Παρουσίαση στην Ξάνθη του βιβλίου του πρώην υπουργού «Θράκη: Το επόμενο βήμα…»
Μίλησαν για το βιβλίο ο πρώην Ξανθιώτης υπουργός Α. Κοντός και ο καθηγητής Νομικής Α. Συρίγος
Το παρόν και το μέλλον της Θράκης μέσα από το οπτικό φάσμα με την ευρύτητα της βιωματικής εμπειρίας της ιστορικής πραγματικότητας αλλά και της τεχνογνωσίας που αντλείται από άσκηση εξουσίας με θεσμικό ρόλο ευθύνης, πραγματεύεται το βιβλίο του Θρακιώτη πρώην υπουργού Εξωτερικών, Παιδείας και Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη με τίτλο: «Θράκη: Το επόμενο βήμα…». Ένα βιβλίο που αριθμεί την δεύτερη έκδοσή του από τις εκδόσεις «Μίνωα» και η μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας του είναι η υιοθέτηση από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά της πρότασης που καταθέτει στο βιβλίο του ο κ. Στυλιανίδης για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη.
Παρουσίαση στην Ξάνθη του βιβλίου «Θράκη: Το επόμενο βήμα…», του Ε. Στυλιανίδη
Η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Στυλιανίδη στην Ξάνθη πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 27 Νοεμβρίου στο «Π» και την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νομού μας κυρίως από τον πολιτικό χώρο του κ. Στυλιανίδη. Παρών ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση καθώς επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαγναφέρης, οι δήμαρχοι Αβδήρων, Τοπείρου και Μύκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Ξάνθης και άλλων δήμων, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρώην βουλευτής κ. Παυλακάκης, πρώην δήμαρχοι Αβδήρων, κα Τσακίρη και Βιστονίδας κ. Ζλάτκος και στρατιωτικοί εκπρόσωποι του Δ.Σ.Σ.. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Καθηγητής Νομικής κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος μίλησε για το βιβλίο και τον συγγραφέα του. Το ίδιο έκανε και ο πρώην βουλευτής κ. Αλέκος Κοντός συνοδοιπόρος του κ. Στυλιανίδη καθώς επίσης και ο εκδοτικός εκπρόσωπος.
Είπαν για το βιβλίο
Ειδικότερα ο κ. Συρίγος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Στυλιανίδη που όπως είπε κατάφερε να γίνει υπουργός όντας «παιδί δασκάλων και όχι από πολιτικό τζάκι» και να υπηρετήσει με επιτυχία όλους τους υπουργικούς θώκους που του εμπιστεύτηκαν. Υπογράμμισε δε ότι στο βιβλίο του ο κ. Στυλιανίδης δεν φοβάται να πει τα πράγματα με τον όνομά τους για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου που στοχεύει στον εκτουτουρκισμό των τριών εθνικών ομάδων της μειονότητας ωστόσο δεν προτείνει το κλείσιμό του αναλογιζόμενος τις αντιδράσεις αντιπερισπασμού αλλά να υποχρεωθεί σ’ ένα πλαίσιο λειτουργίας σύμφωνα με το προξενικό δίκαιο. Επίσης υπογράμμισε πως στο βιβλίο αποτυπώνονται με ευκρίνεια οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για χειραγώγηση της μειονότητας χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ως μια μελέτη κατά του εθνικισμού αλλά κατά του ενδοτισμού. Τέλος στα πλεονεκτήματα συμπεριέλαβε τις προτάσεις για το μέλλον της Θράκης με βάση τον γεωστρατηγικό της ρόλο και τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για να καταστεί ενεργειακός κόμβος σταυροδρόμι πολιτικών και διαμετακομιστικό κέντρο. Κατέληξε με την επισήμανση να προσεχθεί η Θράκη από το κέντρο για να αποφευχθεί μια εθνική τραγωδία.Ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στην κοινή τους πορεία επισημαίνοντας ότι κι οι δυο τους χτυπήθηκαν από το πολιτικό σύστημα ότι και οι δυο τους αγαπούν υπερβολικά τον τόπο τους τη Θράκη και δούλεψαν με πάθος για αυτό και ότι και οι δύο τους έχασαν τις έδρες τους από τον ίδιο αντίπαλο. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε δημόσια στην πολιτική του Κώστα Καραμανλή και στο ρόλο που έπαιξε η υπογραφή του αγωγού Μπρουγκάς – Αλεξανδρούπολη υποστηρίζοντας πως αυτό ήταν η αιτία για όσα ακολούθησαν όπως: «τα υποτιθέμενα σκάνδαλα την απόπειρα εναντίον και την πτώση της κυβέρνησής του». Σημείωσε επίσης ότι στο βιβλίο αποτυπώνονται με σαφήνεια και τα σωστά και τα λάθη της πολιτικής απέναντι στην μειονότητα. Κάνοντας μια αναδρομή ανέφερε- όπως καταγράφεται και στο βιβλίο – ότι η εγκαθίδρυση της ισονομίας και της ισοπολιτείας ήταν επίτευγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πως και ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας στήριξε την μειονότητα με την ποσόστωση. Τέλος αναφέρθηκε στην περίοδο του Κώστα Καραμανλή λέγονται πως: «Δουλέψαμε σκληρά μαζί με τον Ευριπίδη για την ισονομία και την ισοπολιτεία στην Θράκη και στηρίξαμε την μειονότητα με συγκεκριμένα μέτρα, από τα υπουργεία μας».
Αναφορά Στυλιανίδη και στην συνθήκη της Λωζάννης και στις δηλώσεις αμφισβήτησης του Τούρκου προέδρου
Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας Ευριπίδης Στυλιανίδης κάνοντας μια εκτενή αναφορά σε κεφάλαια του βιβλίου που καταγράφουν την πραγματικότητα στην Θράκη και το ρόλο που έπαιξαν οι πολιτικές ηγεσίες. Ο κ. Στυλιανίδης στάθηκε ιδιαιτέρως στην Συνθήκη της Λωζάννης με αφορμή τις δηλώσεις αμφισβήτησης του Τούρκου Πρωθυπουργού παρουσιάζοντας στοιχεία του κειμένου που καταγράφονται στο βιβλίο του και που αναδεικνύουν την διεθνή ισχύ, και την σημασία της για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή μας καθώς επίσης και την καταστρατήγησή της από πλευράς της Τουρκίας σ’ ότι αφορά την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου