-2 λεμόνια ακέρωτα
-1½ φλιτζάνι ζάχαρη
-200γρ. βούτυρο
-4 αβγά
-1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα
-2 φλιτζάνια αλεύρι
-1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-1 γιαούρτι αγελαδινό
Για το γλάσο λεμονιού
-χυμό από 1 λεμόνι
-1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη περίπου (όση πάρει το γλάσο)
Πλένετε τα λεμόνια και τα τρυπάτε σε διάφορα σημεία. Τα βράζετε σε άφθονο νερό για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και, αφού κρυώσουν, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια με πιρούνι και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε τα αβγά σταδιακά εξακολουθώντας το χτύπημα και τέλος ρίχνετε και τον πολτό των λεμονιών. Ανακατεύετε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτετε σταδιακά στο μίγμα του μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, εναλλάξ με το γιαούρτι. Αδειάζετε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο στους 175ο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί σε βάθος. Αφού βγάλετε το κέικ από το φούρνο, περιμένετε 5 λεπτά και το αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε στο χυμό του λεμονιού τη ζάχαρη άχνη, ρίχνοντάς την τμηματικά από σουρωτήρι και ανακατεύοντάς τη με αβγοδάρτη. Όταν το γλάσο αποκτήσει κρεμώδη υφή και μπορεί να στέκεται, περιχύνετε με αυτό το κρύο κέικ σας.