Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, απομένει για να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, σε επίδομα εργασίας για 10.000 επιδοτούμενους ανέργους. Η ΚΥΑ θα εκδοθεί εντός του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει στην σχετική προκήρυξη. Όπως μας ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι προκήρυξη θα αφορά ανέργους και εργοδότες. Οι άνεργοι θα πρέπει να δηλώσουν την επιθυμία τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι εργοδότες το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ. Η έγκριση δόθηκε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ και της ηγεσίας του υπουργείου, είναι το πρόγραμμα να υλοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου. Η «επιταγή επανένταξης», όπως θα ονομαστεί η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας, θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά και θα έχει πολύ αυστηρό πλαίσιο προστασίας, αφού στόχος του υπουργείου, είναι να μην υπάρξει περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Πως θα εφαρμοστεί
Οι άνεργοι, θα συνεχίσουν λαμβάνουν κανονικά από τον ΟΑΕΔ τα 360 ευρώ του επιδόματος, μόλις προσληφθούν με βάση των κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, η επιχείρηση θα του καταβάλει το ποσό των 226 ευρώ μεικτά, αφού θα καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές του.Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το πρόγραμμα, θα είναι η σύμφωνη γνώμη του ανέργου, καθώς στην πράξη το επίδομα ανεργίας του (έως 360 ευρώ τον μήνα) θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη, προκειμένου ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση υπαγωγής τους σε αυτό σε καμία μείωση προσωπικού, ενώ σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Διάρκεια – Προϋποθέσεις για επιχειρήσεις
Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος θα οριστεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς υποχρεωτικά στους 12 μήνες και θα αφορά όλους τους ανέργους που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης ανεργίας, με την προϋπόθεση να έχουν δικαίωμα για 6 ακόμα μήνες επιδότησης της ανεργίας, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα. Για τους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, κατά τους οποίους έχει λήξει η επιδότηση, το κόστος θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα με εθνική χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ θα πρέπει να απασχολήσουν τους ωφελούμενους στην επιχείρηση για 3 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης. Επίσης, στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα προταθεί να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ, ακόμα και μετά τη λήξη της επιδότησης, καλύπτοντας ο Οργανισμός τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σε ποσοστό έως και 90%. Σε πρώτη φάση δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν μόνο επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζομένους. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν έγκυρες πηγές το πρόγραμμα αργότερα θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους.Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι επιδοτούμενοι άνεργοι – όσοι δηλαδή λαμβάνουν επίδομα ανεργίας – που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 136.123 άτομα.
Περιμένουν στο ακουστικό τους… για τις 250 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας στον δήμο Ξάνθης
Ακόμη ο ΟΑΕΔ δεν έχει αναρτήσει τους οριστικούς πίνακες.Οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους στον δήμο και να πιάσουν δουλειά
Στην φάση της επεξεργασίας των ενστάσεων επί του προσωρινού πίνακα που αναρτήθηκε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου από τον ΟΑΕΔ βρίσκεται το πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα 2016 που αφορά τις 6.339 θέσεις εργασίας σε 34 Δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Ξάνθης που θα προσλάβει 250 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων οι οποίοι και θα ενημερωθούν τηλεφωνικά ώστε να προέλθουν στον δήμου για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και να πιάσουν δουλειά
Εν αναμονή λοιπόν…
Τον Δεκέμβριο ξεκινούν οι δράσεις για την ενίσχυση νέων και μικρών επιχειρήσεων
Για τον Δεκέμβριο μετατίθεται η νέα προκήρυξη των τριών δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Επανεκκίνηση» του ΕΣΠΑ, που αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλουν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι. Ο λόγος της καθυστέρησης δημοσίευσης του δεύτερου κύκλου των προσκλήσεων έχει να κάνει με τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στον πρώτο γύρο των δύο από τις τρεις δράσεις. Αυτές είναι η «αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» και η «νεοφυής επιχειρηματικότητα». Ήταν τελειώσει η διαδικασία αυτή θα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες γραμματείες του ΕΣΠΑ να προχωρήσουν σε αλλαγές των όρων των δράσεων με βάση τα νέα δεδομένα που έφερε ο πρώτος γύρος.
Το πρόγραμμα οι δράσεις του και ποιους αφορούν
Ο συνολικός προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου προκήρυξης των τριών προγραμμάτων έχει εκτιμηθεί στα 238 εκατ. ευρώ. Ανήκουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μέσα από τα προγράμματα αυτά, που στον πρώτο κύκλο τους κέρδισαν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, για την ακρίβεια 34.000, προβλέπονται κοινοτικές ενισχύσεις έως και 100% για επενδύσεις. Συνοπτικά οι τρεις δράσεις έχουν ως εξής:
1. «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» που θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
2. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» με τον προϋπολογισμό του δεύτερου κύκλου να σχεδιάζεται στα 48 εκατ. ευρώ.
3.«Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»: Ο προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου θα είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά επιδότησης για όσους υπαχθούν στα προγράμματα δεν θα αλλάξουν σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύκλου. Έτσι, στο 100% θα είναι και η ενίσχυση της δράσης «ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».Σκοπός της δράσης που καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες των δικαιούχων είναι να ενισχυθούν άνεργοι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και όσοι εργάζονται προκειμένου να γίνουν αυτοπασχολούμενοι. Αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν:
• Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
• Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.
Σε σχέση με τη «νεοφυή επιχειρηματικότητα» το ποσοστό επιδότησης θα είναι, μάλλον, πάλι στο 100%. Η δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης. Με το πρόγραμμα ενισχύονται άνεργοι και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή και συνεργασίες αλλά και ενώσεις αυτών, προκειμένου να ιδρύσουν νέα επιχείρηση.
Οι εταιρείες και σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να προέρχονται πάλι από τους οκτώ κλάδους:
• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων,
• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ),
• Υλικά / Κατασκευές,
• Εφοδιαστική Αλυσίδα,
• Ενέργεια,
• Περιβάλλον,
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ και
• Υγεία.
Για την «αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων», το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι στο 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Μαριάννα Ξανθοπούλου