Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Στεγνές» οι μάνικες του πετρελαίου θέρμανσης

«Στεγνές» οι μάνικες του πετρελαίου θέρμανσης

0
thermansh

Ξεκινά η διάθεσή του το Σάββατο 15 Οκτωβρίου με 92 λεπτά το λίτρο. Καμιά παραγγελία στα βενζινάδικα της Ξάνθης

Για όλα φταίει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αύξηση έως 15% από πέρσι. Επιφυλακτικά τα νοικοκυριά της Ξάνθης

Πιο… κρύος από πέρσι προμηνύεται ο φετινός χειμώνας καθώς …με τσουχτερή τιμή κάνει το ντεμπούτο του το πετρέλαιο θέρμανσης , η διάθεση του οποίου ξεκινά από το προσεχές Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Ειδικότερα η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης για όλη την χώρα «κλείδωσε» στα 92 λεπτά το λίτρο όταν πέρσι ήταν στα 75 λεπτά δηλαδή αύξηση στα 13 – 15% από πέρσι.

Για όλα φταίει η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή πετρελαίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και στα 53 ευρώ το βαρέλι ωστόσο οι έλληνες καταναλωτές αλλά και πολλοί ευρωπαίοι το πληρώνουν με «καπέλο» λόγω του ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επανήλθε δριμύτερος από αυτή την περίοδο μετά το «πάγωμα» που είχε την περσινή χρονιά. Έτσι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα είναι αυξημένος κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο, φτάνοντας στα 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν λιγότερα λίτρα με τα ίδια χρήματα. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αναμένεται να «ροκανίσει» το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν περίπου 500.000 φορολογούμενοι φέτος και θα είναι μικρότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Καμιά παραγγελία στα βενζινάδικα της Ξάνθης

Στο άκουσμα και μόνο ότι ακριβαίνει το πετρέλαιο «πάγωσε» οποιαδήποτε κινητικότητα και όπως μας βεβαιώνει ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων καυσίμων Βασίλης Ευστρατίου μέχρι στιγμής λίγες μέρες πριν την εναρκτήρια ημερομηνία, τα 48 πρατήρια της Ξάνθης δεν έχουν καμιά παραγγελία. Να σημειώσουμε ότι πέρσι η τιμή εκκίνησης στα 75 λεπτά προκάλεσε αύξηση 20% στην αγορά πετρελαίου καθώς πολλοί ένοικοι πολυκατοικιών στράφηκαν και πάλι προς αυτή την πηγή θέρμανσης αφού υπολόγισαν ότι είναι συμφέρουσα η τιμή. Φέτος όμως προς στιγμήν φαίνεται πως κάνουν τους υπολογισμού τους … «Αναμένουμε ότι θα πέσει η κατανάλωση. Δεν υπάρχει προς στιγμήν ενδιαφέρον και παραγγελίες. Και πάλι θα την πληρώσουν οι καταναλωτές και εμείς οι πρατηριούχοι. Παρότι σαν σωματείο αλλά και σαν Ομοσπονδία είχαμε κάνει ενέργειες και καταθέσαμε προτάσεις προς το υπουργείο να μην ισχύει για την Βόρειο Ελλάδα οι ίδιες τιμές με την νότιο Ελλάδα για ευνόητους λόγους, ωστόσο δεν εισακουστήκαμε…», επισημαίνει ο κ. Ευστρατίου.

Με τα μολύβια στο χέρι ένοικοι και διαχειριστές πολυκατοικιών

Σε στάση αναμονής αλλά και προβληματισμού βρίσκονται ένοικοι και διαχειριστές των πολυκατοικιών και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υπολογισμού ως προς τι θα κάνουν την φετινή χρονιά με το δίλημμα να παραμένει στο τραπέζι και να κυριαρχεί στις συζητήσεις. «Θα βάλουμε ή όχι πετρέλαιο φέτος»; «Υπάρχει προβληματισμός κυρίως στις πολυκατοικίες αλλά η τιμή για πετρέλαιο δεν είναι απαγορευτική όπως παλαιότερα που ξεκινούσε στα 1,20 ή 1,30. Απ’ ότι γνωρίζω υπάρχει μια κινητικότητα αλλά ακόμη δεν έχει εκφραστεί. Είναι και το επίδομα που παρότι έχει μειωθεί στα 15 λεπτά από 25 λεπτά που ήταν την πρώτη χρονιά ωστόσο δεν παύει να είναι μια επιστροφή του ΕΦΚ για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και αποτελεί κίνητρο για να επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης», επισημαίνει ο κ. Μιχάλης Πανταζής που διατηρεί εταιρεία κοινοχρήστων «Ο Κρόνος».

Τόσο ο κ. Ευστρατίου όσο και ο κ. Πανταζής συμφωνούν ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και εκτιμούν πως θα μειωθεί κατά την διάρκεια της σαιζόν αλλά το γεγονός ότι έρχεται να προστεθεί σε άλλους φόρους όπως ο Φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ που έχουν «στεγνώσει» τα νοικοκυριά. Γι αυτό και στέκουν διστακτικά και υπολογίζουν το κάθε τι και δεν διστάζουν να κάνουν εκπτώσεις σε μια βασική λειτουργία όπως η θέρμανση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanhopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…