Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φρένο» στους πλειστηριασμούς βάζουν οι συμβολαιογράφοι

«Φρένο» στους πλειστηριασμούς βάζουν οι συμβολαιογράφοι

0
terzidis symvolaiografos

Αποχή και σήμερα αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος

Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Συμβολαιογράφων Χ. Τερζίδης αποτυπώνοντας την κατάσταση στην περιοχή μας

Κύμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων σαρώνει τη χώρα και χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους βρίσκονται στην δεινή θέση να χάνουν τα σπίτια τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σύμφωνα με στοιχεία οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 108 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 119 δισεκατομμύρια δολάρια, σε επισφαλή δάνεια, ακριβώς κάτω από το ήμισυ του συνόλου των δανείων που χορηγούνται. Από αυτά, το 41 τοις εκατό είναι στεγαστικά. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωνε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τράπεζες ωστόσο οι νέοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί δίνουν το δικαίωμα και στις τράπεζες να ξεκινήσουν κατασχέσεις αν οι οφειλέτες θεωρηθούν μη συνεργάσιμοι. Ακόμη δε και η αυστηροποίηση των διατάξεων στον νόμο Κατσέλη δημιούργησαν ένα …επισφαλές πεδίο και για την πρώτη κατοικία. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους δανειολήπτες ενώ χαρακτηριστικό είναι πως φουντώνει το κίνημα των διαδηλωτών κάθε Τετάρτη, ημέρα των πλειστηριασμών, που συγκεντρώνονται έξω από τα ελληνικά δικαστήρια, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο νομικό προσωπικό, τους εκπροσώπους των τραπεζών από τις αίθουσες δικαστηρίων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκρούονται με τα ΜΑΤ!.

Δεν θα γίνουν σήμερα πλειστηριασμοί – Απέχουν οι συμβολαιογράφοι

Συμπαραστάτες στον αγώνα τους να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τους πλειστηριασμούς χιλιάδες δανειολήπτες ή έστω να κερδίσουν χρόνο έχουν τους συμβολαιογράφους η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για την διενέργεια πλειστηριασμών και οι οποίοι προβαίνουν σε συνεχιζόμενες αποχές. Έτσι και για σήμερα Τετάρτη η Ομοσπονδία τους αποφάσισε εκ νέου αποχή. Όπως αναφέρει μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος της περιφερειακή Ένωσης Συμβολαιογράφων κ. Χρήστος Τερζίδης η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε και σήμερα αποχή ζητώντας από την πολιτεία τη «διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της απονομής της Δικαιοσύνης και την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, όπως έχει ανακοινώσει.

», όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Εξαιρούνται:

Κατ’ εξαίρεσιν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν χορηγηθησομένης αδείας εκ των Συλλόγων ή της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, όταν κριθεί αναγκαίο. Ενδεικτικά θα χορηγούνται άδειες για αναγκαστικούς πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών, για εκούσιους πλειστηριασμούς, για πλειστηριασμούς με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων, για πλειστηριασμούς ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, για πλειστηριασμούς πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων καθώς και για πλειστηριασμούς με επισπεύδοντα τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο κατοικίες.

Στο Διδυμότειχο και στην Ελευθερούπολη έγιναν επεισόδια σε πλειστηριασμούς

Όπως σημειώνει ο κ. Τερζίδης σε δύο περιπτώσεις διακόπηκαν από το κίνημα των διαδηλωτών πλειστηριασμοί στην περιοχή μας. Μία στο Διδυμότειχο Έβρου και μία στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Μάλιστα στην δεύτερη περίπτωση αφαιρέθηκαν έγραφα από το νομικό προσωπικό. Αναφερόμενος στην εικόνα που επικρατεί στην περιφέρειά μας, την παραλλήλισε με αυτή που επικρατεί σ’ όλη την χώρα, ένα πρόβλημα δηλαδή σε όξυνση. Εκτιμά δε ότι πρόκειται να αυξηθεί η ροή πλειστηριασμών καθώς υπάρχει πληθώρα διαταγών πληρωμών από δικαστικές αποφάσεις σε εκκρεμότητα. Παράλληλα επισημαίνει πως ιδιαίτερα στο ζήτημα της α’ κατοικίας οι τράπεζες επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και αναφορικά με το αγοραστικό ενδιαφέρον ο κ. Τερζίδης είπε πως είναι μικρό λόγω της έλλειψης ρευστότητας αλλά και τεχνικών προβλημάτων με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Τέλος ο κ. Τερζίδης υπογράμμισε πως ο Εισαγγελέας Εφετών Θράκης έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να τηρηθεί η ευταξία κατά την διενέργεια των πλειστηριασμών, όταν αυτοί τελούνται.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…