Βήμα – βήμα τι προβλέπει η διαδικασία εκλογής του νέου περιφερειάρχη
Παρασκήνιο: Ποιοι επιδίδονται στο κυνήγι της ψήφου
Η επόμενη μέρα στην περιφέρεια ΑΜ- Θ σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη έτσι όπως ορίζει ο νόμος 3852/2010 του Καλλικράτη με τα άρθρα 161 και 162. Η εκλογή θα πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών και για την θέση έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα τόσο οι 31 εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι όσο και οι 5 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες.
Βήμα – βήμα τι προβλέπει η διαδικασία εκλογής του νέου περιφερειάρχη
Αρχικά όπως προβλέπει ό νόμος την διαδικασία θα κινήσει ο πλειοψηφών περιφερειακός σύμβουλος της πολυπληθέστερης περιφερειακής ενότητας που συγκαλεί με ευθύνη του και προεδρεύει στην συνεδρίαση της παράταξης. Στην περίπτωση της ΑΜ – Θ είναι ο περιφερειακός σύμβουλος Έβρου κ. Εξακουστός. Η εκλογή θα διενεργηθεί με μυστική ψηφοφορία. Για να επιτευχθεί η εκλογή με την πρώτη ψηφοφορία θα πρέπει ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι 18 ψήφους. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό αυτό η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κι αν και πάλι δεν υπάρχει πλειοψηφία τότε ο νόμος προβλέπει εκλογή με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή αυτός που θα πλειοψηφήσει έναντι των υποψηφίων των δύο προηγούμενων ψηφοφοριών. Έτσι είναι εφικτή η περίπτωση κάποιος να εκλεγεί με μόνο 7 ψήφους! Σε περίπτωση ισοψηφίας πραγματοποιείται κλήρωση. Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή. Αν και στη συνεδρίαση αυτή δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν υπήρξε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγεται απευθείας ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνος που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφαση για την εκλογή του περιφερειάρχη υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία 2 ημερών στον οικείο Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή δημότη της περιοχής της περιφέρειας ελέγχει τη νομιμότητά της και εκδίδει απόφαση μέσα σε 5 ημέρες το αργότερο, αφότου την έλαβε. Αν ο Ελεγκτής Νομιμότητας ακυρώσει την εκλογή του περιφερειάρχη, οι σύμβουλοι συνέρχονται πάλι για να εκλέξουν περιφερειάρχη την πρώτη Κυριακή μετά πάροδο τριών 3 ημερών από την παρέλευση της ακυρωτικής απόφασης στην περιφέρεια και τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία.
Παρασκήνιο: Ποιοι επιδίδονται στο κυνήγι της ψήφου
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» εκτυλίσσεται πλούσιο παρασκήνιο πίσω από την εκλογή του νέου περιφερειάρχη και το οποίο έχει ξεκινήσει καιρό πριν και με αθέμιτο ακόμη τρόπο από κάποιους επίδοξους «δελφίνους». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξεδήλωσαν την επιθυμία να είναι υποψήφιοι είτε ανοιχτά είτε όχι, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες. Κατά συνέπεια ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κώστας Ζαγναφέρης, Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης και Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς έχουν μπει όλοι (ή τουλάχιστον το εξετάζουν) στην κούρσα της διαδοχής και στο κυνήγι των ψήφων μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων. Την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα με βάση τις στάσεις που διαμορφώνονται διερευνά και ο Μιχάλης Αμοιρίδης αλλά το εξετάζει και ο Κώστας Αντωνιάδης, που είναι πρόεδρος του περιφερειακού συμβούλιου, χωρίς να αποκλείονται και οι …εκπλήξεις. Όπως είναι γνωστό το κυνήγι της ψήφου δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι γνωρίζοντες εκ των έσω και του τι συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις θεωρούν βέβαιο ότι θα γίνουν πολλές συμφωνίες, όπως και ότι θα παίξουν ρόλο σε κάποιες περιπτώσεις τοπικιστικές αντιλήψεις και οι προσωπικές συμπάθειες ή αντιπαλότητες. Ωστόσο η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και ενδεχομένως να υπάρξουν διάφορες ανατροπές.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr