Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Φωτιά στα μπατζάκια» των δημάρχων βάζει το ΥΠΕΣ

«Φωτιά στα μπατζάκια» των δημάρχων βάζει το ΥΠΕΣ

0
dimarxeio neoclose

Κατατέθηκε πρόταση που προβλέπει την σύσταση θέσεων Διοικητικών Γραμματέων στους Δήμους και τις Περιφέρειες ως επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου

Καταργούνται οι δήμαρχοι; Σφοδρή αντίδραση προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη:«Σε ποια εποχή νομίζουν ότι ζούμε; Στην εποχή των Σοβιέτ;»! Επίκεινται κινητοποιήσεις

Αναταραχή στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκαλεί η νέα πρόταση που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές του «Καλλικράτη» και η οποία προβλέπει ότι «συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται». Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».

Τι προβλέπει η πρόταση του Υπ. Εσωτερικών

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με τη παρουσία του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού, Γ. Μπαλάφα, συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής Προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της Χώρας, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι, «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».

Τι ισχύει και τι επιδιώκει το ΥΠΕΣ

Επισημαίνεται ότι το καθεστώς που ισχύει σήμερα είναι ότι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης επιλέγει το πρόσωπο του γενικού (ή εκτελεστικού) γραμματέα, ενώ η επιλογή των προέδρων των νομικών προσώπων γίνεται συνήθως από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης που διοικεί το δήμο.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών, με το νέο τρόπο επιλογής, στην ουσία επιχειρείται μια αντικειμενικοποίηση του συστήματος και την προώθηση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης σε θέσεις ευθύνης.

Καταργούνται οι δήμαρχοι;

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη που χαρακτήρισε την πρόταση «παρανοϊκή» ενώ έκανε λόγο για «κατάργηση του θεσμού των Δημάρχων και είσοδο Πολιτικών Επιτρόπων στους Δήμους», ενώ διερωτήθηκε: «Σε ποια εποχή νομίζουν ότι ζούμε; Στην εποχή των Σοβιέτ;»!

Σχολιάζοντας ο κ. Πατούλης σημείωσε «Στην ουσία, αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται Διοικητικοί Γραμματείς και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς. Με το επιχειρούμενο σχέδιο παύει ο δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο Διοικητικός και Αναπληρωτής Διοικητικός Γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από το λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του. Ουσιαστικά μιλάμε για κατάργηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Πλέον η γνώμη των πολιτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και παραδίδεται η Διοίκηση των Δήμων σε διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους» και κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με την επισήμανσης πως «Καμία Κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν τόλμησε να καταργήσει το θεσμό του Δημάρχου».

Επίκεινται κινητοποιήσεις

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τους δημάρχους με στόχο να μην θεσμοθετηθεί η σχετική πρόταση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxantopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…