Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πολιτική διαπλοκή καταγγέλλει ο Μωραΐτης για την υπόθεση της ΑΕΠΙ

Πολιτική διαπλοκή καταγγέλλει ο Μωραΐτης για την υπόθεση της ΑΕΠΙ

0
eve-sept16

Εμπλέκει 3 βουλευτές ως υπευθύνους για τις τροποποιήσεις της τροπολογίας και μιλά για συνδιαλλαγή με την οικογένεια που διοικεί την ΑΕΠΙ

Πολύ περιορισμένη η συμμετοχή στην σύσκεψη που συγκάλεσε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Δεν θα ασχοληθούμε με τον κ. Τίποτα και τα πυροτεχνήματά του»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης κατά παντός υπευθύνου για την τροπολογία του νόμου 2121/1993 για τα Πνευματικά Δικαιώματα, σε δηλώσεις του πριν και κατά την διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε με την μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέλη για το θέμα.

Μύδροι και καταγγελίες Μωραΐτη για διαπλοκή με εμπλεκομένους 3 βουλευτές και την ΑΕΠΙ

Σε έντονο ύφος ο κ. Μωραΐτης προέβη σε σειρά καταγγελιών για διαπλοκή με ανάμειξη 3 βουλευτών και την οικογένεια που διοικεί την ΑΕΠΙ που είχε ως αποτέλεσμα – όπως ισχυρίστηκε – την σημερινή μορφή της τροπολογίας η οποία συνέχισε, αδικεί κατάφορα τους 700.000 επαγγελματίες (χρήστες) καθώς και τους δημιουργούς και ευνοεί μόνο την ΑΕΠΙ δημιουργώντας μονοπωλιακή κατάσταση σε βάρος και άλλων Οργανισμών Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων. Ωστόσο κληθείς από το «Ε» σε δηλώσεις του σε τοπικά Μέσα λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης να τους κατονομάσει, δεδομένου ότι πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες πολιτικής διαπλοκής αρνήθηκε επικαλούμενος δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Κατά την διάρκεια της σύσκεψης προέβη σε μια εκτενή και λεπτομερή ενημέρωση ξεκινώντας από την προσπάθεια και την προσωπική του συμβολή ως ορισθείς από την ΚΕΕΕ , υπεύθυνος στην επιτροπή διαλόγου μαζί με τον κ. Καββαθά και τον κ. Κορκίδη που διεξήγαγε τον περασμένο χρόνο το εθνικό διάλογο με ζητούμενο να βρεθεί η χρυσή τομή σε μια τροπολογία που θα επιφέρει εξορθολογισμό στον χώρο και θα διαχειρίζεται με δίκαιο τρόπο τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών χωρίς παράλληλα να «στραγγαλίζει» τους επαγγελματίες χρήστες, όπως επίσης και ότι θα βάζει μια τάξη στα δικαιώματα των Οργανισμών Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, ένα χώρο που κυριαρχεί χρόνια τώρα η ΑΕΠΙ. Μια ιδιωτική εταιρεία που μπήκε στο στόχαστρο του κ. Μωραΐτης ο οποίος χαρακτήρισε «ληστρική» την δραστηριότητά της και ότι με την ελέω νόμου δικαιοδοσία που έχει να επιβάλλει «χαράτσια» και να οδηγεί επιχειρήσεις στα δικαστήρια είναι υπεύθυνη για πολλά λουκέτα – όπως σημείωσε. Αναφερόμενος στην διαδικασία του διαλόγου είπε πως είχε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο και πως τα επιμελητήρια είχαν δεσμευτεί να αναλάβουν να εισπράττουν τα χρήματα από τα μέλη τους και να τα αποδίδουν στους δημιουργούς καθώς όπως είπε η ΑΕΠΙ κρατούσε το 78% των χρημάτων που εισέπραττε και απέδιδε ψιχία στους δημιουργούς. Ως ενδεικτικό δε της δυσμένειας που έχει στο χώρο των δημιουργών είπε πως η ΑΕΠΙ έχει 12.500 μέλη και μόνο 144 υπέγραψαν υπέρ της. Αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια της ΑΕΠΙ να αποφύγει τους ελέγχους από τους ορκωτούς λογιστές με την μεταφορά της έδρας της στην Κύπρο. Στην συνέχεια όπως είπε «έλαβαν χώρα οι διεργασίες των βουλευτών και είχαν σαν αποτέλεσμα τις «ραγδαίες εξελίξεις που έφεραν μια σκανδαλώδη και πραξικοπηματική ανατροπή στην τροπολογία του νόμου που έως τον Ιούλιο είχε κατά 98% υιοθετήσει τις προτάσεις του εθνικού διαλόγου.

Ποιες είναι οι τροποποιήσεις στην τροπολογία

Οι επίμαχες τροποποιήσεις αφορούν σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτης: α) την συμμετοχή της ΑΕΠΙ παρότι ΑΕ και κερδοσκοπικού χαρακτήρα 2) την κατάργηση του Επιτρόπου που θα ελέγχει τους ΟΣΔ γ) την κατάργηση της διαβούλευσης: «Αν περάσει ο νόμος θα πρόκειται για μέγα πολιτικό σκάνδαλο κατέληξε ο κ. Μωραΐτης και είπε πως θα πρέπει να απαιτήσουν όλοι από τους βουλευτές του δικούς μας να μην τον ψηφίσουν.

Πολύ περιορισμένη η συμμετοχή στην σύσκεψη

Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή στην σύσκεψη ήταν πολύ περιορισμένη. Παρόντα ήταν μόνο τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕ και από τους εκπροσώπους των φορέων η γραμματέας της ΟΕΒΕ κα Μαίρη Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου κ. Ευθύμης Μίλκογλου, ο πρόεδρος του σωματείου Καφέ – μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές.

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Δεν θα ασχοληθούμε με τον κ. Τίποτα και τα πυροτεχνήματά του»

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες Μωραΐτης ο γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου είπε με έμφαση: «Δεν θα ασχοληθούμε και δεν θα απαντήσουμε στον κ. Τίποτα και τα πυροτεχνήματά του… Ας τα κρατήσει για το εαυτό του. Είναι ένας γραφικός και δεν θα ασχοληθούμε μαζί του Αργότερα θα έρθει κι η ώρα του!». Αναφορικά με το θέμα της τροπολογίας ο κ. Χατζηθεοδώρου είπε πως δεν έχει τελειώσει η διαδικασία και δεν έχει οριστικοποιηθεί η τροπολογία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…