Οι εναλλακτικές πολιτιστικές προτάσεις που έχουν γίνει θεσμός και προσελκύουν μικρούς και μεγάλους
Η λογοτεχνία πήγε για άλλη μια χρονιά στον Κόσυνθο. Το Μονοπάτι της Ζωής έγινε και φέτος κοιτίδα πολιτισμού, πλάι και παράλληλα με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, με ένα άλλο πνεύμα, που εστιάζει περισσότερο στην ψυχαγωγία και όχι στην διασκέδαση. Λογοτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, προσέλκυσαν για μια εβδομάδα το ενδιαφέρον, με Ξανθιώτες αλλά και επισκέπτες να κατακλύζουν κάθε βράδυ το γραφικό θεατράκι πλάι στον Κόσυνθο.
Από τον Σαίξπηρ και τους Αρμένιους μέχρι τους Καστροπολίτες και τον Μάριο Κουτσουρίδη
Στις πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που εμπνεύστηκαν και επιμελήθηκαν τα μέλη του Δικτύου, είχαμε την χαρά να δούμε ιδίοις όμμασι και να γίνουμε αυτήκοοι μάρτυρες της δημιουργικής πνοής που πνέει στην πόλη της Ξάνθης, παρότι πολλές φορές μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στο Μονοπάτι της Ζωής συναντήθηκε το ιστορικό Διδυμότειχο με την επίσης ιστορική Ξάνθεια. Οι Καστροπολίτες με τα μέλη του Δικτύου παρουσίασαν μια ενιαία Θράκη που αγωνίζεται για την προβολή και το φωτισμό του προσώπου της μέσω του πολιτισμού, μέσα από την τέχνη του λόγου. Εκεί κατατέθηκε και η πρόταση για μια γενικότερη επιχείρηση αδελφοποιήσεων πολιτιστικών φορέων της Θράκης και πραγματοποίησης ενός πανθρακικού πολιτιστικού forum, που θα επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα στην κατεύθυνση απογραφής του πολιτιστικού χάρτη της Θράκης και ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.
Φέτος, σε μια όμορφη εκδήλωση κλεισίματος, παρουσιάστηκαν Ξανθιώτες και Θρακιώτες ποιητές και ποιήτριες, οι οποίοι διάβασαν τις δημιουργίες τους –δημοσιευμένες και αδημοσίευτες- στο κοινό. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Δικτύου παράλληλα με την παρουσίαση του μυθιστορήματος της Γεωργίας Κεσεδοπούλου.
Φίλους και συνδαιτυμόνες συγκέντρωσε στην τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό του ο γνωστός Ξανθιώτης Μάριος Κουτσουρίδης, με την ευκαιρία έκδοσης του νέου του μυθιστορήματος «Αφροδίτη και Αλέξανδρος», για το οποίο ο Θανάσης Μουσόπουλος τον αποκάλεσε… μάγειρα και στο γράψιμο. Μια εκδήλωση λόγου και μουσικής, όπου εκτός από τον συγγραφέα συμμετείχαν τόσο ο γιος του Νίκος, όσο και οι μουσικοί Δημήτρης Πετρόπουλος και Γιάννης Μπαρούτης.
Λυρική ήταν και η βραδιά αφιερωμένη στην Αρμενική ποίηση και τον πολιτισμό, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης. Μια υπέροχη εκδήλωση με την κατατοπιστική εισήγηση της κας Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου, με τις απαγγελίες ποιημάτων στα αρμενικά από την Μανέ Μπεγκλαριάν και τα τραγούδια συνοδεία πιάνου από την Ασμίκ Μπεγκλαριάν.
Από το Μονοπάτι της Ζωής δεν έλειψε ούτε η κοινωνική οικονομία, σε μια ζεστή βραδιά με σκέψεις και απόψεις με τον κοινωνικό καταναλωτικό συνεταιρισμό ‘’Μαζί’’, ζωντανή μουσική και εδέσματα.
Ο παραγωγός του Δημοτικού Ραδιοφώνου, Γιάννης Στεφανίδης, επιμελήθηκε μια όμορφη βραδιά σονέτων του Σαίξπηρ, με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα.
Παραμυθοθράκες και Καραγκιόζης μάγεψαν τα παιδιά
Οι μικροί Ξανθιώτες γέμισαν ασφυκτικά με τους γονείς τους το θεατράκι για να παρακολουθήσουν από κοντά το θέατρο σκιών του Απόστολου Δομτσίδη και τον διαχρονικό ήρωα Καραγκιόζη, ενώ με τον δικό τους μοναδικό τρόπο αφηγήθηκαν λαϊκά παραμύθια τα μέλη της ομάδας «ΠαραμυθοΘράκες». Μια εβδομάδα ανάσα πολιτισμού και ανάτασης στην παρακοσύνθια περιοχή, που απέδειξε ότι μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας με κέφι και δημιουργικότητα, με φαντασία και όραμα.