Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Εμβολιομάχοι’’ εναντίον ιατρών και στην Ξάνθη

‘’Εμβολιομάχοι’’ εναντίον ιατρών και στην Ξάνθη

0
emvoliasmos

Αυξάνονται συνεχώς οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, με τους ιατρούς να κρούουν τον κώδωνα για κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που αγνοούμε εδώ και χρόνια

Λ. Τσούργιαννης: «Τα εμβόλια ‘’πλήρωσαν’’ την επιτυχία τους, αφού η απαλλαγή από επιδημίες θεωρείται δεδομένη σήμερα»

Πριν λίγες μέρες ήρθε στην δημοσιότητα ο θάνατος ενός βρέφους 50 ημερών από κοκκύτη. Αρχικά υπήρξε επιφυλακτικότητα για την είδηση, μέχρι να πιστοποιηθεί και επίσημα πλέον από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το βρέφος δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί, αφού το εμβόλιο γίνεται μετά τον δεύτερο μήνα, αλλά θεωρείται ότι είναι ένα από τα πρώτα θύματα της αντιεμβολιαστικής υστερίας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Δυστυχώς στις μέρες μας πολλοί νέοι γονείς επιλέγουν το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους επί παντός επιστητού, χωρίς όμως να έχουν τα αναγκαία εφόδια ώστε να ελέγξουν τις πληροφορίες, ούτε και να καταφεύγουν σε επώνυμες και διακεκριμένες πηγές. Έτσι, βλέπουμε να αυξάνονται συνεχώς οι ομάδες με ‘’μανούλες’’ αλλά και μπαμπάδες που ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες και δίνουν συμβουλές, αποφεύγοντας την επιστημονική άποψη των ιατρών και αποδεχόμενοι οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας κυκλοφορεί στο ίντερνετ.

Και στην Ξάνθη ανεπίσημο κρούσμα κοκκύτη που λίγο έλειψε να στοιχίσει την ζωή του βρέφους

Όπως πληροφορηθήκαμε από το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, πρόσφατα υπήρξε περιστατικό βρέφους λίγων εβδομάδων, η κλινική εικόνα του οποίου παρέπεμπε σε κοκκύτη, χωρίς ωστόσο να είναι διαπιστωμένο επίσημα. Το βρέφος έφτασε μέχρι και την Θεσσαλονίκη, καθώς υπήρχε κίνδυνος για την ζωή του. Στις περιπτώσεις αυτές, πριν τον δεύτερο δηλαδή μήνα και την δυνατότητα εμβολιασμού του παιδιού, το σημαντικό είναι να έχει εμβολιαστεί η μητέρα και ο οικογενειακός περίγυρος. Ρωτήσαμε για το θέμα αυτό την νεογνολόγο Γόνη Χούχου από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, η οποία μας μετέφερε την εμπειρία της σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού. «Είναι πολλές πλέον οι περιπτώσεις γονιών που δεν δέχονται να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, κυρίως με κάποια συγκεκριμένα εμβόλια που έχουν ακούσει ότι εμφανίζουν παρενέργειες», ανέφερε η κα Χούχου σημειώνοντας ότι: «Στις περιπτώσεις αυτές αναγράφουμε ότι έχει γίνει ανεπαρκής εμβολιασμός, καθώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος και θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι κάποιο παιδί δεν έχει κάνει όλα τα εμβόλια». Στο εξωτερικό, είναι πλέον πολύ διαδεδομένο και προτείνεται να εμβολιάζονται οι μητέρες μεταξύ της 27ης και 32ης εβδομάδας, όπως θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση του βρέφους με τον κοκκύτη, ώστε το μωρό να λάβει τα αντισώματα από την μητέρα, εξηγεί η ίδια.

Είναι τελικά επικίνδυνα τα εμβόλια;

«Όπως όλα τα φάρμακα, και τα εμβόλια έχουν τις παρενέργειές τους. Οι οποίες, όμως, κυμαίνονται σε πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά της τάξης του 2%-4%», τονίζει η κα Χούχου. «Παρενέργειες έχει ακόμη και ένα απλό παυσίπονο που παίρνουμε χωρίς οδηγία από τον γιατρό και πολλές φορές κάνοντας κατάχρηση. Το σίγουρο είναι ότι το συνολικό όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο από τις όποιες παρενέργειες πιθανόν εμφανιστούν». Ασθένειες όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η ανεμοβλογιά και άλλες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, αλλά ακόμη και ενήλικες. Μάλιστα, όπως σημείωσε η κα Χούχου, μια μητέρα που δεν έχει εμβολιαστεί όταν έπρεπε, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό της αλλά και το παιδί που πιθανόν να κυοφορήσει. Αυτό που συνεχώς τονίζουν οι γιατροί, είναι ότι η κύρια επιτυχία των εμβολίων έγκειται στο γεγονός πως όταν είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, τότε υπάρχει η λεγόμενη ανοσία αγέλης. Προστατεύεται δηλαδή και ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός, λόγω της φραγής της διασποράς της νόσου στο περιβάλλον. Όταν όμως οι μη εμβολιασμένοι γίνουν πολλοί, τότε θα αρχίσει να διασπείρεται πάλι το μικρόβιο με αποτέλεσμα να αρχίσουμε να έχουμε πάλι επιδημίες με πρώτα θύματα τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό.

Κίνδυνος να μην αναγνωριστούν οι ασθένειες που εξαφανίστηκαν για δεκαετίες

Όπως τόνισε η κα Χούχου, ένας μεγάλος κίνδυνος είναι να υπάρξουν κρούσματα επιδημικών ασθενειών και να μην μπορέσουν να διαγνωστούν άμεσα. «Δεν έχουμε την εμπειρία να καταλάβουμε άμεσα την κλινική εικόνα που θα εμφανίσει μια ασθένεια που έχει εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες». Η όλη παραφιλολογία όμως δείχνει να έχει επηρεάσει πολλούς, ξεκινώντας από τον Άγγλο χειρουργό Andrew Wakefield το 1998. Παρότι έχει αποδειχθεί ότι ο Wakefield είχε χρηματοδοτηθεί παράνομα από δικηγόρους που ειδικεύονταν σε μηνύσεις εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών, η ιδέα της ‘’εξόντωσης’’ του πληθυσμού μέσω των εμβολίων και άλλοι μη επιβεβαιωμένοι ισχυρισμοί μεταδίδονται από τον ένα στον άλλο σαν επιδημία. Υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν να νοσήσει φυσιολογικά το παιδί, με τους ιατρούς να ισχυρίζονται ότι η νόσηση από το ίδιο το μικρόβιο συνεπάγεται σημαντικές επιπλοκές οι οποίες δεν συμβαίνουν καθόλου με το εμβόλιο. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης, Λάμπρος Τσούργιαννης, μας είπε χαρακτηριστικά ότι «τα εμβόλια ‘’πλήρωσαν’’ την επιτυχία τους», αφού η απαλλαγή από επιδημίες που κόστισαν την ζωή χιλιάδων ανθρώπων θεωρείται σήμερα δεδομένη. «Έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια και κοιτάζουμε τις όποιες παρενέργειες και όχι το γεγονός ότι έχουν σωθεί τόσες ζωές», τόνισε ο ίδιος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η ιλαρά έχει σκοτώσει παγκοσμίως περισσότερους από την πανούκλα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…