Για υγειονομικό κίνδυνο κάνει λόγο ο Γ. Λαγός της Χ.Α. επιρρίπτοντας ευθύνες στα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης
Το θέμα που ανέδειξε το «Ε» στο φύλλο του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου με τα πεταμένα κεφάλια και έντερα ζώων στην περιοχή της Μύκης, μετά την καθιερωμένη σφαγή για την εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ, έγινε αφορμή για ερώτηση στην Βουλή. Απευθυνόμενος στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός κατέθεσε ερώτηση αναφορικά με τα μέτρα που όφειλαν να λάβουν οι υπηρεσίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Κουρμπάν Μπαϊράμ και δημόσια υγεία
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του: «Είναι γνωστό πως στη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων το ‘’Κουρμπάν Μπαϊράμ’’, που εόρτασαν στις 12/9/2016 οι μουσουλμάνοι πολίτες της Θράκης, σύμφωνα με το έθιμο η κάθε οικογένεια, όπως προστάζει η μουσουλμανική θρησκεία, θυσιάζει – σφάζει ένα ζώο (κουρμπάνι), ανάλογα με τις οικονομικές της δυνατότητες. Όμως, τα τελευταία χρόνια, και επανελήφθη και εφέτος, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι Ψευδομουφτείες της Ξάνθης και της Κομοτηνής να προβαίνουν σε σφαγή μεγάλου αριθμού ζώων σε αγρούς και στάνες, χωρίς κανένα παραστατικό και κτηνιατρικό έλεγχο, πετώντας τα υπολείμματα και τα εντόσθια των ζώων στα ποτάμια της περιοχής, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την υγεία όλων των κατοίκων της Θράκης αλλά και εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών σε αμνοερίφια της περιοχής, όπως είναι η ευλογιά και ο μελιταίος πυρετός.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Για ποιο λόγο δεν φρόντισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου να απαιτήσουν και να επιβάλλουν κτηνιατρικό προέλεγχο των σφαζομένων αμνοεριφίων ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός των περιοχών από μετάδοση ασθενειών από τις οποίες συχνά νοσούν τα αμνοερίφια;».