήματος
Η συνάντηση και συνέντευξη με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μασσαβέτα ήταν απολαυστική από κάθε άποψη. Ένας άνθρωπος με ‘’δυτικό’’ προφίλ που έζησε 13 χρόνια της ζωής του στην Πόλη, ταξιδεύοντας σε όλη την Εγγύς Ανατολή. Ζώντας και κινούμενος μεταξύ Αθηνών και Κωνσταντινούπολης, ήρθε σε επαφή τόσο με το ελληνικό αφήγημα για τις αλύτρωτες πατρίδες, όσο και με την τουρκική οπτική στο θέμα. Διαβάζοντας, μελετώντας αρχεία και ιστορικές πηγές, περιηγούμενος και μιλώντας με ανθρώπους διαφόρων κοινοτήτων, καταγράφει στα βιβλία του μια άλλη ανάγνωση της ιστορίας, πέρα από αυτά που συνήθως αναγράφονται σε σχολικά εγχειρίδια, ‘’στρατευμένα’’ βιβλία και παγιωμένα ιδεολογήματα. Κάποια από αυτά ανέφερε και κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου για την Μικρά Ασία. Δεν δίστασε να αμφισβητήσει τα όσα χωρίς στοιχεία παρουσιάστηκαν από κάποιους για ένα εκατ. κρυπτοχριστιανούς στον Πόντο και διάφορα άλλα ‘’προφητικά’’, τα οποία χαρακτήρισε συλλήβδην… ‘’ψεκασμένα’’. Όπως είπε, γίνεται ευρέως αποδεκτό πλέον στην Τουρκία ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εξισλαμισθέντες Ρωμιοί και Αρμένιοι, χωρίς άμεση σχέση με έφιππους από την Κεντρική Ασία. Παρόλα αυτά, η πίεση που ασκήθηκε σ’ αυτούς τους πληθυσμούς ήταν τόσο μεγάλη, που οι περισσότεροι έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως. Δεν θεωρεί τυχαίο, εξάλλου, ότι στην περιοχή του Πόντου καταγράφονται οι περισσότεροι ακροδεξιοί και φανατικοί ισλαμιστές. Η Μικρά Ασία που παρουσιάζει ο Μασσαβέτας ήταν ένας χώρος συνύπαρξης για αιώνες. Μια συνύπαρξη που δεν προϋποθέτει συμπάθεια και συλλογικότητα, απλά σεβασμό. Δεδομένα που μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην γείτονα φαίνεται να κλονίζονται ισχυρά, κάνοντας τον Μασσαβέτα ιδιαίτερα απαισιόδοξο για το μέλλον της Τουρκίας.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

Για την προστασία των ανηλίκων Νόμος που σύντομα θα περάσει από την βουλή για να ψηφιστεί …