Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες απολιθωμάτων στην Ευρώπη είναι Ξανθιώτης

Ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες απολιθωμάτων στην Ευρώπη είναι Ξανθιώτης

0
apolithomata-zisiou

Ο Πασχάλης Ζησίου, με μια σπάνια συλλογή δεκάδων χιλιάδων απολιθωμάτων, επιθυμεί να την δωρίσει στην γενέτειρά του Ξάνθη

Προσπάθειες από την Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης Γεωλογικής Κληρονομιάς στην Ξάνθη για εξεύρεση χώρου, αφού στο παρελθόν δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την δημοτική αρχή

Ο Πασχάλης Ζησίου είναι ένας Ξανθιώτης της διασποράς, που ζει με την οικογένειά του στην Κολωνία της Γερμανίας. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες απολιθωμάτων στην Ευρώπη, με παγκόσμια αναγνώριση, καθώς η μοναδική συλλογή του αριθμεί δεκάδες χιλιάδες απολιθώματα, που προέρχονται από όλη την Ευρώπη. Διατηρώντας επαφές με την γενέτειρά του Ξάνθη, μετά και την γνωριμία του με την Ξανθιώτισσα γεωλόγο κα Όλγα Χαιροπούλου, εκδήλωσε πριν μερικά χρόνια το ενδιαφέρον να δωρίσει στην πόλη του την σπάνια συλλογή του. Τότε είχε συναντήσει αδιαφορία από την δημοτική αρχή, ενώ οι προσπάθειες της Εταιρείας Προστασίας και Ανάδειξης Γεωλογικής Κληρονομιάς, που ίδρυσε η κα Χαιροπούλου στην Ξάνθη, με κύριο σκοπό την ίδρυση ενός Γεωλογικού Μουσείου, έπεσαν στο κενό.

Ενδιαφέρον από τον δήμο Ρεθύμνου για την συλλογή Ζησίου

zisiouΕνδιαφέρον υπήρξε όμως πρόσφατα από το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου – Γουλανδρή, όπου εδώ και μερικές μέρες εκτίθεται ένα μέρος της συλλογής του κ. Ζησίου στην προσωρινή έκθεση στο Τέμενος του Μασταμπά. Η συλλογή του κ. Ζησίου περιλαμβάνει απολιθώματα από την Βόρεια Ευρώπη, την Επίδαυρο και την Κρήτη. Και μπορεί στο Ρέθυμνο να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την συλλογή, κάτι αντίστοιχο όμως δεν συνέβη δυστυχώς και στην Ξάνθη. Η επιθυμία του κ. Ζησίου φαίνεται ότι παραμένει έντονη, ώστε να καταλήξει η συλλογή του στην πόλη μας, και σ’ αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια ευαισθητοποίησης από την κα Χαιροπούλου. Δεκάδες χιλιάδες απολιθώματα σε μια συλλογή που ο τοπικός τύπος της Κολωνίας έχει χαρακτηρίσει ως ένα μικρό «Jurassic Park». Ήδη αρκετοί Ξανθιώτες έχουν δείξει ενδιαφέρον και τα μέλη της Εταιρείας Προστασίας και Ανάδειξης Γεωλογικής Κληρονομιάς πρόκειται να έρθουν σε επαφή με όλους τους τοπικούς φορείς, για την εξεύρεση ενός χώρου που θα μπορέσει να φιλοξενήσει σε πρώτη φάση ένα μέρος της συλλογής.

Όλγα Χαιροπούλου: «Κανένα ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζουμε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία»

Πολλοί δεν γνωρίζουν σίγουρα για την ύπαρξη της Εταιρείας και τις προσπάθειες για την κατασκευή ενός Γεωλογικού Μουσείου στην πόλη μας, κάτι που θα έχει μεγάλη εκπαιδευτική αξία και θα αποτελέσει πόλο έλξης για σχολεία και τουρίστες. Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ε» η Ξανθιώτισσα γεωλόγος: «Με την επιστροφή μου από τη Γερμανία το ‘90, σκέφτηκα πως θα ήταν για την Ξάνθη πάρα πολύ θετικό να δημιουργηθεί ένα γεωλογικό μουσείο, τη στιγμή μάλιστα που συμφοιτητές μου βρίσκονταν σε θέσεις διευθυντών μουσείων στη Γερμανία και μπορούσαν να βοηθήσουν με εκθέματα, μοναδικά στον κόσμο. Όμως ήμουν μόνη, ‘’ξένη’’ στην Ξάνθη, αφού έλειπα σχεδόν 20 χρόνια», δήλωσε η κα Χαιροπούλου, η οποία δεν βρήκε καμία ανταπόκριση από όλους τους τοπικούς ‘’άρχοντες’’ που προσπάθησε να πείσει για την αξία τους εγχειρήματος. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο ίδιος ο κ. Ζησίου: «Είναι κρίμα αυτά τα σπάνια απολιθώματα, τα οποία δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, να μείνουν χωρίς ενδιαφέρον σε ξένα χέρια. Ελπίζω ότι η Όλγα θα καταφέρει με την βοήθεια όλων σας να βρεθεί ένα κατάλληλο μέρος για να κάνουμε μια αρχή».

Ζητείται χώρος για να μην χαθεί μια μοναδική ευκαιρία

Γύρω στο 2002 η κα Χαιροπούλου μαζί με φίλους, γεωλόγους και μη, ίδρυσαν έναν σύλλογο για τον σκοπό αυτό, με την επωνυμία: «Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης της Γεωλογικής Κληρονομιάς». Ο σύλλογος ακόμη υφίσταται, παρότι βρίσκεται σε αδράνεια, αφού η κα Χαιροπούλου απουσίαζε τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία ως εκπαιδευτικός με απόσπαση. «Εκεί γνωρίστηκα με τον κ. Πασχάλη Ζησίου, Ξανθιώτη, και συνδεθήκαμε με μια ωραία φιλία, που είναι και γεωλογική», μας λέει η ίδια, σημειώνοντας: «Αμύθητος ο θησαυρός του. Ψάχνει ‘’πατρίδα’’. Και εδώ δεν δείχνει κανείς ενδιαφέρον, δυστυχώς». Η κα Χαιροπούλου αποφάσισε όμως να μην το βάλει κάτω και ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης, ώστε να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος που θα στεγάσει αυτό που ο κ. Ζησίου θέλει να δωρίσει στην πόλη. «Στο Ρέθυμνο κατάλαβαν τον πλούτο που έχει στα χέρια του ο κ. Ζησίου και οργάνωσαν έκθεση με τα απολιθώματά του. Και εμείς έτσι θα ξεκινήσουμε, με μια έκθεση. Ζητείται χώρος λοιπόν. Μεγάλος, με φωτισμό, με νερό και τουαλέτα. Η έκθεση μπορεί να μείνει για αρκετό διάστημα», τόνισε χαρακτηριστεί η ίδια, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει. Ας ελπίσουμε αυτή την φορά να υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να μην αποτελέσει αυτή άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τον πλουτισμό της Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…