Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Επιστήμονες από 14 χώρες μίλησαν για την Θράκη

Επιστήμονες από 14 χώρες μίλησαν για την Θράκη

0
arxaiologoi-sinedrio

Στο 1ο Διεθνές συνέδριο για την Θράκη στα Ρωμαϊκά Χρόνια και την Ύστερη Αρχαιότητα που διοργανώθηκε 7 – 10 Οκτωβρίου στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας

Αξιόλογη ελληνική συμμετοχή. Παρούσα η ΕΦ.Α Ξάνθης στο Συνέδριο με την προϊσταμένη Κ. Καλλιντζή και την αρχαιολόγο Μ. Χρυσάφη

Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο που αφορά την Θράκη διεξήχθη στην «καρδιά της αρχαίας Θράκης» που θεωρείται η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας από τις 7–10 Οκτωβρίου 2016. Πρόκειται για την 1η Διεθνής Συνάντηση για την Θράκη στα Ρωμαϊκά Χρόνια και την Ύστερη Αρχαιότητα {1st International ConferenceRoman and Late Antique Thrace” (RaLATh)} με θέμα“Cities, Territories and Identities” (“Πόλεις, Επικράτειες και Ταυτότητες” και διοργανώθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με το Μουσείο και την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Να σημειώσουμε πως συμμετείχαν ερευνητές από την Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα. Το κοινό αποτελούνταν από ειδικούς επιστήμονες, αρχαιολόγους και ιστορικούς, από τις παραπάνω χώρες. Οι επίσημες γλώσσες του συνεδρίου ήταν τα Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.

Επιστήμονες από 14 χώρες συναντήθηκαν στην Φιλιππούπολη και μίλησαν για την Θράκη

Το θέμα της συνάντησης επικεντρώθηκε στις πόλεις της Θράκης , τις περιοχές της επικράτειάς τους και στην έκφραση των τοπικών ταυτοτήτων κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο και την Ύστερη Αρχαιότητα. Είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή αρχαιολόγους, ιστορικούς, νομισματολόγους, επιγραφικούς, ιστορικούς της τέχνης και επιστήμονες κάθε σχετικού πεδίου με στόχο την διεπιστημονική προσέγγιση της μελέτης της περιοχής. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν όλες τις πτυχές της αστικής ζωής στη Θράκη των Ρωμαϊκών και Ύστερων Αρχαίων χρόνων. Επίσης παρουσιάστηκαν σχετικά πεδία της έρευνας που αφορούν πολεοδομικά συστήματα, αρχιτεκτονική, οικονομία της πόλης, θρησκεία, γιορτές». Η πρόσκληση για ανακοινώσεις και πόστερς μεταξύ άλλων σημείωνε:

«Τοποθετημένη στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η Θράκη μελετάται από ιστορικούς και αρχαιολόγους για πάνω από έναν αιώνα. Μέχρι πρόσφατα τα ευρήματα που έρχονταν στο φως μέσα στα όρια των σύγχρονων κρατών, τα οποία αποτελούσαν την αρχαία Θράκη, σπάνια εξετάζονταν μαζί με αυτά των γειτονικών περιοχών λόγω πολιτικών ή άλλων περιορισμών. Υπό το πρίσμα της προόδου της έρευνας τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή η μαγευτική περιοχή στο σταυροδρόμι αυτοκρατοριών επάξια κερδίζει την προσοχή των επιστημόνων όλο και περισσότερο. Μετά από κάθε ανακοίνωση ακολουθούσαν ερωτήσεις και συζήτηση σχετικά με το παρουσιαζόμενο θέμα. Τα πόστερς ήταν αναρτημένα σε ξεχωριστό χώρο και παρουσιάζονταν στο τέλος των απογευματινών συνεδριών.

Η ΕΦΑ Ξάνθης συμμετείχε στο Συνέδριο και μίλησε για τα Αρχαία Άβδηρα

Η ελληνική συμμετοχή ήταν πολύ αξιόλογη και κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων. Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, η ιστορικός Αργυρώ Τατάκη από το Ελληνικό Ίδρυμα Ερευνών μίλησε για τα ονόματα προσώπων στη Θράκη, παρουσιάζοντας υλικό που βρίσκεται συγκεντρωμένο στο «Λεξικό Ελληνικών Ονομάτων» τ. ΙV (2005). Σ’ αυτό καταγράφονται 9.767 ελληνικά ονόματα προσώπων από τη Θράκη. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα που απαντώνται συχνά: Ζωίλος, Λεωνίδας, Μένανδρος, Γλαυκίας, Σάτυρος, Στράτων, κ.ά. Ορισμένα έχουν τοπική προέλευση, άλλα είναι κοινά σε Μακεδονία και Θράκη κι άλλα συναντώνται πανελλαδικά (On some personal names of Thrace).

H Δόμνα Τερζοπούλου, αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μίλησε για τις διπλωματικές ενέργειες των ελληνικών πόλεων της Αιγαιακής Θράκης, όπως διαπιστώνονται από τις πηγές και τις επιγραφικές μαρτυρίες που χρονολογούνται από τον 2ο αι. π.Χ. – 2ο αι. μ.Χ. (Diplomacy and the Greek cities of the Aegean coast of Thrace).

Η αρχαιολόγος Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, παρουσίασε νέα ευρήματα από την Κομοτηνή. Πρόκειται για τέσσερις ενεπίγραφους κιονίσκους (μιλιάρια) που συνδέονται με την Εγνατία οδό και την ρωμαϊκή πόλη της Τοπείρου (New evidence on Via Egnatia from Komotini, Rhodope).

Η Κωνσταντίνα Καλλιντζή, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης ανέπτυξε την παρουσία της πόλης των Αβδήρων μετά την κατάληψή τους από τον ρωμαίο στρατηγό Ορτένσιο μέσα από τις πηγές, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, την κεραμική και τα ευρήματα, προσφέροντας στο ειδικό κοινό μία ολοκληρωμένη εικόνα της πόλης την περίοδο αυτή (The Roman city of Abdera and its territory).

Η ερευνήτρια του ΚΕΡΑ (Κέντρο Ρωμαϊκής Αρχαιότητας που ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Μαρία Γαβριέλα Παρισάκη, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση ιστορικών στοιχείων σχετικά με την περιοχή που εκτείνεται από τον Ίσμαρο μέχρι τον Έβρο. Εξετάστηκαν ζητήματα ανάπτυξης και έκτασης των τριών μεγάλων διοικητικών ενώσεων της περιοχής κατά τα ρωμαϊκά χρόνια: της περαίας της Σαμοθράκης, της στρατηγίας της Κορπιλίκης και της Ουλπίας Τραϊανούπολης (Defining territories in southwestern Thrace. The peraia of Samothrace, the strategy of Korpilike and the civitas of Trajanopolis).

Τη μελέτη 1000 περίπου ρωμαϊκών και επαρχιακών νομισμάτων που βρέθηκαν στη γεωγραφική περιοχή της Αιγαιακής Θράκης, ανάμεσα στο Νέστο και τον Έβρο, και την ανασύνθεση της νομισματικής κυκλοφορίας κατά τον 1ο – 3ο αι. μ.Χ. παρουσίασε η Μαρίνα Τασακλάκη, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης. (The presence of Roman and provincial coins in Aegean Thrace: quantitative and qualitative analysis).

Τέλος, η ελληνική συμμετοχή ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του πόστερ με τίτλο “Λύχνοι ρωμαϊκών χρόνων από τα Άβδηρα” από τη Μαρία Χρυσάφη, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Η μελέτη αφορά λύχνους που προέρχονται από τις τελευταίες περιόδους κατοίκησης της πόλης , από τον 1ο αι. π.Χ. – 4ο αι. μ.Χ. Εξετάστηκαν 600 λύχνοι που κατατάσσονται σε 4 ομάδες ανάλογα με τη διακόσμηση και το σχήμα τους. Διαπιστώθηκαν σχέσεις με τα ιταλικά, αθηναϊκά και μικρασιατικά εργαστήρια παραγωγής λύχνων αλλά και η παρουσία εισηγμένων και τοπικών προϊόντων (Roman lamps from Abdera).

Να σημειώσουμε πως το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Ramada Plovdiv Trimontium Hotel στο κέντρο της Φιλιππούπολης. Την τελευταία ημέρα οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στις αρχαιότητες της Φιλιππούπολης: την Αγορά, τη Μικρή Βασιλική, την Ανατολική Πύλη, το Στάδιο, το Αρχαίο Θέατρο, το Νεμπέτ Τεπέ και το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλιππούπολης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μαύρο Αντικείμενο–Κουκλοθέατρο ανοίγει ξανά τις πόρτες του!

Στην εκδήλωση της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2025, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να …