Έργο σοβαρό με δέσμευση
Ως εφημερίδα υποστηρίζαμε την ιδέα-πρόταση του Περιφερειάρχη για την Τουριστική Ανάδειξη και Ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με προσοχή, με γνώση και πραγματική εκτίμηση των δεδομένων που υφίστανται σε κάθε νομό. Με ειλικρίνεια να γίνει η καταγραφή ανά νομό και στη συνέχεια η κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση για το ποια θα ξεκινήσουν πρώτα και ποια αργότερα σε κάθε νομό. Χωρίς ίντριγκες, συμπάθειες ή αντιπάθειες. Αξιολόγηση πραγματική για να ξεκινήσει σταδιακά και η δράση της υλοποίησης. Η οποία θα δεσμεύει όλους σε βάθος δεκαετίας, που σημαίνει πως δεν θα γίνουν αλλαγές από τους νέους υπεύθυνους της Περιφέρειας.
Εάν τηρηθούν όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε πως η Περιφέρειά μας θα εκτιναχτεί Τουριστικά, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά για περισσότερους μήνες. Διότι διαθέτει όλα τα δεδομένα γι’αυτό.
Γ.Δ.
Στις Σέρρες ο Σωκράτης
Σερραίος φίλος της στήλης, που σημαίνει πως μας διαβάζουν κι εκεί, μας ενημέρωσε για εκδήλωση στην πόλη των Σερρών με ομιλητή το δικό μας Σωκράτη Ξυνίδη.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν καμιά εκατοστή άτομα για ν’ ακούσουν τον Σωκράτη να τους μιλά βεβαίως για τον ηγέτη Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που δραστηριοποιείται εκ νέου μετά τη θερινή ραστώνη.
Βέβαια για την επιτυχία της συγκέντρωσης, έμαθα πως δραστηριοποιήθηκε έντονα Πασόκος, στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γ.Δ.
Χρειάζεται σχέδιο
Για να πάει κάτι μπροστά και με επιτυχία χρειάζεται σχέδιο. Αυτό που οι γνώστες ονομάζουν “Master Plan” . Κι αν δεν υπάρχει λοιπόν σχέδιο, θα πρέπει να γίνει. Ως ένα βαθμό αυτό εξυπηρετούν οι συσκέψεις σε κάθε Νομαρχιακή Ενότητα με θέμα τον Τουρισμό. Αυτονόητα πράγματα θα πουν κάποιοι για μια σοβαρή προσπάθεια που ξεκίνησε στον τομέα του Τουρισμού. Αυτονόητα θα πω και θα συμφωνήσω για αλλού. Εμείς ξεκινάμε με πολλά λόγια, μεγάλα λόγια, ενθουσιασμό και ελπίδες.
Χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη και έρευνα δυστυχώς για το που θέλουμε να πάμε, πώς θα πάμε και το βασικό, πώς θα τα υλοποιήσουμε όσα στα λόγια λέγονται. Γι’ αυτό αναφέραμε ότι απαιτείται σχέδιο, πλάνο. Κι αυτό θα προέλθει μέσα από τις τοπικές συσκέψεις όπου θα πρέπει να κατατεθούν απόψεις, ιδέες, προτάσεις συγκεντρωμένες και ρεαλιστικές.
Κάθε νομός χωριστά θα αξιολογήσει και προτείνει τους επιμέρους τομείς που εκτιμά ότι μπορούν αξιοποιούμενοι να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα του νομού.
Γ.Δ.
Ο Δημήτρης Σαλτούρος μίλησε
Δεν μπορούσε να το πει καθαρότερα ο Δημήτρης Σαλτούρος ότι συστρατεύεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι αυτό θα γίνει από οποιαδήποτε θέση, είτε αυτή του υποψήφιου βουλευτή, είτε του απλού μέλους. Λόγια ξεκάθαρα και μετρημένα και προσανατολισμένα προς τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της. Ενώ παράλληλα ασκεί δημόσια κριτική προς τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Τελικά, η υπόθεση Σαλτούρος έχει ξεκαθαρίσει και οι όποιες απορίες ή ψίθυροι πλέον εκλείπουν. Η κεντρώα στροφή του Κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται ότι βρίσκει υποστηρικτές.
Γ.Δ.
Βυθίζεται η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα ανταγωνιστικότητας
Η πολιτική αβεβαιότητα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, αλλά και η ανίκητη ελληνική γραφειοκρατία καθώς και η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι τα βαρίδια της ελληνική οικονομίας τα οποία έριξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας κατά πέντε θέσεις, κατατάσσοντας τη στην 86η θέση από την 81η θέση που βρισκόταν πέρυσι.
Αυτό αποτυπώνει η έκθεση «Global Competitiveness Report 2016-2017» του World Economic Forum που εξέτασε την ανταγωνιστικότητα 138 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως προκύπτει, η πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας δεν ήταν η καλύτερη αφού, όπως φαίνεται, χάνει διαρκώς έδαφος έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της. Μάλιστα, στην περσινή έκθεση η Ελλάδα είχε την 81η θέση ανάμεσα σε 144 χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, φέτος η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το Μαυροβούνιο (82η θέση), την Κύπρο (83η), τη Ναμίμπια (84η) και την Ουκρανία (85η), περνώντας για μια θέση την οικονομία της Αλγερίας (στην 87η θέση) και της Ονδούρας (στην 88η).
Προεδρικό
Τη συναίνεση επικαλείται στις ομιλίες του τον τελευταίο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος. Ομολογώ ότι με προβληματίζει με τη στάση του αυτή κι αυτό διότι ο ίδιος, η εκλογή του εννοώ, δεν ήταν, κάθε άλλο μάλιστα, προϊόν συναίνεσης. Αλά καρτ κι αυτό λοιπόν και κατά πως συμφέρει και βολεύει χρησιμοποιείται η παραίνεση της συναίνεσης.
Το ίδιο προτείνει και ο πρωθυπουργός της χώρας προς την αντιπολίτευση. Τι ειρωνεία όμως. Όσα χρόνια ήταν ο ίδιος στην αντιπολίτευση ούτε δείγμα συναίνεσης πρόσφερε. Το να ζητάς συναίνεση μόνον όταν σε βολεύει, μάλλον υποτιμάς τους άλλους. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι το σωστό.
Γ.Δ.
Τι θέλει να πει η Αυγή;
Η δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα Αυγή δεν προκάλεσε έκπληξη όσον αναφορά τα ευρήματά της (πάνω κάτω τα ίδια δείχνουν όσες έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα), όσο για το γεγονός ότι η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξένησε στοιχεία που δείχνουν μεγάλη υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ν.Δ. σε όλα τα επίπεδα, καθώς και μεγάλη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, που αγγίζει πλέον το 90%, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται πλειοψηφική η τάση (51%) για πρόωρες εκλογές.
Επειδή η συγκεκριμένη εφημερίδα δεν μας έχει συνηθίσει σε ενέργειες χωρίς κάποια κομματική στόχευση, γεννάται εύλογα ο προβληματισμός «τι θέλει να πετύχει η Αυγή μ’ αυτό»; Η λογική εξήγηση είναι η προετοιμασία της κοινής γνώμης για πρόωρες εκλογές. Όλοι οι ποιοτικοί δείκτες για την κυβέρνηση είναι στο κατακόκκινο, σε πρωτοφανή αρνητικά επίπεδα, ενώ η αποδόμηση της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα που ήταν το δυνατό χαρτί, είναι ραγδαία. Όσο θα περνάνε οι μήνες, η δυσαρέσκεια θα φουντώνει και αργά ή γρήγορα θα φουσκώσει αντίστοιχα τα «πανιά» του Κ.Μητσοτάκη. Λύση για το χρέος δεν φαίνεται στον ορίζοντα, οι επενδύσεις περνούν και δεν μας ακουμπούν, ενώ μπροστά μας έχουμε δύσκολες αποφάσεις για τα εργασιακά. Αυτά σε συνδυασμό με το νέο φορομπηχτικό κύμα που έρχεται από 1-1-2017 θα δημιουργήσουν συνθήκες κατάρρευσης για το κυβερνών κόμμα σε επίπεδα προ κρίσεως. Είναι νωπές οι μνήμες από της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ από το 43 στο 13% σε ενάμιση χρόνο…
Ίσως γι’ αυτό η εναλλακτική του «στρίβειν για των εκλογών» όσο είναι ακόμα καιρός να προκρίνεται από την Αυγή ως η πιο ενδεδειγμένη εδώ που φτάσαμε…
Ακυρώθηκε η επίσκεψη Σαμαρά στην Ξάνθη – Αναβλήθηκε η ημερίδα της ΟΕΒΕ
Ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ξάνθη ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ήταν προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ με την ΟΕΒΕΕ Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφορίες το γραφείο του κ. Σαμαρά ενημέρωσε το γραφείο της ΓΣΕΒΕΕ ότι για καθαρά τεχνικούς λόγους ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να βρίσκεται στην Ξάνθη στις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής της ημερίδας. Έτσι αναβλήθηκε και η ημερίδα η οποία και σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, πιθανότατα στις 13. Το βέβαιο είναι ότι θα παραστεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, για τον κ. Σαμαρά δεν είναι βέβαιο …
Μ.Ξ.
Η Δικαιοσύνη χρειάζεται… εύκρατο κλίμα
Μέσα στα πολλά πρωτοφανή που αντικρίζουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαρίου. Όπως είπε, οδηγήθηκε στην διακοπή της διάσκεψης για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών λόγω του… κλίματος που διαμορφώθηκε με διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος. Παρότι, σύμφωνα με διαρροές, ο λόγος της διακοπής ήταν οι έντονες διαφωνίες μεταξύ των μελών του ΣτΕ, από πού κι ως πού η διαμόρφωση κάποιου κλίματος μπορεί να επηρεάσει τόσο τους δικαστές ώστε να αναβάλουν δικαστική κρίση; Προφανώς θα περιμένει τώρα μια περίοδο σιγής για τις άδειες ώστε να καλέσει σε νέα διάσκεψη. Είναι φοβερό να επικαλείται το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αδυναμία να ασκήσει την δικαιοδοσία του λόγω ‘’κλίματος’’. Εκτέθηκαν οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί δηλώνοντας ότι επηρεάζονται στις αποφάσεις τους από το κλίμα. Αλλά ας μην κρυβόμαστε, ο λόγος της διακοπής είναι οι αντιδράσεις και οι ψήφοι που δεν έβγαιναν, γιατί ‘’κλίμα’’ υπέρ ή κατά κάποιου θέματος πάντα θα υπάρχει. Όπως δήλωσε εύστοχα ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Το κρισιμότερο είναι ότι έχει πλέον θιγεί ο πυρήνας του κράτους δικαίου που συνιστά προϋπόθεση για τη λειτουργία όλων των δημοκρατικών θεσμών. Το τραγικό είναι πως αυτό έγινε στο όνομα της μάχης κατά της διαπλοκής και υπέρ της διαφάνειας. Είδαμε πώς η μάχη αυτή προσωποποιείται. Ζούμε την ειρωνεία των γεγονότων και την πονηρία της Ιστορίας. Αυτή η ραγδαία πολιτική διολίσθηση δεν πρέπει να καταστεί θεσμική. Η δικαιοσύνη οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της».
Χ.Δ.
Να κλείνουν σιγά-σιγά τα στόματα
Αφού έγινε το πρώτο βήμα –παρά τις εμπλοκές που προέκυψαν- για το τηλεοπτικό τοπίο και τον περιορισμό των αδειών, σειρά φαίνεται να παίρνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Μαζί με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και στενό του φίλο Λευτέρη Κρέτσο, ο Νίκος Παππάς προανήγγειλε αλλαγή νομοθεσίας για τις δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ξεκίνησε διάλογο με τον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς και ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του 2016 θα κατέθετε το σχετικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Επικρατείας έχει δώσει μιαν ιδέα για την πρόθεσή του να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των δημοσκοπήσεων, αφήνοντας συχνά αιχμές για παραπλανητικά στοιχεία που παρουσιάζονται από κάποιες εταιρείες. Έχει κατηγορήσει αρκετές φορές τα μέσα ενημέρωσης για τον τρόπο που αξιοποιούν πολιτικά τις έρευνες κοινής γνώμης, μιλώντας για ασυδοσία, ενώ έχει αναφερθεί σε δημοσκοπήσεις που «έχουν καταπέσει στα μάτια της κοινής γνώμης» και αποτελούν πλήγμα για τη δημοκρατία. Κανείς βέβαια δεν είναι σε θέση να ξέρει αν ο σχεδιασμός του κ. Παππά θα εξελιχθεί ομαλά, μετά από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις και τις εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί στα τηλεοπτικά. Αν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα δοθεί το πράσινο φως για να συνεχίσει και με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Το πνεύμα αυτό της φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής φαίνεται ότι διακατέχει συνολικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφού και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος δήλωσε ευθαρσώς ότι χάνουν γιατί άφησαν τους δημοσκόπους να λειτουργούν χωρίς κανόνες. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην καταγγελία Λεβέντη για εκβιασμό και χρηματισμό, κάτι που και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έχει πάρει πίσω. Οδεύουμε, λοιπόν, ωραία και δημοκρατικά.
Χ.Δ.