Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Χαρισματικότητα» στα παιδιά – αναγνώριση και ανάπτυξη

«Χαρισματικότητα» στα παιδιά – αναγνώριση και ανάπτυξη

0
omilia mensa

Ενδιαφέρουσα ημερίδα από την εταιρεία Mensa στην Ξάνθη για την ευφυΐα και την εξάσκηση της

«Τα προγράμματα εστιάζουν και στις κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών» δηλώνει στο «Ε» ο πρόεδρος της ελληνικής Mensa κ. Αποστολίδης

Ημερίδα για τα χαρισματικά παιδιά και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 26/11 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Mensa, με τη στήριξη του Δήμου Ξάνθης. Τη Mensa εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος κ. Χρήστος Αποστολίδης, ενώ το Δήμο Ξάνθης ο δημ. σύμβουλος κ. Κώστας Τριανταφυλλίδης. Εισηγήτρια της ημερίδας ήταν η εξειδικευμένη ψυχολόγος κα. Δεληγιώργη Δανάη, η οποία μίλησε στο κοινό για την έννοια της ¨χαρισματικότητας¨, τα τεστ της Mensa και άλλα ενδιαφέροντα σχετικά θέματα.

Για τη MENSA και την επίσκεψη της στην Ξάνθη (για 3η φορά), μίλησε στο «Ε» ο πρόεδρος της, κ. Αποστολίδης, ο οποίος ανέφερε:

«Η MENSA είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός (μη κερδοσκοπικός), που έχει ως σκοπό την αναγνώριση και ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυΐας, προς όφελος της ανθρωπότητας. Η MENSA ιδρύθηκε το 1946 και φέτος γιορτάζει 70 χρόνια. Ιδρύθηκε σε μία περίοδο που μόλις είχε τελειώσει ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος και μαζί ο παραλογισμός του και ήταν επιτακτική πλέον η ανάγκη να επικρατήσει η λογική, γιατί οι άνθρωποι είχαν δει ότι αυτό που έγινε ήταν τραγικό για την ανθρωπότητα. Έτσι κάποιοι ευφυείς άνθρωποι είδαν ότι μπορούν να μαζευτούν τα «δυνατά» μυαλά και να προχωρήσουν σε ενέργειες, ώστε να μη ξανασυμβεί κάτι ανάλογο. Πλέον η MENSA, μέσα σε αυτό το πέρασμα των χρόνων και την ισχυρή παρουσία της διαχρονικά σε διάφορους τομείς, έφτασε να έχει 130.000 μέλη, σε περίπου 100 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα».

Για την ιδανική ηλικία που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο γνωστό τεστ mensa, ο κ. Αποστολίδης δήλωσε: «Τα πρώτα αξιόπιστα τεστ γίνονται στις ηλικίες 6-10 ετών, όπου ειδικοί ψυχολόγοι που έχουν ειδικευθεί επάνω στα τεστ μπορούν να διακρίνουν κάποια δείγματα. Μετά τα 10 είναι τα κλασικά mensa IQ τεστ.

Σε γενικές γραμμές η αναγνώριση και ανάπτυξη της ευφυΐας γίνεται σε όσο το δυνατόν μικρότερες ηλικίες. Διότι τα ¨χαρισματικά¨ παιδιά, έχουν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες. Και μπορεί να μην είναι σε μία τάξη ο αριστούχος μαθητής απαραίτητα, μπορεί να είναι ένα παιδί που επειδή αυτά που του διδάσκουν τα γνωρίζει ήδη ενδεχομένως να βαριέται, να χαζεύει αλλού κλπ. Αυτές τις ανάγκες δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας δεν μπορεί να τις αναγνωρίσει και να τις αναπτύξει, καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη εκπαίδευση των καθηγητών, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό όπου στα πανεπιστήμια υπάρχει ειδικός κλάδος γι’ αυτό. Με τη σωστή εκπαίδευση λοιπόν, μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ευφυΐα των ¨χαρισματικών¨ παιδιών και να τους βοηθήσουμε να την εξασκήσουν και να την αναπτύξουν.

Τέλος για την ανταπόκριση που συναντούν στις ημερίδες, ο πρόεδρος της ελληνικής Mensa σημείωσε: «Γενικά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, τα προγράμματα εστιάζουν και στις κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών καθώς σε αυτά τα παιδιά τα συναισθήματα συνήθως εκδηλώνονται πιο έντονα. Έτσι οι ημερίδες μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πρώτο βήμα, μία πρώτη επαφή για να μπορέσουν οι γονείς να αντιληφθούν βασικά στοιχεία των χαρισματικών παιδιών και να συζητήσουν με εξειδικευμένους παιδαγωγούς.

* Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ακολούθησε στον 3ο όροφο του ίδιου κτηρίου τεστ νοημοσύνης για παιδιά και ενήλικες, το γνωστό IQ τεστ της Mensa.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

  • mensa

    Εσείς γνωρίζετε πόσο ευφυής είστε;

    Ημερίδα για τα χαρισματικά παιδιά και τεστ IQ από την ελληνική Mensa στην Ξάνθη το Σάββατο…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…