Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Διερευνάται υπόθεση παράνομης αμμοληψίας στον δήμο Μύκης

Διερευνάται υπόθεση παράνομης αμμοληψίας στον δήμο Μύκης

0
ammolipsia

Μηχάνημα του δήμου Μύκης «συνελήφθη» από το Δασαρχείο Ξάνθης

Ζαγναφέρης: «Ο δήμος Μύκης δεν έχει άδεια για αμμοληψίες…»

Υπό διερεύνηση βρίσκεται από το Δασαρχείο Ξάνθης υπόθεση παράνομης αμμοληψίας στην κοίτη του Κόσυνθου λίγο έξω από την Σμίνθη και στην οποία εμπλέκεται ο δήμος Μύκης.

Μηχάνημα του δήμου Μύκης «συνελήφθη» σε αμμοληψία από το Δασαρχείο Ξάνθης

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» εκσκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Μύκης διενεργούσε αμμοληψία στην κοίτη του Κοσύνθου στην προαναφερθείσα περιοχή. Η ενέργεια αυτή έγινε αντιληπτή από το δασαρχείο Ξάνθης το οποίο και παρενέβη διακόπτοντας την εργασία. Ο δασάρχης Ξάνθης κ. Μήλιος μιλώντας στο «Ε» επιβεβαίωσε την πληροφορία ενώ επιφυλάχθηκε για οτιδήποτε περισσότερο λέγοντας μόνο πως διερευνάται η υπόθεση και ότι «πιθανότατα δεν γνώριζε ο χειριστής του μηχανήματος ότι ήταν παράνομη ενέργεια». Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά κληθείς από το «Ε» δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο ούτε επίσης και ο αρμόδιος προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Μαυρομάτης, επειδή η υπόθεση διερευνάται.

Ζαγναφέρης: «Ο δήμος Μύκης δεν έχει άδεια για αμμοληψίες…»

Απ’ την πλευρά του ο αντιπεριριφεριάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης δήλωσε στο «Ε» πως ο δήμος Μύκης δεν έχει άδεια για αμμοληψίες και ότι είναι παράνομες οι αμμοληψίες σ’ όλο το δήμο Μύκης καθώς δεν υπάρχει οριοθέτηση ρέματος. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία η αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Π.Ε. Ξάνθης εκδίδει μετά από αίτηση την άδεια για αμμοληψίες αφού προηγουμένως εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη.

Τι ορίζει το θεσμικό πλαίσιο

Είναι γεγονός ότι η νομοθεσία επί του θέματος είναι δαιδαλώδης και ασαφής και εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες όπως η Κτηματική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, οι δήμοι και οι περιφέρειες. Συγκεκριμένα η ακόλουθη διάταξη προβλέπει: «Δεν επιτρέπεται η απόληψη φυσικών αποθέσεων άμμων και χαλίκων, καθώς και ποταμίσιων, λιμναίων ή άλλων αλλουβιακών αποθέσεων, παρά μόνον κατόπιν λήψης αδείας από την αρμόδια προς τούτο αρχή.

Σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη οιονδήποτε εκμεταλλεύσεων απόληψης θα προηγείται η οριοθέτηση της όχθης και της παρόχθιας όχθης του ποταμού, της λίμνης, του υδατορέματος ή άλλης φυσικής απόθεσης, ώστε να προστατεύεται το φυσικό τοπίο και οι υδάτινοι πόροι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Για τις θέσεις απόληψης που χωροθετούνται εντός της ζώνης οριογραμμής (όχθης) επιτρέπεται η λήψη αδρανών υλικών μόνο για εξαιρετικούς λόγους και από συγκεκριμένες κατ’ εξαίρεσιν θέσεις συμφώνως προς το ισχύον πλαίσιο. Αρμόδια υπηρεσία αδειοδότησης ορίζεται η οικεία Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ενώ σε κεντρικό επίπεδο επισπεύδει η Γεν. Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινωφελών Περιουσιών του Υπ. Οικονομικών. Απαγορεύεται η διάθεση των αποληφθέντων εκ της κοίτης υλικών φυσικών αποθέσεων στην αγορά».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …