Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ξυνίζει» η τιμή στα λεμόνια

«Ξυνίζει» η τιμή στα λεμόνια

0
manavis-lemonia

Έφτασε μέχρι 3,5 ευρώ το κιλό όλο το καλοκαίρι – «Δεν υπάρχουν ελληνικά λεμόνια και κάνουμε εισαγωγές από Αργεντινή και Βραζιλία γι αυτό είναι ακριβά», λέει ο πρόεδρος των Οπωροπωλών Ξάνθης

Η καταστροφή των λεμονιών το 2004 από τον παγετό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την τιμή αλλά και το …χρώμα τους!

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει πολλές νοικοκυρές στα μανάβικα της πόλης καθώς αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους όταν αγοράζουν λεμόνια. Το …λεμονάκι μυρωδάτο έχει πολύ «ξινή» τιμή όλο το καλοκαίρι και πολλές φορές ξεπέρασε και τα 3,60 ευρώ το κιλό, δηλαδή τιμή τριπλάσια από τον χειμώνα που είναι η εποχή του. Προκαλεί δε τέτοια δυσαρέσκεια τα νοικοκυριά που πληρώνουν χρυσό ένα καθημερινό και απαραίτητο είδος που πολλοί μανάβηδες φτάνουν σε σημείο να …προειδοποιούν τις πελάτισσές τους- αν τύχει και δεν προσέξουν την τιμή – προκειμένου να μην ανεβεί υπερβολικά η τιμή στα καθημερινά ψώνια τους και πέσουν έξω στον προϋπολογισμό τους…

Γιατί πληρώνουμε …χρυσό το λεμόνι

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των Οπωροπωλών Ξάνθης Γιώργος Καραλανίδης, η περίοδος παραγωγής λεμονιών για την χώρα μας είναι Φθινόπωρο – Χειμώνας όπως όλα τα εσπεριδοειδή και ως είδος με σταθερή ζήτηση αλλά εκτός εποχής έχει μια αύξηση στην τιμή. Ο βασικότερος όμως λόγος που έχει εκτοξεύσει την τιμή του είναι ότι: «Δεν υπάρχουν ελληνικά λεμόνια στην αγορά ούτε ευρωπαϊκά. Εισάγουμε από Βραζιλία και Αργεντινή. Έτσι φτάσαμε να πουλάμε έως και 3,5 ευρώ το κιλό. Τώρα όμως έχει ξεκινήσει η παραγωγή και σε μας σε Κρήτη και Πρέβεζα και θα πέσει η τιμή», επισημαίνει ο κ. Καραλανίδης, ο οποίος και θυμήθηκε από παλιές φωτογραφίες του δικού του μανάβικου πως το καλοκαίρι του 1996 η τιμή των λεμονιών ήταν 486 δραχμές! Επίσης να θυμίσουμε πως δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι παλιά οι νοικοκυρές στα φαγητά του καλοκαιριού δεν χρησιμοποιούσαν λεμόνι επειδή δεν ήταν η εποχή του και για να δώσουν ξινή γεύση για παράδειγμα στα ντολμαδάκια χρησιμοποιούσαν ξινά δαμάσκηνα που ήταν η εποχή τους. Γενικότερα οι κανόνες της υγιεινής διατροφής συνιστούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όταν είναι η εποχή τους γιατί είναι και νοστιμότερα και έχουν σε φυσική ωριμότητα τα συστατικά τους.

Τα βάζουν σε φούρνους για να ωριμάσουν…

Όμως οι κανόνες της αγοράς έχουν άλλη… γνώμη! Είναι γνωστό πως για να ωριμάσουν γρηγορότερα τα λεμόνια και να πάρουν αυτό το χρυσαφένιο χρώμα τα βάζουν σε …φούρνους και γι αυτό και οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως όταν αγοράζουν λεμόνια εκτός εποχής να προτιμούν πάντα αυτά που πρασινίζουν, γιατί εκείνα που είναι κίτρινα, αποκτούν το συγκεκριμένο χρώμα με τεχνητά μέσα. Νοέμβριο με Ιούνιο, τα λεμόνια είναι από μόνα τους κίτρινα, όλες τις άλλες εποχές, το πολυπόθητο αυτό χρώμα που χαρακτηρίζει τα λεμόνια, δεν είναι φυσικό.

Η καταστροφή των λεμονιών το 2004

Σε είδος πολυτελείας φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή λεμονιού και γίνονται αθρόες εισαγωγές. Η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά από το 2004, οπότε έγιναν μεγάλες καταστροφές στις λεμονιές από τον παγετό. Παρότι στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες, ώστε η καλλιέργεια είχε μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, η θετική της πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω παγετού επίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα στην πιο καλή χρονιά ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους. Κι αυτό ενώ η εσωτερική αγορά απορροφά 40.000-50.000 τόνους. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 4,5 εκατ. λεμονιές, σε 100.000 στρέμματα (κυρίως σε Πελοπόννησο, Χανιά, Άρτα και Χίο). Μετά το 2004 έγιναν μεν κάποιες «γενναίες» προσπάθειες για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και για να γίνει ανασύσταση των κτημάτων, ωστόσο τα μέτρα στήριξης δεν ήταν επαρκή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …