Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η προοπτική της Ελλάδας είναι στις εξαγωγές

Η προοπτική της Ελλάδας είναι στις εξαγωγές

0
tsamixas ioannis

Για κίνητρα, αναπτυξιακά περιθώρια, αλλά και αναχώματα στην ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του ελληνοϊταλικού επιμελητηρίου Ι. Τσαμίχας

Εξηγεί σε ποιους κλάδους και πώς μπορούν να τονωθούν ακόμη περισσότερο οι εμπορικές σχέσεις με την Ιταλία, που παραμένει κορυφαίος εταίρος της ελληνικής εξαγωγικής οικονομίας

Η Ιταλία και η Βουλγαρία είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχει σύνορα, υδάτινα στην πρώτη περίπτωση και χερσαία στη δεύτερη, η Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με τις άλλες δύο χώρες διαφέρουν, ωστόσο η ενίσχυσή τους λόγω τοπογεωγραφίας, οικονομικών μεγεθών, αλλά και αναπτυξιακών προοπτικών είναι εξίσου κρίσιμες και πολλά υποσχόμενες, όπως πολλάκις έχει διαπιστωθεί και κατατεθεί από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου και δη των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η Ιταλία δε, συνεχίζει να αποτελεί για τη χώρα τον κορυφαίο εταίρο της ελληνικής εξαγωγικής οικονομίας, με πολλά περιθώρια στην στρατηγική εμβάθυνσης των εμπορικών της σχέσεων με την Ελλάδα. Γι’ αυτές τις προοπτικές, αλλά και τα αναχώματα που εμφιλοχωρούν, μίλησε στο «Ε» ο πρόεδρος του ελληνοϊταλικού επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τσαμίχας.

Οι κλάδοι και τα περιθώρια ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών στην Ιταλία

ydatokalliergeies«Η ελληνική οικονομία βασίζεται στις εξαγωγές και η προοπτική της είναι η ενίσχυση αυτού του κλάδου», σημειώνει ο κ. Τσαμίχας, υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία είναι, για έκτη συνεχή χρονιά, ο κυριότερος εξαγωγικός προορισμός των ελληνικών προϊόντων, μεταξύ 100 εξαγωγικών προορισμών, με απορρόφηση ελληνικών προϊόντων ύψους 3,123 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ιωάννη Τσαμίχα, «στην Ιταλία κατευθύνεται το 9,46% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 2,473 δισ. ευρώ έναντι 2,871 δισ. ευρώ το 2010. Η αξία, δε, των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδας – Ιταλίας ανήλθε σε 7,721 δισ. ευρώ, έναντι 6,411 δισ. ευρώ το 2015.

Ο κ. Τσαμίχας τονίζει ότι πέρα από αγροτικά προϊόντα, στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία βρίσκονται χημικά προϊόντα, αλλά και εξειδικευμένα πληροφοριακά προγράμματα, όπως αυτά των συστημάτων λειτουργίας βαλβίδων ροής καρδιάς, τα οποία μάλιστα πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές. Ακόμη, επισημαίνει ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον νούμερο ένα αγοραστή των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, απορροφώντας το 80% των ελληνικών ιχθυοαλιευμάτων, που παράγονται σε όλη τη χώρα.

Πέραν αυτών, η χώρα μας αποτελεί και βασικό τουριστικό προορισμό των Ιταλών και κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία, στις προτιμήσεις των Ιταλών που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Από το 2005 έως το 2011 επισκέπτονται την Ελλάδα, σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο, 1.640.000 Ιταλοί τουρίστες.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί διαχρονικά αναλλοίωτη τη θέση της ως βασικός εμπορικός εταίρος της Ιταλίας με απορρόφηση προϊόντων και υπηρεσιών αξίας 4,597 δισ. ευρώ.

«Φρένο» τα capital controls και ο δυσθεώρητα υψηλός ΦΠΑ

Παρόλα αυτά, οι εξαγωγές κατά το α’ τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις, λόγω της αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εξηγεί ο κ. Τσαμίχας, ισχυρό «φρένο» για τις ελληνικές εξαγωγές αποτελούν τα capital controls, αλλά και ο ιδιαίτερα υψηλός ΦΠΑ που όχι μόνο στερεί την ανταγωνιστικότητα από τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εντός της ΕΕ, ακόμη και με γειτονικές χώρες, όπως είναι κυρίως η Βουλγαρία ή η Μάλτα.

Ουσιαστικός σύμβουλος και για την Πολιτεία και για τις επιχειρήσεις το ελληνοϊταλικό επιμελητήριο

Το ελληνοϊταλικό επιμελητήριο, με τη μακρόχρονη εμπειρία, αλλά και την ενεργή δραστηριοποίησή του στο χώρο των ελληνοϊταλικών εμπορικών σχέσεων παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στην Ιταλία. Αναλαμβάνει να αναζητήσει στοχευμένα εμπορικούς εταίρους στη γειτονική χώρα, διοργανώνει επιχειρηματικές αποστολές, συναντήσεις και workshops, ενώ αναλαμβάνει και προγράμματα προώθησης των ελληνικών προϊόντων στην Ιταλία, μαζί με μια σειρά από άλλες δράσεις που διοργανώνει είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, για να παρουσιάσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο.

Η σημαντική συμβολή του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αναγνωρίστηκε επίσημα από το Ιταλικό κράτος βάσει του νόμου 518/1970. Μέλος της ένωσης Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (Assocamerestero) παρόντες σε πενήντα χώρες σε όλο τον κόσμο και επίσημα αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο συνεργάτη των ιταλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και των ελληνικών επιχειρήσεων που προσδοκούν να επεκτείνουν την δραστηριότητα τους στην γειτονική Ιταλία.

Όπως τονίζει ο κ. Τσαμίχας, γι’ αυτούς τους λόγους υπάρχει συνεχής συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία. «Η συμβολή μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχουμε το knowhow, και γνωρίζουμε σε βάθος την ιταλική νοοτροπία, νομοθεσία και διαδικασία».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …