Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άρνηση της Επιτροπής Ποιότητας σε λατομικές εργασίες στα Κομνηνά

Άρνηση της Επιτροπής Ποιότητας σε λατομικές εργασίες στα Κομνηνά

0
epitropi poiotitas

Πλήθος οι αιτήσεις μετά την αυστηροποίηση σε Καβάλα-Θάσο – Αντιδρά η τοπική κοινωνία καθώς καταπατούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και τα όρια

Αλλαγές αναφορικά με τις θέσεις υπαίθριου εμπορίου στα Καρναβάλια και απαίτηση να παραδίδεται ο χώρος καθαρός

Το λατομείο στα Κομνηνά απασχόλησε κυρίως την συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξάνθης το μεσημέρι της Τρίτης, 29 Νοεμβρίου. Τρία από τα θέματα ημερήσιας διάταξης αφορούσαν την έγκριση ερευνητικών εργασιών σε διάφορα σημεία στο λατομείο μαρμάρου στην θέση ‘’Μαυρόρεμα’’ στα Κομνηνά. Στην εισήγηση που πραγματοποίησε από την αρμόδια υπηρεσία η κα Φωτεινή Παπαθανασίου, εκτέθηκε η κατάσταση της περιοχής και οι ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Διατηρώντας επιφυλάξεις και αναμένοντας απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχει θέσει η υπηρεσία, πρότεινε την χορήγηση συναίνεσης για την πρώτη και την τρίτη αίτηση (επί εκτάσεως 91.666,55 τ.μ και 99.058,17 τ.μ. αντίστοιχα), ενώ είχε αρνητική γνώμη για την δεύτερη αίτηση (επί εκτάσεως έκτασης 94.717,00 τ.μ.), λόγω του ότι δεν πληροί την απαιτούμενη απόσταση των 50 μέτρων από τον δρόμο.

Πολιτική απόφαση να σταματήσει αυτή η ασυδοσία στα Κομνηνά

epitropi mpenisΑρχικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε να γίνει δεκτή η εισήγηση της υπηρεσίας με δύο θετικές και μία αρνητική γνωμοδότηση. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μπένης και συμπληρώνοντας στους προβληματισμούς και την κατάσταση που εξέθεσε η κα Παπαθανασίου, τόνισε ότι η εταιρεία που υπέβαλε αίτηση αποτελείται από τα ίδια άτομα που λειτουργούν το λατομείο στα Κομνηνά τώρα. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μάρμαρο της περιοχής είναι εφάμιλλο του Πεντελικού, γι’ αυτό και υπάρχει τόσο αυξημένο ενδιαφέρον. Η εν λόγω εταιρεία δεν έχει τηρήσει ούτε τα όρια, αφού ξεπέρασε κατά πολύ την περιοχή που προβλέπεται από την σύμβαση, ούτε τηρεί κανέναν περιβαλλοντικό όρο. Υπάρχουν προβλέψεις για τα απόβλητα, την περίφραξη, τους αναβαθμούς και τόσα άλλα που δεν τηρούνται. Πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση, ανεξάρτητα από την εισήγηση της υπηρεσίας, και να σταματήσει αυτή η καταστροφή, που θα επεκταθεί τώρα και στην άλλη πλευρά του βουνού, απέναντι από το χωριό», τόνισε ο κ. Μπένης.

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία για το λατομείο

Όπως αναφέρθηκε, με πολυσέλιδη επιστολή της η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κομνηνών, Κυριακή Τοπουζίδου, εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις της αναφορικά με το λατομείο, το οποίο όχι μόνο δεν προσφέρει σε κοινωφελή έργα, όπως προβλέπεται, αλλά ούτε απασχολεί κανέναν εργάτη από την περιοχή, καταπατώντας αρκετά στρέμματα εκτός των οριζόμενων στην σύμβαση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ξάνθης έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, που δεν εισακούστηκαν από το τμήμα της Αποκεντρωμένης που εδρεύει στην Καβάλα και προωθεί το ζήτημα στο υπουργείο. Μάλιστα, ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν 2-3 αιτήσεις τον χρόνο, το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις έφτασαν τις 25, αφού οι περιβαλλοντικοί όροι και οι έλεγχοι σε Καβάλα και Θάσο έχουν γίνει πιο αυστηροί, ωθώντας τις εταιρίες στην περιοχή μας. Συμφωνήθηκε, λοιπόν, ομόφωνα να αρνηθεί η Επιτροπή την έγκριση για έρευνα, που θεωρήθηκε προάγγελος λειτουργίας νέου λατομείου.

Αυστηροποίηση των όρων για τις θέσεις υπαίθριου εμπορίου στο Καρναβάλι

Ομόφωνα έγινε δεκτή και η εισήγηση της υπηρεσίας για αλλαγές αναφορικά με τις θέσεις υπαίθριου εμπορίου κατά την διάρκεια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Αποφασίστηκε να καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσό σε όσους ζητούν άδεια πριν από την κλήρωση για τις θέσεις, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που αποχωρούσαν μετά την διαδικασία, μη ικανοποιημένοι με την θέση στην οποία κληρώθηκαν. Προστέθηκε, μάλιστα, η εισήγηση του κ. Μπένη να προστεθεί στους όρους ότι ο κάθε πωλητής είναι υποχρεωμένος να παραδίδει τον χώρο όπως τον παρέλαβε, ειδάλλως θα έχει κυρώσεις. Και αυτό γιατί οι υπηρεσίες καθαριότητας χρειάζονται συνήθως τρεις μέρες για να αποκαταστήσουν τον χώρο του Λιμνίου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…