Ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη σε συνεργασία με την υπηρεσία διαχείρισης του Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020
Πολλοί Ξανθιώτες ενημερώθηκαν για τις δράσεις των αιμοδοτών «Η Αγάπη», ενώ πραγματοποιήθηκε αιμοδοσία στην Χρύσα
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (EC Day) 2016, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» ως Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» οργάνωσε εκδήλωση ευαισθητοποίησης για θέματα αιμοδοσίας στην Πλατεία Ελευθερίας το πρωί της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προώθηση της αιμοδοσίας και η ευαισθητοποίηση πολιτών για θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας, καθώς και η προβολή των προγραμμάτων συνεργασίας. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο εκπρόσωπος της διαχειριστικής αρχής Δημήτρης Λιάτσης, η κεντρική ιδέα αυτής της επιλογής ήταν ότι η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί, μεταξύ άλλων, πράξη συνεργασίας που φέρνει ακόμη πιο κοντά ανθρώπους και κοινωνίες, καθώς αποτελεί μια πράξη συνεργασίας για τη ζωή. Το μεσημέρι της Τετάρτης ακολούθησε αιμοδοσία στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Χρύσας από τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης, ενώ οι φιάλες που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν σε τοπικά νοσοκομεία.
Η αιμοδοσία ως μια ανθρώπινη συνεργασία στο πνεύμα του προγράμματος
Όπως ανέφερε ο κ. Λιάτσης, η 21η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη ως Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας. «Υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη διασυνοριακά προγράμματα που απευθύνονται στις περιοχές εκατέρωθεν των συνόρων όλων των χωρών με περίπου 60 συνδυασμούς. Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το Ελλάδα-Βουλγαρία, που αφορά την περιοχή σας», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η αιμοδοσία είναι μια ανθρώπινη συνεργασία, όπως και αυτές του προγράμματος. Οι δραστηριότητες του προγράμματος αφορούν τους τομείς της Υγείας, του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας καθώς και κάποιων έργων υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος. «Ανάμεσα στα έργα υποδομών είναι το καινούριο διασυνοριακό πέρασμα στην Βουλγαρία (Εχίνος-Δημάριο), ενώ και από την άλλη πλευρά αντίστοιχα οι Βούλγαροι κατασκευάζουν τον δρόμο και θα φτιαχτεί και μεθοριακός σταθμός, κάνοντας πιο εύκολη την συγκοινωνία και την πρόσβαση από την μία χώρα στην άλλη», ανέφερε ο κ. Λιάτσης.
Η Βουλγαρία πολύ πίσω αναφορικά με την εθελοντική αιμοδοσία
«Η συνεργασία με τους Εθελοντές Αιμοδότες της Ξάνθης προέκυψε από την σκέψη να κάνουμε φέτος κάτι γύρω από την αιμοδοσία», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η διαχειριστική αρχή απευθύνθηκε σε διάφορες πόλεις εκτός από την Ξάνθη. Αναφορικά με τα διασυνοριακά προγράμματα, τόνισε ότι η υπηρεσία διαχειρίζεται έξι που αφορούν τις γύρω χώρες (Βουλγαρία, Αλβανία, FYROM, Ιταλία, Κύπρο) και το πρόγραμμα βαλκανικής Μεσογείου που αφορά όλες αυτές τις χώρες. «Κάνουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, όπως Μυτιλήνη, Πρέσπες κ.α., ενώ η συνεργασία μας με τους Βούλγαρους γείτονες πάει καλά μέχρι στιγμής», ανέφερε ο κ. Λιάτσης, για να σημειώσει ότι στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας τα πράγματα στην Βουλγαρία είναι πολύ πίσω ακόμη, καθώς έχει συνδεθεί περισσότερο με μια κερδοσκοπική δράση παρά με εθελοντισμό, θυμίζοντας ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια, πριν δηλαδή απαγορευτεί η αγοραπωλησία αίματος.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ