Εγκαινιάστηκε η νέα Έδρα με τίτλο «Διατήρηση και Οικοτουρισμός σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα»
Με κορυφαίες επιστημονικές παρουσίες η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Έδρας στο τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ
Â
Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα φιλοξενήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μια έδρα UNESCO με τίτλο: «Διατήρηση και Οικοτουρισμός στα Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα» (Con–E–ECT). Την έδρα διεκδίκησε και πήρε το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος, ενώ διευθυντής της έδρας θα είναι ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, καθηγητής Δημήτριος Εμμανουλούδης.
Η έναρξη των εργασιών της έδρας έγινε την Δευτέρα στην Δράμα, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Δασοπονίας με την παρουσία πλήθους φοιτητών, καθώς φυσικά και των αρχών των νομών Δράμας και Καβάλας. Η συνέχεια δόθηκε το πρωί της Τρίτης στο «Ιμαρέτ», με την συνάντηση επιστημόνων από ολόκληρη την βαλκανική χερσόνησο, ανάμεσά τους και ο Επιτετραμμένος Σύμβουλος σε θέματα Υδρολογίας της UNESCO κ. Philippe Pypaert, καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι των Εδρών UNESCO στα Βαλκάνια -οι οποίοι επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, κάτι που οι περισσότεροι ζήτησαν επιτακτικά- και με την παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO Καίτης Τζιτζικώστα.
Παγκόσμια πρωτοπορία για την Ελλάδα και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Έδρας κ. Εμμανουλούδης: «Η Έδρα αυτή που ξεκινά τώρα τις δράσεις της για μια τετραετία και φιλοδοξούμε αν όλα πάνε καλά με την βοήθεια όλων και μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το πολιτιστικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, να συνεχίσει την πορεία της και τις επόμενες τετραετίες, αφού ο κανονισμός της Unesco λέει πως στο τέλος της γίνεται αξιολόγηση και εφόσον κριθεί το έργο ικανοποιητικό, θα δοθεί συνέχεια στην Έδρα για μια ακόμα τετραετία και αναμένεται συνέχεια. Έχουμε πραγματικά έναν ευλογημένο τόπο. Οι Φίλιπποι το απέδειξαν με την καλοκαιρινή τους επιβράβευση με το να συγκαταλέγονται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε αυτόν το τόπο ακόμα περισσότερο», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ. Σημείωσε, επίσης, ότι οι Έδρες που βρίσκονται στα Βαλκάνια είναι περίπου 34. «Απευθυνθήκαμε σε όλες και απάντησαν σχεδόν όλες. Οι πιο πολλές έχουν τεχνικά-οικονομικά προβλήματα, αφού τα Βαλκάνια ξέρουμε ότι είναι μια φτωχή γειτονιά. Το ΤΕΙ ΑΜ-Θ συγκαταλέγεται στα διακεκριμένα πανεπιστήμια του κόσμου. Υπάρχουν 22.000 πανεπιστήμια στον κόσμο εκ των οποίων ενεργές Έδρες έχουν μόνο 500. Μια από αυτές ανήκει εδώ. Και είναι η δική μας και δόθηκε μετά από αξιολόγηση, κατά την οποία εξετάστηκαν τα πάντα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε Δράμα και Καβάλα κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο
Η πρώτη εκδήλωση στην Δράμα την Δευτέρα έγινε με την συμμετοχή καθηγητών διεθνούς κύρους από πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Το απόγευμα της Δευτέρας έγιναν τα εγκαίνια από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής κα Τζιτζικώστα, παρουσία πολλών επισήμων προσκεκλημένων και αρχών του τόπου, των βουλευτών Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρη Κυριαζίδη (Ν.Δ.), του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, των Δημάρχων Δράμας, Καβάλας, Παρανεστίου και Νέστου, του Προέδρου του ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθανάσιου Μητρόπουλου, του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Δράμας Αρχιμανδρίτη κ. Διονυσίου, ενώ την Τρίτη όλοι οι επισκέπτες βρέθηκαν στην Καβάλα, όπου για πρώτη φορά στα χρονικά πραγματοποιήθηκε το πρώτο Βαλκανικό meeting των χωρών μελών της UNESCO με τους αντίστοιχους διευθυντές των Εδρών.
Νέες δυνατότητες συνεργασίας των Έδρών της Unesco στα Βαλκάνια
Το θέμα που συζητήθηκε από τους συνέδρους που προέρχονται από Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Ρουμανία, Σκόπια και Ελλάδα είναι το πώς θα μπορέσουν οι Έδρες να βρουν κοινά μονοπάτια συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, που να αφορούν ολόκληρη την Βαλκανική χερσόνησο. Όπως επεσήμανε ο κ. Εμμανουλούδης: «Η UNESCO είναι ένας οργανισμός που ασχολείται με τις επιστήμες και τον πολιτισμό και έτσι οι δραστηριότητές της αφορούν κομμάτι της μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης της περιοχής, γι’ αυτό και έγινε εκτενής αναφορά σ’ αυτό κατά την συνάντηση. Θα πρέπει πάντως να τονιστεί πως άλλο είναι το θέμα της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και άλλο είναι αυτό το κομμάτι που έγινε με την νέα Έδρα. Είναι δυο διαφορετικές, διακριτές δραστηριότητες του μεγάλου αυτού οργανισμού, που συνέπεσαν απλά χρονικά και δεν θα πρέπει να συγχέονται».
Όπως τονίστηκε κατά τις διήμερες εκδηλώσεις σε Δράμα και Καβάλα, η έναρξη λειτουργίας της Έδρας είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή και την συνολικότερη συμβολή στην ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όσον αφορά στην διαχείριση των παγκοσμίου σημασίας παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυσυστημάτων της περιοχής, στον οικοτουρισμό και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών, φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Η παρουσία και συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων όπως οι: Καθηγητής Νικόλαος Κατωπόδης (Τμήμα Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν), Phillippe Pypaert (Επιτετραμένος Σύμβουλος της UNESCO σε θέματα Υδρολογίας), Καθηγητής Richard Schultz (Τμήμα Οικολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Πανεπιστημίου Αϊόβα), Καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – πρόεδρος ΜΙΟ – ECSDE/GWP–Med/ Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη) κ.ά., υπόσχεται παγκόσμια εμβέλεια στην Έδρα του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, αφού το Δέλτα Νέστου, Έβρου, οι λίμνες και λιμνοθάλασσες της περιοχής και οι ακτογραμμές θα αποτελέσουν αντικείμενο μελετών και πειραμάτων για πανεπιστήμια όλου του κόσμου, λόγω της μοναδικότητας του αντικειμένου της Έδρας.
Â
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ