Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ενωμένοι διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ

Ενωμένοι διεκδικούν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ

0
ktinotrofoi

Συνάντηση με τον Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ν. Αντώνογλου, και κατάθεση ‘’ατζέντας’’ αιτημάτων για την βελτίωση της κτηνοτροφίας

Προβληματισμός για την προστασία της φέτας και την τιμή του γάλακτος, αλλά και αίτημα άμεσων παρεμβάσεων για ζωονόσους και αποζημιώσεις

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκο Αντώνογλου, στον οποίο και κατέθεσαν ‘’ατζέντα’’ αιτημάτων αναφορικά με την βελτίωση της κτηνοτροφίας στην περιφέρεια. Τα αιτήματα συνυπογράφουν οι εξής κτηνοτροφικοί σύλλογοι: Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, Δήμου Προσοτσάνης, Νομού Καβάλας, Νομού Ξάνθης, Δήμου Ιάσμου, Νομού Ροδόπης, Δήμου Αλεξανδρούπολης, Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός».

Προστασία της φέτας και της τιμής του γάλακτος

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης, Σάκης Λουκμακιάς, το κυριότερο θέμα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους είναι η προστασία της φέτας, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που συζητήθηκε είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις ζωονόσους. «Ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας για τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων που τους έπληξε το 2014. Επίσης ζητήσαμε την άμεση αποζημίωση για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών που έπληξε την περιοχή μας και χτυπήθηκε το ζωικό κεφάλαιο. Οι εμβολιασμοί δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, γιατί έγιναν κατόπιν εορτής», ανέφερε ο ίδιος. Στις ερωτήσεις που κατέθεσαν και δεσμεύθηκε να εξετάσει ο κ. Αντώνογλου, ερωτάται το ΥΠΑΑΤ για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την προστασία της φέτας, ενώ τόνισαν την κάθετη άρνηση των κτηνοτρόφων στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με τον Καναδά (CETA) και σε όποια διεθνή συμφωνία δεν προστατεύει τα εθνικά προϊόντα. Ζητήθηκε ακόμη έλεγχος στην αλυσίδα εμπορίας και στις εισαγωγές σε γάλα και κρέας για την αποφυγή των ‘’ελληνοποιήσεων’’.

Ζωονόσοι, αποζημιώσεις και υποστελέχωση υπηρεσιών

Στο ζήτημα των ζωονόσων που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τους κτηνοτρόφους της περιοχής, τονίστηκε η ανάγκη για στελέχωση των τελωνείων με κτηνιάτρους, καθώς και η επάνδρωση των αποδεκατισμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και η αναλογική κατανομή των κτηνιάτρων κατά νομό, όπως και η στελέχωση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων του Ν. Έβρου. Επανέλαβαν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας το αίτημα για άμεση αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων που έπληξε την Περιφέρειά μας το 2014, ενώ ζήτησαν τον καταλογισμό ευθυνών για τη μη εφαρμογή της ΚΥΑ σχετικά με την εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου για τα ζώα που επλήγησαν από την ασθένεια. Στο θέμα των ζωονόσων έγινε αναφορά και στην οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών και τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν, ενώ ζήτησαν όταν εφαρμόζεται εμβολιασμός και προκύπτει κρούσμα της ασθένειας, να εκκαθαρίζεται μόνο το ζωικό κεφάλαιο που πλήττεται. Διατυπώθηκε παράλληλα η απαίτηση για προληπτικό εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου των παραμεθόριων νομών για κάθε ζωονόσο που απειλεί το ζωικό κεφάλαιο, καθώς και ο επανακαθορισμός στην ΚΥΑ που εκδίδεται κατ’ έτος για την εκκαθάριση του ζωικού κεφαλαίου που προσβάλλεται από ζωονόσους στην πραγματική εμπορική αξία των ζώων.

Διαχωρισμός ΕΛΓΑ για αγρότες και κτηνοτρόφους

Οι κτηνοτρόφοι έθιξαν και το θέμα του ΕΛΓΑ, ζητώντας τον διαχωρισμό του ταμείου ανάμεσα στην φυτική και την ζωική παραγωγή, αλλά και την πρόβλεψη για αποζημίωση της παραγωγής από τον ΕΛΓΑ για κτηνοτρόφους που πλήττεται το ζωικό τους κεφάλαιο από ασθένειες, φυσικά φαινόμενα, καταστροφές και από άγρια ζώα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η φετινή τρίμηνη ανομβρία, που δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στα βοσκοτόπια και κατ’ επέκταση στο ζωικό κεφάλαιο των ζώων ελευθέρας βοσκής.

Οι επιλέξιμοι βοσκότοποι περιμένουν να… καθοριστούν

Το χρονίζον πρόβλημα των επιλέξιμων βοσκοτόπων παραμένει και για τον λόγο αυτό οι κτηνοτρόφοι έθεσαν ως άμεσο στόχο για την επίλυσή του τον επανακαθορισμό του όρου «βοσκότοπος» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατανομή του βοσκότοπου αυτού στο ζωικό κεφάλαιο που πραγματικά βόσκει και όχι στις σταβλισμένες μονάδες. Στο καθαρά οικονομικό μέρος, ζητήθηκε από τον κ. Αντώνογλου να επανέλθει το αφορολόγητο και το ακατάσχετο στις αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο σε κρέας, ζώντα ζώα και εφόδια μέσα από διάλογο και επανασχεδιασμό των νόμων που ψηφίστηκαν για τη φορολογία και την ασφάλιση των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα. Όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση, τονίστηκε ότι στόχος της πρέπει να είναι η στοχευμένη ενίσχυση για τις δυσκολίες και τις απώλειες στην παραγωγή των κτηνοτρόφων που ζουν στις ορεινές, ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας και όχι το μοίρασμα του συγκεκριμένου ποσού σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων με τη μορφή φιλοδωρήματος. Στο θέμα της εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων, ζητήθηκε η δημιουργία νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών συλλόγων και των οργανώσεών τους σε δεύτερο και τρίτο βαθμό, μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών συλλόγων από όλες τις περιφέρειες. Μέχρι να υπάρξει οριστικό νομικό πλαίσιο και οργάνωση σε πανελλήνιο επίπεδο, συμφωνήθηκε ο διάλογος του υπουργείου με τους κτηνοτρόφους να γίνεται με εκπροσώπηση σε επίπεδο περιφέρειας. Για άλλη μια φορά οι κτηνοτρόφοι έλαβαν διαβεβαιώσεις και τώρα αναμένουν να δουν στην πράξη την εφαρμογή των αιτημάτων τους.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεκαεννέα νέοι κτηνίατροι προσλήφθηκαν στην Περιφέρεια

Οι νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν δεκατέσσερις κτηνιάτρους με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πέν…