Η παντελής απουσία βροχοπτώσεων στον κάμπο σε συνδυασμό με τα μελτέμια επέφεραν μία από τις μεγαλύτερες ξηρασίες των τελευταίων χρόνων
Σε ικανοποιητικές τιμές κυμαίνεται το βαμβάκι – Μειωμένη η παραγωγή και οι τιμές για καλαμπόκι, ηλίανθο και ελαιοκράμβη
Από χθες το απόγευμα εισήλθαμε και τυπικά στο φθινόπωρο με την φθινοπωρινή ισημερία για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Τα πρωτοβρόχια που έκαναν την εμφάνισή τους τις τελευταίες δύο μέρες, μας έβαλαν και ουσιαστικά στο κλίμα της εποχής. Βροχές όμως σημειώθηκαν μόνο μέσα στην Ξάνθη, αφού οι αγρότες του κάμπου είδαν μόνο λίγες ψιχάλες, ίσα-ίσα ‘’για την σκόνη’’. Αυτό μας μετέφερε ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, ο οποίος έκανε λόγο για μια από τις πιο ξηρές και άνυδρες περιόδους των τελευταίων χρόνων. «Εκτός από την απουσία βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, είχαμε φέτος πρωτοφανή μελτέμια που κράτησαν πολλές μέρες συνεχόμενα, ξηραίνοντας ακόμη περισσότερο την γη και τις σοδειές», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Ε».
Μειωμένη η παραγωγή των αλωνιστικών προϊόντων
Η ξηρασία επηρέασε κυρίως τα αλωνιστικά προϊόντα, όπως είναι το καλαμπόκι, το οποίο παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή φέτος. Όσοι αγρότες έχουν καλλιέργειες καλαμποκιού βρίσκονται αυτή την περίοδο σε φάση συγκομιδής, ενώ τις επόμενες μέρες αρχίζει και η συγκομιδή στο βαμβάκι. Όπως ανέφερε ο κ. Δαλάτσης, η ξηρασία λειτούργησε θετικά για τις βαμβακοκαλλιέργειες, με την τιμή του να κυμαίνεται φέτος σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Η τιμή αυτή την στιγμή είναι περίπου στο 0,50 ευρώ, τιμή ικανοποιητική», σημείωσε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Η μια καλή χρονιά λειτουργεί ουσιαστικά ως εξισορρόπηση για τις άσχημες χρονιές, αφού η καλλιέργεια βαμβακιού είναι αρκετά υψηλού κόστους». Αναφερόμενος στις συμβαιολαιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή, κυρίως από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ο κ. Δαλάτσης τόνισε: «Πλέον οδεύουμε σε πολλά προϊόντα στην πρακτική των συμβολαιακών καλλιεργειών, οι οποίες διασφαλίζουν μια σίγουρη τιμή στον γεωργό. Αυτό, βέβαια, είναι θετικό και συμφέρον όταν και η τιμή που δίνεται είναι καλή».
Σε χαμηλές τιμές και οι ενεργειακές καλλιέργειες
Οι ενεργειακές καλλιέργειες, από την άλλη, όπως ο ηλίανθος και η σόγια κυμαίνονται στα 30 λεπτά, ενώ η ελαιοκράμβη στα 35 λεπτά. «Οι καλλιέργειες αυτές συνέφεραν περισσότερο, όταν πριν μερικά χρόνια οι τιμές κυμαίνονταν, π.χ. για την ελαιοκράμβη στα 45 λεπτά», δήλωσε ο κ. Δαλάτσης. Το επόμενο διάστημα αρχίζουν σταδιακά οι δενδρώδεις καλλιέργειες και τα ακτινίδια, που έχουν ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια. Οι αγρότες αδημονούν όμως για μερικές καλές βροχές, που θα ικανοποιήσουν την διψασμένη γη και θα βοηθήσουν την παραγωγή τους, μειώνοντας το κόστος. Αυτή είναι φυσικά και η μεγάλη πληγή των Ελλήνων αγροτών, το υψηλό κόστος παραγωγής, κυρίως συγκρινόμενο με τις γύρω χώρες. Ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος για όλους, ιδίως όμως για τους εκπροσώπους της πρωτογενούς παραγωγής, που φέτος θα δουν το κόστος να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, μετά τις αλλαγές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, που κινεί πλέον κάθε γεωργική εργασία.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ