Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 1.281 καταπατημένα δημόσια ακίνητα στην ΑΜ – Θ

1.281 καταπατημένα δημόσια ακίνητα στην ΑΜ – Θ

0
katapatimena

433 ανταλλάξιμα. Στην τρίτη θέση με τις λιγότερες καταπατήσεις η ΑΜ – Θ. Στοιχεία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας

80% καταπατημένα στην Αττική! 70% είναι καταπατημένα στην Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Τι προβλέπει η νομοθεσία για τους καταπατητές

Ο καταπατατήσας του …καταπατήσαντος γίνεται με τη δημόσια γη. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και αποκαλύπτουν το χάος που επικρατεί σε όλη τη χώρα με τις καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις! Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική που κρατά τα «σκήπτρα» στις καταπατήσεις οκτώ στα δέκα ακίνητα του Δημοσίου βρίσκονται στα χέρια των καταπατητών!

1.281 καταπατημένα δημόσια ακίνητα στην ΑΜ- Θ – 433 ανταλλάξιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας ΑΜ – Θ: • Τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα ανέρχονται σε 1.281.

• Τα καταπατημένα ανταλλάξιμα ακίνητα ανέρχονται σε 433. Τα ανταλλάξιμα ακίνητα αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η οποία ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις για την εξαγορά τους από τους αυθαιρέτους κατόχους τους, με τους όρους και τη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις του Ν. 357/1976.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, η αρμόδια υπηρεσία προβαίνει στον καθορισμό αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης (άρθρο 9 παρ.3 του από 24-10-1940 Β. Δ/τος). Δεν προβλέπεται αποβολή των αυθαιρέτων κατόχων παρά μόνο όταν είναι να αξιοποιηθεί το ακίνητο που είναι χαρακτηρισμένο είτε για χώρος πρασίνου είτε για σχολείο κλπ.

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τα καταπατημένα

Σ’ ότι αφορά την διαδικασία που θα ακολουθείται με τις καταπατηθείσες εκτάσεις όπως αναφέρει η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας ΑΜ – Θ: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των δημοσίων κτημάτων την οποία και εφαρμόσαμε στις προαναφερόμενες καταπατήσεις, τα μέτρα που προβλέπονται για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας είναι: α) προληπτικά :περιφράξεις, αυτοψίες, τοποθέτηση πινακίδων κλπ και β) κατασταλτικά:-Πρωτόκολλα Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (άρθρο 115 ΝΔ 11/12-10-1929) -Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής (άρθρο 2ΑΝ 263/1968)

-Μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης (άρθρο 23 Ν.1539/1938)».

Στην τρίτη θέση με τις λιγότερες καταπατήσεις η ΑΜ – Θ

Αξίζει να σημειωθεί πως η περιφέρειά μας έχει τον τρίτο μικρότερο αριθμό σε καταπατημένες εκτάσεις μετά την Κρήτη με 108 και την Ήπειρο – Δυτική Μακεδονία 498 ενώ στην Αττική η πλειονότητα των δημοσίων ακινήτων είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένα, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 80%. Στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα τα δημόσια κτήματα σε μεγάλο ποσοστό που φθάνει και το 70% είναι καταπατημένα. Ένα τμήμα περίπου 10% είναι ανεντόπιστα λόγω ελλιπών στοιχείων προσδιορισμού. Από τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα ένα μεγάλο μέρος έχει καταπατηθεί από τους δήμους με τη μορφή των κοινόχρηστων χώρων. Στην Περιφέρεια Αιγαίου τα ποσοστά της αυθαίρετης κατοχής της Δημόσιας Αστικής και Αγροτικής Γης είναι, αντίστοιχα, 47% και 64%. Όσον αφορά το πλήθος και την ταυτότητα των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων στην περιοχή η υπηρεσία αδυνατεί να απαντήσει καθώς ούτε τα ληφθέντα μέτρα προστασίας ούτε οι αιτήσεις εξαγοράς καταπατημένων που έχουν κατατεθεί, αποτελούν αξιόπιστο μέτρο της πραγματικής έκτασης της αυθαίρετης κατοχής δημόσιας περιουσίας. Στην Κρήτη από τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα: Στον νομό Ηρακλείου 24 δημόσια κτήματα είναι καταπατημένα, άλλα εξ ολοκλήρου και άλλα σε τμήματα αυτών. • Στον νομό Χανίων έχουν καταπατηθεί τμηματικά 18 παλαιοί αιγιαλοί, 3 στρατιωτικά δημόσια κτήματα και ένα αρχαιολογικό δημόσιο κτήμα.

Να σημειώσουμε πως απευθυνθήκαμε στην τοπική υπηρεσία της Ξάνθης προκειμένου να μας διαθέσουν στοιχεία που αφορούν τον νομό μας όμως οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν ήταν συνεργάσιμοι παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία είναι ανακοινώσιμα και τα παρέδωσε στην Βουλή ο κ. Αλεξιάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…