Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα επιμελητήρια ζητούν αναβάθμιση του ρόλου τους

Τα επιμελητήρια ζητούν αναβάθμιση του ρόλου τους

0
agniadis

Τις θέσεις, τις αντιθέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΕΕ επί της νέας επιμελητηριακής νομοθεσίας μεταφέρει στο «Ε» ο Γενικός Γραμματέας του φορέα, Π. Αγνιάδης

Προτάσσει την ομοψυχία όλων των πολιτικών κομμάτων για να δοθεί διέξοδος στην επιχειρηματικότητα και την αγκομαχούσα ΜμΕ

Για την ουσιαστική ανάγκη της αναβάθμισης του ρόλου των επιμελητηρίων, αλλά και την υπέρβαση που απαιτείται με σύμπνοια και συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να διασωθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα, μιλά στο «Ε» ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης, με αφορμή τον διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για την αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας, εν μέσω βέβαια του ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Κάθε τόπος που εκπροσωπεί ένα επιμελητήριο έχει τις ιδιαιτερότητές του

Ο κ. Αγνιάδης στη μεταξύ μας συζήτηση αφενός αναδεικνύει τη στάση της ΚΕΕΕ με την κατάθεση κωδικοποιημένης πρότασης από την πλευρά των επιμελητηρίων της χώρας, προκειμένου η πολιτική ηγεσία να ενημερωθεί για τις θέσεις και τις απόψεις των εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας και αφετέρου υπογραμμίζει την ανάγκη προβολής και υποστήριξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην επαρχία.

«Αυτή είναι και μία από τις βασικές μας αντιρρήσεις με το πλαίσιο που έχει προωθήσει έως τώρα η κυβέρνηση. Για μας η επιχειρηματικότητα εκπροσωπείται στην επαρχία μόνο μέσα από τα επιμελητήρια και γι’ αυτό η πρόταση της ΚΕΕΕ είναι να διατηρηθούν τα 59 επιμελητήρια που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Κάθε τοπικό επιμελητήριο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, δεν μπορεί αυτές να συγκεντρώνονται στην Περιφέρεια. Αντί για αποκέντρωση, εμείς κάνουμε συγκέντρωση εξουσιών και αποφάσεων», σημειώνει ο κ. Αγνιάδης, εξηγώντας ότι η ΚΕΕΕ θα τοποθετηθεί επ’ αυτού και όταν ξεκινήσει επισήμως η διαβούλευση, εκφράζοντας δε παράλληλα την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί κοινή συνισταμένη.

Ο επιμελητηριακός θεσμός μπορεί να προσφέρει περισσότερα

Ο ίδιος τονίζει από την άλλη πλευρά ότι η επιμελητηριακή κοινότητα δέχεται με ικανοποίηση της πληροφορίες που κάνουν λόγο για αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού μέσα από το νέο σχέδιο νόμου. «Η αλήθεια είναι ότι ο επιμελητηριακός θεσμός μπορεί να προσφέρει περισσότερα. Περισσότερα και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση μας θέλουν για συμβούλους. Κι εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να υιοθετούν τις απόψεις μας, γιατί εμείς ζούμε τα προβλήματα των επιχειρηματιών κι εμείς τα αναδεικνύουμε. Ζητούμε πράγματι περισσότερες αρμοδιότητες γιατί έχουμε επιτύχει κι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι η διαχείριση του ΓΕΜΗ.

Ζητούμε παραπάνω αρμοδιότητες για να δώσουμε πράσινο φως στις επενδύσεις με δικλείδες ασφαλείας για το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητα».

Αγκομαχά η ΜμΕ, απαιτείται ευρεία συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων

Όσον αφορά το οικονομικό κλίμα στη χώρα ο κ. Αγνιάδης εκτιμά ότι θα αργήσει η… οικονομική ανάσα για τον επιχειρηματικό κόσμο και τάσσεται υπέρ της επίτευξης μίας ευρύτατης συναίνεσης «όλων των πολιτικών κομμάτων για να αντιμετωπίσουν τα απάνθρωπα μέτρα των δανειστών». «Η αγορά έχει φρακάρει για τις ΜμΕ επιχειρήσεις. Υπερφορολόγηση, αλαλούμ στα ασφαλιστικά ταμεία, ΕΝΦΙΑ και πόσες άλλες υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει φιλικό επενδυτικό κλίμα. Πρέπει να υπάρξει ομοψυχία. Με διάρκεια, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Να μπούνε οι βάσεις για μία μελλοντική ανάκαμψη με ευρωπαϊκές προδιαγραφές», επισημαίνει ο Γ.Γ. της ΚΕΕΕ και προσθέτει: «Πρέπει να μειωθεί η φορολογία, να υπάρξει ρευστότητα μέσω των τραπεζών, να δοθούν κίνητρα στις ΜμΕ, αφού μόνο αυτές μπορούν να εμφανίσουν δείκτες βελτίωσης, αλλά και να φέρουν νέες θέσεις».

Αργούν οι εκλογές στα επιμελητήρια

Ο κ. Αγνιάδης μας μεταφέρει καταληκτικά και τις εκτιμήσεις ότι είναι δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών έως τον Απρίλιο, όπως υπολογίζεται και το πιθανότερο είναι να μετατεθεί η ημερομηνία για το επόμενο φθινόπωρο.

Πάντως, οι επόμενες εκλογές, όπως έχει δηλωθεί από την κυβέρνηση θα διεξαχθούν με την υφιστάμενη επιμελητηριακή νομοθεσία και η νέα που θα προκύψει θα αφορά στις εκλογές του 2021.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κώστας Σκρέκας: Ίδιες ή και χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι

Το αρνί θα είναι κάτω από 10 ευρώ στο «Καλάθι του Πάσχα» Για τιμές ίδιες ή και χαμηλότερες…