Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα ‘’χέρια’’ ήρθαν ένοικοι στην Ξάνθη για απλήρωτα κοινόχρηστα

Στα ‘’χέρια’’ ήρθαν ένοικοι στην Ξάνθη για απλήρωτα κοινόχρηστα

0
koinoxrista-2

Αυξάνεται ο ‘’πονοκέφαλος’’ των απλήρωτων κοινοχρήστων για τα γραφεία διαχείρισης, αλλά περισσότερο για τους ενοίκους των οικοδομών

Λίγες πολυκατοικίες συζητούν το θέμα της θέρμανσης, με τα κοινόχρηστα να αφορούν κυρίως ηλεκτρικό ρεύμα και καθαριότητα – Από ενοικιαστές τα περισσότερα προβλήματα

Τα κοινόχρηστα έχουν εξελιχθεί σε μια βραδυφλεγή βόμβα με απροσδιόριστες συνέπειες κυρίως για τις πολυκατοικίες με τους συνεπείς ιδιοκτήτες που φροντίζουν και πληρώνουν. Στην ουσία οι τελευταίοι είναι αυτοί που συντηρούν ακόμη τις πολυκατοικίες από την πλήρη αποσύνθεση, αφού καθημερινά σε μεγάλες οικοδομές δεν λειτουργεί ακόμη και ο ανελκυστήρας λόγω διακοπής του ρεύματος εξαιτίας συσσωρευμένων οφειλών στην ΔΕΗ. Το πρόβλημα με τα κοινόχρηστα είναι βαθύτερο από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο νομοθέτης έχει δώσει τη δυνατότητα στον διαχειριστή, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κτηρίου, να προχωράει άμεσα σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της οικοδομής και να επιτύχει την λειτουργία της. Η δυνατότητα αυτή είναι η διαδικασία της διεκδίκησης των οφειλών ακόμη και με διαταγή πληρωμής. Ο διαχειριστής μέσα σε μικρό διάστημα 2 εβδομάδων έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και να πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές κοινοχρήστων σε βάρος όλων των συνιδιοκτητών που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Το πρόβλημα είναι ότι στα δικαστήρια ‘’σύρεται’’ ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος και όχι ο ενοικιαστής του.

Γερός διπλός καβγάς στην Ξάνθη για τα κοινόχρηστα

Και καθώς μπαίνει ο χειμώνας και τα πράγματα ‘’σφίγγουν’’, όπως συνηθίζουμε να λέμε, μαζί με το κρύο, οι εντάσεις αυξάνονται και τα νεύρα οδηγούν ακόμη και σε χειροδικίες. Ένα τέτοιο περιστατικό καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε οικοδομή της Ξάνθης, όταν δύο ένοικοι ‘’ήρθαν στα χέρια’’ κυριολεκτικά, προκαλώντας σοβαρές σωματικές βλάβες ο ένας στον άλλο. Από το νοσοκομείο, όπου τους έγιναν ακόμη και ράμματα, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και στα κρατητήρια για δύο μέρες. Οι διαφορές όμως συνέχισαν να υπάρχουν, παρότι η διήμερη κράτηση ηρέμησε κάπως τα πνεύματα. Αποτέλεσμα, μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι ξαναπιάστηκαν στα χέρια για τον δεύτερο γύρο του καβγά των κοινοχρήστων. Τα χρήματα που προορίζονταν για τα κοινόχρηστα πήγαν τελικά σε μηνύσεις και δικηγόρους, όπως μαθαίνουμε.

Καμία νομική κάλυψη για διαχειριστικές και ενοίκους οικοδομών

Το περιστατικό μπορεί να είναι ακραίο και να μην έχει προηγούμενο, αλλά καταγράφει την όξυνση του προβλήματος. Αυτό μετέφεραν και στο «Ε» γραφεία διαχείρισης οικοδομών, που εντοπίζουν κυρίως το πρόβλημα ανάμεσα σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και ενοικιαστές, με τους πρώτους να φροντίζουν να είναι συνεπείς, ενώ οι δεύτεροι επιλέγουν σε πολλές περιπτώσεις να μην πληρώσουν. Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλης Πανίδης της «Πανδιαχειριστικής», ο νόμος δεν καλύπτει τους ενοίκους, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, ενώ τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικοδομή δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ενοίκων. «Είναι λίγες οι οικοδομές πλέον που έχουν στα κοινόχρηστα και την κεντρική θέρμανση. Τα κοινόχρηστα αφορούν κυρίως το ρεύμα και τις καθαρίστριες, αλλά ούτε αυτά πληρώνονται. Σε λίγο καιρό θα σταματήσουν και οι καθαρίστριες από τις οικοδομές. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας στο θέμα, αφού δεν υπάρχει κάλυψη από πουθενά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, για να προσθέσει: «Γενικά επικρατεί η λογική ‘’ο κλέψας, του κλέψαντος’’. Ακόμη και η ΔΕΗ δεν ενημερώνει όταν βρίσκει ‘’πειραγμένα’’ ρολόγια στις οικοδομές. Ξέρουμε πολλές περιπτώσεις που κάποιος ‘’πειράζει’’ μαζί με το δικό του μετρητή και μερικούς ακόμη, ώστε να μην φανεί ξεκάθαρα ποιος το διέπραξε».

Ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασανσέρ σε πολλές οικοδομές

Πρόσφατα αντικρίσαμε σε ασανσέρ οικοδομής ανακοίνωση ενοίκου, που παρακαλούσε να τακτοποιηθούν τα κοινόχρηστα, καθώς ήταν ΑμΕΑ και διέμενε στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας. Η παράκληση ακολουθούνταν και από προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει οικονομική τακτοποίηση, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες. Παρόλο που το φαινόμενο δεν είναι συχνό, όπως μας διαβεβαίωσε η κα Κωσνταντινιά Τσουρτσουλένη του ‘’Πολυκατοικείν’’ στις 150 περίπου οικοδομές που διαχειρίζονται ή απλά εκδίδουν κοινόχρηστα, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, για ηλικιωμένους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες, κάτι που αντιμετωπίζουν πολλές φορές και με τον νόμο για τις αλλαγές των ανελκυστήρων με τοποθέτηση θυρών ασφαλείας. Μέχρι να μαζευτούν τα χρήματα, που ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ, και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, σε πολλές οικοδομές ο ανελκυστήρας ήταν εκτός λειτουργίας, καταδικάζοντας σε απομόνωση τους ανθρώπους που προαναφέρθηκαν. Η κα Τσουρτσουλένη σημείωσε ότι υπάρχει μια σχετική επίσπευση στην εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, πάντως, αφού οι δικαστές κατανοούν την σοβαρότητα του θέματος. Όπως ανέφερε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ένοικοι συμμορφώνονται με την ειδοποίηση που αποστέλλεται μετά την γενική συνέλευση της οικοδομής, χωρίς όμως να λείπουν και περιστατικά στα οποία υπάρχει αντιδικία στον υπολογισμό των ποσοστών βάσει τετραγωνικών μέτρων. Οι υποθέσεις αυτές δεν μπορούν να εκδικαστούν, μέχρις ότου λυθεί το θέμα της ορθής καταμέτρησης. Οι διαχειριστικές εταιρείες, πάντως, φροντίζουν να μην ξεπερνούν το αποθεματικό που έχει η κάθε οικοδομή, σταματώντας να εκδίδουν λογαριασμούς κοινοχρήστων όταν οι εκκρεμότητες το υπερβαίνουν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …