«Χτύπησαν» οι αντιεξουσιαστές μετά την πορεία ενάντια στα εγκαίνια των γραφείων της ΧΑ στην Ξάνθη- Έπεσαν μολότοφ και δακρυγόνα – Έσπασαν βιτρίνες
Μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση εξέτρεψε την πορεία από την Ηρώων και απέτρεψε επεισόδια. Απώθησε τους κουκουλοφόρους στο Πολυτεχνείο
Σοβαρά επεισόδια χωρίς τραυματισμούς αλλά με υλικές ζημιές στο κέντρο της πόλης που μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και μιας ομάδας περίπου 300 κουκουλοφόρων λίγο μετά τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου, σημάδεψαν το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από φορείς του νομού, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου γραφείου της Χρυσής Αυγής στην πόλη μας. Σκοπός της διοργάνωσης όπως ειπώθηκε από τους διοργανωτές ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη στην πόλη καθώς τα ιδεώδη της και οι πρακτικές της δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία που βιώνει σε ισονομία και ισοπολιτεία, καθώς και ειρηνική συνύπαρξη με την μειονότητα.
Σε αστυνομικό κλοιό η πόλη
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας, η οποία με 5 διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις από όλη την ΑΜΘ (περίπου 70 αστυνομικοί) απέκλεισε από νωρίς το απόγευμα την 28ης Οκτωβρίου και τις παράπλευρες οδούς εμποδίζοντας έτσι την πορεία να περάσει από την οδό στην οποία βρίσκεται το γραφείο της Χρυσής Αυγής και όπου από νωρίς το απόγευμα μαζεύτηκαν αρκετοί οπαδοί της με επικεφαλής τον βουλευτή κ. Λαγό. Την επιχείρηση συντόνιζε ο αστυνομικός διευθυντής κ. Βαγγέλης Γκίκας και πέτυχε τον σκοπό της ,την εκτροπή δηλαδή της διαδρομής που διασχίζοντας την Μ. Καραολή, έφτασε στο ύψος της 40 Εκκλησιών και στη συνέχεια από την Ηρώων κατέληξε στην κεντρική πλατεία χωρίς επεισόδια παρά μόνο με εμπρηστικά συνθήματα κατά των αστυνομικών που είχαν παραταχθεί έναντι της πλατείας Διοικητηρίου.
Χωρίς την μαζικότητα του 2013
Στο συλλαλητήριο, παρότι αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή πολλοί φορείς όπως το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, με την ΕΛΜΕ Ξάνθης, τον Διδασκαλικό Σύλλογο, τον σύλλογο Περιφερειακών υπαλλήλων, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ,η συμμετοχή των μελών τους ήταν περιορισμένη, αν και μεγαλύτερη από την πρώτη φορά που εγκιανίασε γραφεία η ΧΑ στην πόλη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχε την παλλαϊκότητα του ανάλογου συλλαλητηρίου του 2013. Από τα κόμματα συμμετείχαν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με τους τρεις βουλευτές του νομού και τον γραμματέα της Νομαρχιακής, ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά. Έντονη ήταν η παρουσία της μειονότητας καθώς και άλλων αριστερών οργανώσεων που είχαν συγκεντρωθεί γύρω στις 6 στην κεντρική πλατεία. Εκεί λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία μίλησαν εκπρόσωποι από την ΑΔΕΔΥ και την ΕΛΜΕ Ξάνθης. Περίπου στις 7 ξεκίνησε η πορεία από την Πολυτεχνική Ξάνθης , με εμπροσθοφυλακή το φοιτητικό σύλλογο και σε απόσταση να ακολουθεί την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενώθηκαν μαζί τους και οι συγκεντρωμένοι της πλατείας ακολουθώντας την διαδρομή που περιγράψαμε.
Επεισόδια από τους «μπαχαλάκηδες»
Λίγο πριν φτάσει η πορεία στην κεντρική πλατεία το μπλοκ των κουκουλοφόρων παρατάχθηκε στην πλατεία στο ύψος του ρολογιού. Η πορεία κατέληξε εκεί και μετά από λίγο διαλύθηκε ενώ από την αντίθετη πλευρά από τους κουκουλοφόρους παρατάχθηκαν τα ΜΑΤ. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και η πρώτη μολότοφ έπεσε περίπου στις 8μ.μ. από τους κουκουλοφόρους. Οι αστυνομικοί αρχικά προσπάθησαν να τους απωθήσουν χωρίς τη χρήση χημικών, αλλά όσο οι μολότωφ συνέχιζαν, οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα. Τα ΜΑΤ κινήθηκαν προς την πλατεία με σκοπό να τους απωθήσουν στην Πολυτεχνική από την Β. Κωνσταντίνου. Οπισθοχωρώντας οι κουκουλοφόροι, έβαλαν φωτιά σε κάδους, πέταξαν τραπεζοκαθίσματα από την πλατεία προς την πλευρά των αστυνομικών, έσπασαν τα τζάμια στο πρώην κατάστημα της Eurobank και στο ΑΤΜ, όπως επίσης και την βιτρίνα του διπλανού κοσμηματοπωλείου. Τελικά κατέφυγαν στο Πανεπιστήμιου όπου ακολούθησε συναυλία. Όλο αυτό το διάστημα οι δρόμοι της πόλης είχαν νεκρώσει.
Το βράδυ η αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της ΧΑ, αλλά τελικά δεν υπήρξε κάποια κινητικότητα.
Οι αντιεξουσιαστές της πόλης, μαζί με άλλους από τη γύρω περιοχή και περίπου 40 από τη Θεσσαλονίκη έδωσαν χθες νέο ραντεβού στην Κομοτηνή, την οποία επισκέφθηκε ο βουλευτής της ΧΑ.
Σ. Γιαννακίδης: «Σήμερα υπενθυμίζουμε πως οι πολίτες της Ξάνθης δεν έχουν ξεχάσει τους αγώνες . Και μπορεί το συλλαλητήριο να μην έχει την μαζικότητα του 2013 καθώς τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και ήταν μεγάλη η αγανάκτηση ωστόσο το μήνυμα στάλθηκε και είναι ξεκάθαρο, ότι η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη στην πόλη μας. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα την ΝΔ που έχουμε κατηγορήσει ότι στελέχη της συναντιούνται με στελέχη της Χ.Α. και δεν έχει απαντήσει, να ξεκαθαρίσει την στάση της …»
Χ. Ζειμπέκ: «Οι μνήμες του 2013 είναι ζωντανές, μετά την μεγάλη πορεία που η μειονότητα και η πλειονότητα είπαν όχι στον φασισμό και στην συνέχεια έκλεισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και οι ρατσιστικές δραστηριότητές της σταμάτησαν. Όμως το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται και πάλι. Εμείς που είμαστε δημοκράτες στην πράξη λέμε όχι στον φασισμό».
Μαριάννα Ξανθoπούλου
mxanthopoulou@empros.gr