Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σε «ομηρία» οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Σε «ομηρία» οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

0
ergastiri zaxaroplastikis

Προς πώληση σε funds και αυτά. Στερούνται οι επιχειρηματίες τη δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες

«Πρέπει να διασφαλιστεί η υποστήριξη εκείνων των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να ασκούν παραγωγική δραστηριότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας και μέλος της αρμόδιας επιτροπής Σ. Γεωργιάδης

Ως «νάρκη» αντιμετωπίζεται από κυβέρνηση και Θεσμούς, η υπόθεση των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και αφορούν ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις από 19 περιοχές της χώρας συν 5, όπου περιορίζονταν σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ). Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου βαρύτητα δίνεται στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν λάβει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και συνεχίζουν να ασκούν παραγωγική δραστηριότητα, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε ένα καθεστώς θολό και μεταίχμιο, αφού τα δάνεια αυτά ναι μεν εντάχθηκαν στα «κόκκινα δάνεια» με απόφαση για την προηγούμενη αξιολόγηση, αλλά στερούνται των δυνατοτήτων της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες, μιας και οι τελευταίες έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους το 100% της αξίας τους και δεν προβαίνουν σε διακανονισμούς.

Το σημείο αυτό και τους κινδύνους που ενέχονται στη διαδικασία μας περιγράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας και μέλος της αρμόδιας επιτροπής (ΔΕΛΤΑ 25) Στέφανος Γεωργιάδης, ο οποίος καταρχάς σχολιάζει ότι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, σε συνδυασμό με την τροποποίηση του νόμου Δένδια για τη ρύθμιση των οφειλών που αναμένεται άμεσα να ψηφιστεί, αλλά και με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που είναι πιο ρεαλιστικός, αλλά και πιο εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή πρακτική βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση για τις επιχειρηματικές οφειλές εν γένει, ωστόσο απαιτούνται και πρόσθετες πρωτοβουλίες για να επωφελήσουν και την περίπτωση των εν λόγω δανείων. Άλλωστε, στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και πρόκειται στη μεγάλη πλειονότητά τους για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της εξαγοράς από funds δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση και αυτό προκαλεί ένα επιπλέον πρόβλημα.

«Η πώληση αυτών των δανείων σε funds μαζί με τα υπόλοιπα «κόκκινα δάνεια» δημιουργεί ζητήματα, πρωτίστως νομικά, για τις τράπεζες και για το Δημόσιο, από τη στιγμή που δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος πώλησης, το ύψος του ποσού, αλλά και τι θα γίνει με το πεδίο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η θέση των επιμελητηρίων, καθώς και των επιχειρηματιών εν γένει είναι ότι δεν μπορεί να δρομολογείται μία διαδικασία χωρίς τη συμμετοχή του κύρια ενδιαφερόμενου», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει: «η πρότασή μας είναι στη διαδικασία της πώλησης των δανείων να συμμετέχει και ο δανειολήπτης, αφού αυτός είναι που κύρια πρέπει να αποδεχθεί τους όρους ενός χρέους που είναι δικό του. Στο πλαίσιο της διαφανούς διαδικασίας εμείς τονίζουμε ότι πρέπει το δάνειο να ρυθμίζεται με όρους που αφορούν τα πραγματικά στοιχεία της ικανότητας αποπληρωμής από την πλευρά του επχιειρηματία». Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, τα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και συνεχίζουν να βρίσκονται στην παραγωγική διαδικασία είναι μόλις 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή «ψύλλοι στ’ άχυρα» σε σχέση με τους υπόλοιπους οργανισμούς και ΔΕΚΟ, όπου το ύψος των δανείων φτάνει τα 16 δισ. Ευρώ. «Οι επιχειρήσεις που στη σημερινή συγκυρία καταφέρνουν και επιβιώνουν πρέπει να υποστηριχτούν και να βοηθηθούν. Πρόκειται για παραγωγικές, μεταποιητικές μονάδες και ξενοδοχεία. Αυτή η παραγωγή και αυτές οι θέσεις απασχόλησης δε θα μπορέσουν να αναπληρωθούν», επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι «χρειάζεται να υπάρξει επισταμένη μέριμνα γι’ αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού, όπως αντιλαμβάνεστε, ο αντίκτυπος είναι πολλαπλός». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας συνεχίζει λέγοντας ότι μία λύση θα ήταν να απεγκλωβιστούν από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αν και σε αυτή την περίπτωση εγκύπτουν νομικά ζητήματα. «Είναι όμως, ένας βρόγχος στο λαιμό των επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή. Είναι δάνεια που δόθηκαν για ένα σκοπό, αλλά σήμερα δημιουργούν πρόβλημα στις επιχειρήσεις, αφού δεν αντιμετωπίζονται, όπως όλες οι άλλες. Ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε την εισπρακτική μανία στην οποία έχει επιδοθεί το Κράτος κατ’ εντολή των Θεσμών, ωστόσο πιστεύουμε σθεναρά ότι θα πρέπει να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτές τις λειτουργικές, παραγωγικές μονάδες, αρκεί να μην υπάρχει δόλος», σημειώνει καταληκτικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…