Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι μικροί ‘’αρτοποιοί’’ της Ξάνθης γνώρισαν από κοντά το ψωμί

Οι μικροί ‘’αρτοποιοί’’ της Ξάνθης γνώρισαν από κοντά το ψωμί

0
giorti psomiou paidia

Φόρεσαν λευκές ποδιές και σκούφους οι μαθητές των Δημοτικών της Ξάνθης, ζύμωσαν, έπλασαν και έψησαν τις δημιουργίες τους

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η 1η Γιορτή Ψωμιού από τους αρτοποιούς της Ξάνθης

Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή αρτοποιών, μαθητών και επισκεπτών η 1η Γιορτή Ψωμιού, που διοργάνωσε το Σωματείο Αρτοποιών Ξάνθης στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Φ. Αμοιρίδης». Το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και εκατοντάδες Ξανθιώτες γεύτηκαν τα αρτοποιήματα των φούρνων της πόλης μας. Την Δευτέρα και την Τρίτη, το διήμερο ήταν αφιερωμένο στους μαθητές της Ξάνθης. Ο χώρος μετατράπηκε σε ένα μεγάλο αρτοποιείο με ζυμωτήρια, φούρνους και επιφάνειες εργασίας, όπου 600 περίπου μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της πόλης ήρθαν σε άμεση επαφή με την προετοιμασία των αρτοσκευασμάτων. Τα παιδιά, κυρίως της δευτέρας τάξης Δημοτικού, σήκωσαν τα μανίκια, βουτήχτηκαν μέσα σε αλεύρια, μαγιές και ζύμες, έπλασαν ό,τι με την φαντασία τους σκαρφίστηκαν και περίμεναν υπομονετικά να δουν τον κόπο των χεριών τους να φουσκώνει, να ψήνεται και να ξεφουρνίζεται αχνιστός και μυρωδάτος.

Μια εκπαιδευτική δράση για να κατανοήσουν οι μαθητές την αξία του ψωμιού

Η εκπαιδευτική δράση που οργάνωσαν οι αρτοποιοί είχε από την μια στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την δουλειά του αρτοποιού, να μάθουν πόσο όμορφη, δημιουργική, αλλά συνάμα υπομονετική και επίπονη είναι. Ξαφνιασμένα άκουγαν τα περισσότερα την ώρα που καλούνται να ξυπνήσουν οι αρτοποιοί για να πάνε στον φούρνο, προκειμένου το πρωί να μπορούμε όλοι να απολαύσουμε ζεστά και φρέσκα κουλούρια, τσουρέκια και ψωμιά. Από την άλλη, όμως, το Σωματείο αρτοποιών ήθελε να πληροφορήσει τους μικρούς Ξανθιώτες για την διατροφική αξία του ψωμιού και την βασική και δεσπόζουσα θέση που κατέχει στην διατροφική αλυσίδα. Για καλύτερη εποπτεία αυτού, μοιράστηκε στα παιδιά ενημερωτικό υλικό και φυλλάδια με εικονογραφημένη την διατροφική πυραμίδα, καθώς και ένα κείμενο για την διατροφική αξία του ψωμιού από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Κάλλη Αμπεριάδου.

Μ. Μαλλιαρουδάκη: «Θέλουμε τα παιδιά να γίνουν πρεσβευτές του ψωμιού»

giorti psomiou mathitesΌπως ανέφερε στο «Ε» η γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών, Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, κύριος στόχος είναι να καταστούν τα παιδιά τρόπον τινά ‘’πρεσβευτές’’ του ψωμιού στις οικογένειές τους. «Θέλουμε να μάθουν τα παιδιά τον κόπο αλλά και το μεράκι που κρύβεται πίσω από την παρασκευή του ψωμιού και η οποία δεν αποτυπώνεται στην εικόνα που έχουν με το ψωμί συσκευασμένο στα ράφια του μάρκετ. Οι ‘’μεγάλοι’’ ψωνίζουν συχνά χωρίς συναίσθηση και με μόνο γνώμονα την πιθανή μικρή διαφορά στην τιμή. Θέλουμε τα παιδιά, αυτή η νέα γενιά καταναλωτών, να εκτιμήσει και πάλι τον φούρνο της γειτονιάς», δήλωσε η ίδια. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Αμπεριάδης, ευχαρίστησε όλους τους Ξανθιώτες, αλλά και τους συναδέλφους που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα, κάνοντας δύσκολη ακόμη και την διασφάλιση της διαμονής τους, σε συνδυασμό με τα άλλα γεγονότα που προσέλκυσαν κόσμο στην Ξάνθη το Σαββατοκύριακο. Όπως ανέφερε: «Ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να ξαναγνωριστούμε όχι μόνο με το καταναλωτικό κοινό της Ξάνθης, αλλά και μεταξύ μας οι επαγγελματίες του χώρου, γι’ αυτό και ευχαριστούμε όλους όσοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…