Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Σφιχτός» ο προϋπολογισμός της ΑΜΘ

«Σφιχτός» ο προϋπολογισμός της ΑΜΘ

0
perifereiako noe1

Λιγότερα από 100 εκ. ευρώ. Αντιπεριφερειάχης Έβρου Δ. Πέτροβιτς: «Στραγγαλίζεται» – η τοπική αυτοδιοίκηση από έλλειψη κονδυλίων…»

Καραλίδης: «Μη διεκδικήσιμος και ψηφοθηρικός o προϋπολογισμός…» – 4 έτοιμες μελέτες για έργα στην Ξάνθη που υπήρχαν από παλιά

Σε λιγότερα από 100 εκ. ευρώ (99.587.621) ανέρχεται το ποσό του προϋπολογισμού που αναγράφεται για το έτος 2017 για την περιφέρεια ΑΜΘ. Πρόκειται για έναν «σφιχτό» προϋπολογισμό που καταδεικνύει και χαμηλές προσδοκίες αν υπολογίσει κανείς ότι ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης για παράδειγμα, ανέρχεται ακριβώς στα μισά του ποσού αυτού που αφορά και τους 5 νομούς της περιφέρειας! Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί, εν μέσω σφοδρών «πυρών» από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τον επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» Φώτη Καραλίδη που το χαρακτήρισε με τον όρο «Μη διεκδικήσιμο», ενώ απ’ την πλευρά του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επικαλέστηκε την «οικονομική στενότητα», ως αιτιατό αποτέλεσμα που έχει τεθεί χαμηλά ο πήχης.

Αντιπεριφερειάχης Έβρου Δ. Πέτροβιτς: «Στραγγαλίζεται» – η τοπική αυτοδιοίκηση από έλλειψη κονδυλίων…»

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας ο προϋπολογισμός της περιφέρειας δίνει βαρύτητα σε 2 άξονες: Α) Στην προσέλκυση πόρων μέσω προγραμμάτων και Β) στην Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσα από έργα και δράσεις. Ωστόσο αποδέχτηκε το γεγονός ότι κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια «στραγγαλίζεται» – όπως είπε χαρακτηριστικά – η τοπική αυτοδιοίκηση από έλλειψη κονδυλίων.

«Πενιχρά» ποσά για μελέτες

Δριμεία κριτική άσκησε ο Φώτης Καραλίδης επισημαίνοντας ότι είναι ένας προϋπολογισμός που αναλώνεται κυρίως στις λειτουργικές και ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία υπαλλήλων, προμήθειες κ.λ.π.) και δεν δίνει την δυνατότητα στις περιφερειακές ενότητες να διεκδικήσουν έργα από το ΕΣΠΑ γιατί προϋπολογίζει ελάχιστα κονδύλια για μελέτες. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Δράμα έχει μηδενικό ποσό για μελέτες, η Ξάνθη 54.000, ο Έβρος 40.000 και μόνο η Καβάλα έχει το σεβαστό ποσό των 450.000 ευρώ. Επ’ αυτού ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης απάντησε πως οι μελέτες της Π.Ε. Δράμας εκπονούνται από τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας και δεν δίνονται αναθέσεις σε ιδιώτες.

4 έτοιμες μελέτες για έργα στην Ξάνθη

Ειδικότερα για την Π. Ε. Ξάνθης ο κ. Καραλίδης ανέφερε πως υπάρχουν 4 έτοιμες μελέτες που έγιναν επί των ημερών της διοίκησης Άρη Γιαννακίδη και συγκεκριμένα: Μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο του Κοσύνθου ύψους 7 εκ. ευρώ, μελέτη για το έργο της ανατολικής εισόδου της πόλης της Ξάνθης ύψους 10 εκ. ευρώ- που όπως εξήγησε έγινε απ την Εγνατία ως αντισταθμιστικό της μελέτης του κάθετου άξονα της Ξάνθης ύψους 4 εκ. ευρώ. Επίσης υπάρχει έτοιμη μελέτη για το έργο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, της οδού Μ. Ρέματος και της 40 εκκλησιών που επί των ημερών του ενώ είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το 2014 απεντάχθηκε επειδή δεν πρόλαβε να συμβασιοποιηθεί μέχρι τις 14 Απριλίου του 2014 που είχε δώσει ως προθεσμία το υπουργείο να κλείσει το πρόγραμμα.

Καραλίδης: «Μη διεκδικήσιμος και ψηφοθηρικός o προϋπολογισμός…»

«Είναι για γέλια αυτός ο προϋπολογισμός. Προβλέπει 30 εκ. ευρώ για ανελαστικές δαπάνες αλλά ελάχιστα για έργα από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Η νέα διοίκηση τα μοναδικά λεφτά που έχει φέρει από το πρόγραμμα αυτό είναι τα 17 εκ. ευρώ για αναχώματα στον Έβρο. 111.000.000 ευρώ ήταν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επί ήμερων του κ Γιαννακίδη ενώ τώρα είναι μόλις 15.000.000 ευρώ. Επίσης δεν δίνει την δυνατότητα στις περιφερειακές ενότητες να κάνουν μελέτες και σκορπίζει 800.000 ευρώ για πανηγυράκια που εξυπηρετούν καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Εμείς καταθέσαμε πρόταση να γίνει ιεράρχηση και αξιολόγηση των εκδηλώσεων που θα χρηματοδοτεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα η περιφέρεια. Επίσης δεσμευτήκαμε να είμαστε αρωγοί σε κάθε διεκδίκηση για περισσότερα χρήματα στην περιφέρειά μας», τόνισε ο κ. Καραλίδης, αιτιολογώντας στο «Ε» το Λευκό που ψήφισε ο ίδιος και η παράταξή του. Να σημειώσουμε ότι τον προϋπολογισμό καταψήφισε η Ελληνική Αυγή η οποία ζήτησε περισσότερα χρήματα για αντιπλημμυρικά στον Έβρο κι όχι όπως είπε για τους «λαθρομετανάστες»

Λευκό ψήφισε η παράταξη των οικολόγων ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν. Ο ανεξάρτητος κ. Δαμιανίδης υπερψήφισε τον προϋπολογισμό μαζί με τους περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Να επισημάνουμε τέλος ότι απών από την συνεδρίαση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…