Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεν είναι «λευκές περιστερές» τα περιστέρια που φωλιάζουν στη πόλη

Δεν είναι «λευκές περιστερές» τα περιστέρια που φωλιάζουν στη πόλη

0
roloi peristeria

Ο ανεξέλεγκτος αριθμός περιστεριών δημιουργεί όχληση στους δημότες – Είναι δυνητικοί φορείς ασθενειών

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα απομακρύνουμε – Ποιους τρόπους προτείνει η Διεύθυνση Υγείας

Σε ανεξέλεγκτα επίπεδα έχει φτάσει ο αριθμός των περιστεριών στην πόλη μας τόσο στο κέντρο με τα γνωστά περιστέρια της πλατείας, όσο και στις γειτονιές. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι πολλές πολυκατοικίες έχουν μεταβληθεί σε ιδιότυπους …περιστερώνες και όχι κατ’ επιλογή των ενοίκων, από τις φωλιές τους στις ταράτσες ή ακόμη και σε πιο απίθανα μέρη, όπως γλάστρες. Υπάρχουν ωστόσο και σε κάποιες που φιλοξενούνται περιστερώνες από κάποιον ένοικο με την ανοχή των υπολοίπων, γεγονός παράνομο καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η εγκατάσταση περιστερώνων στα όρια της πόλης. Σύμφωνα μάλιστα με την Διεύθυνση Υγείας έχουν γίνει καταγγελίες για αυτό το θέμα και μετά την πάροδο της ενδεδειγμένης διαδικασίας που είναι η αυτοψία, οι συστάσεις και η μήνυση αν δεν υπάρχει συμμόρφωση, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί και πρόστιμα.

Κατοικίδια περιστέρια

Και θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς: «τι μας πειράζουν τα αθώα περιστέρια», πτηνό που είναι συνυφασμένο με την αθωότητα και την φιλικότητα. Ναι, δεν πειράζουν αν ως άνθρωπος της πόλης είσαι διατιθεμένος να συμβιβαστείς με την ιδέα της συγκατοίκησης μαζί τους, να μην ενοχλείσαι από τα συνεχή σούρτα – φέρτα ούτε από το γεγονός ότι θα εξαναγκάζεσαι καθημερινά να καθαρίζεις τα αποπατήματά τους (κουτσουλιές) τους από το μπαλκόνι σου γιατί αν δεν το κάνεις θα μοιάζει με …κοτέτσι! Επίσης αν δεν σε ενοχλεί που το ίδιο θα κάνεις και με το αυτοκίνητό σου αν το παρκάρεις σε ακτίνα …δράσης τους!

Χιλιάδες περιστέρια μας κουτσουλούν αβέρτα

Κι αν ακόμη η θέα τους και μόνο καθώς αντί για κελάηδημα έχουν ένα κρώξιμο όχι ιδιαίτερα εύηχο, σου ξυπνά φιλόστοργα συναισθήματα και αποτελεί για σένα μια επαφή με την φύση, δεν μπορείς παρά να προβληματιστείς ιδιαίτερα αν έχεις μικρά παιδιά καθότι τα περιστέρια δεν είναι …λευκές περιστερές αλλά εν δυνάμει είναι φορείς μικροβίων και ασθενειών σοβαρών. Σύμφωνα με τον επόπτη υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης κ. Νίκου Αποστολίδη τα περιστέρια είναι δυνητικοί φορείς μικροβίων σε ανθρώπους και ασθενειών όπως της ψιττακίασης που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και η εγκεφαλίτιδα, μια πολύ σοβαρής ασθένειας που προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες. Επίσης προκαλούν μυκητιάσεις και μεταφέρουν ζωύφια όπως τσιμπούρια, ψύλλους και κοριούς. Για το λόγο αυτό ο κ. Αποστολίδης συνιστά κατά την απομάκρυνση των αποπατημάτων τους να χρησιμοποιούντα πάντα γάντια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα απομακρύνουμε;

Εδώ οι υπηρεσίες όπως το Δασαρχείο στο οποίο απευθυνθήκαμε καθώς πρόκειται για άγρια φύση αλλά σύμφωνα με τον δασάρχη κ. Μήλιο αυτά τα περιστέρια είναι εξημερωμένα, όπως και η Κτηνιατρική υπηρεσία Ξάνθης …σηκώνουν τα χέρια ψηλά! Αυτό που μας συμβούλευσαν είναι κάποια μέτρα απομάκρυνσης επί της ουσίας ημίμετρα. Συγκεκριμένα: Κύριο και βασικό να μην τα ταΐζουμε και να μην τα αφήνουμε να κάνουν αβγά στις γλάστρες ή φωλιές σε ταράτσες και στα μπαλκόνια. Αν δεν μας απασχολεί η αισθητική και δεν μας ενοχλεί η οπτική ρύπανση καθιστώντας το μπαλκόνι μας …τσίρκο μπορούμε να κρεμάμε σακούλες ή cd που τα απομακρύνουν. Ο κ. Αποστολίδης πρότεινε τις ακίδες στα κάγκελα αλλά και κάποιο πλέγμα αλλά το πιο δραστικό είναι να απευθυνθούμε σε εταιρείες που κάνουν μυοκτονίες. Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολίδης όχι για την εξόντωση δια της δηλητηρίασης των περιστεριών κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν το συζητάμε ούτε το αποδεχόμαστε ως μέτρο αλλά επειδή έχουν τρόπους να τα απομακρύνουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα για να ελεγχθεί κάπως η κατάσταση και να μην μοιάζει η πόλη μας σκηνικό της ταινίας θρίλερ « Τα πουλιά» του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Μαριάννα Ξανθοπουλου

mxanthopoulou@emros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…