Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έπεσαν στο 1/3 τα έσοδα του Επιμελητηρίου το 2015

Έπεσαν στο 1/3 τα έσοδα του Επιμελητηρίου το 2015

0
eve-sep16

Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων και πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, οι προτάσεις του ΕΒΕ για το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ)

100 επιχειρήσεις στον δήμο Μύκης έκλεισαν από τότε που άνοιξε η δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου

Με δύο προτάσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα συμμετέχει το ΕΒΕ Ξάνθης ως εταίρος μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. που συνεδρίασε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στο εταιρικό σχήμα με επικεφαλής τον δήμο Ξάνθης που διεκδικεί να είναι ένας από τους δύο δήμους της περιφέρειας που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ). Ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 17 εκ. ευρώ και για τους δύο δήμους που θα ενταχθούν, υλοποιώντας έργα ή δράσεις 8,5 εκ. ευρώ έκαστος. Αυτός ήταν κι ο λόγος που συνεδρίασε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου εν μέσω των γιορτών της Π. Πόλης καθώς οι προτάσεις θα υποβληθούν την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ως γνωστόν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου γι αυτό το θέμα.

Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων και πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων από το ΕΒΕ για το ΒΑΑ

Τις δύο προτάσεις του Επιμελητηρίου παρουσίασε στην συνεδρίαση η υπεύθυνη προγραμμάτων κα Ανθή Παναγιώτου Η πρώτη πρόταση αφορά στην δημιουργία θερμοκοιτίδας υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Ειδικότερα όπως εξήγησε η κα Παναγιώτου το Επιμελητήριο θα αναλάβει την στήριξη και την φιλοξενία 21 νεοφυών επιχειρήσεων του νομού παρέχοντας γραφεία στον 2ο όροφο του κτηρίου καθώς επίσης και συμβουλευτική στήριξη. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία 8 νέων θέσεων εργασίας.

Η δεύτερη πρόταση αφορά τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και συγκεκριμένα την δημιουργία ενός φορέα Διαχείρισης που θα αναλάβει την τυποποίηση των προϊόντων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την δημιουργία clusters σε συνεργασία με 900 επιχειρήσεις και την πιστοποίηση 30 τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης: « Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που το διεκδικούν και οι 5 δήμοι του νομού και μόνο 2 θα ενταχθούν. Πιστεύουμε ότι ένας θα είναι ο δήμος Ξάνθης και με τις προτάσεις μας ενισχύουμε την θέση του δήμου».

100 επιχειρήσεις στον δήμο Μύκης έκλεισαν από τότε που άνοιξε η δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου

Στην συνέχεια ο κ. Μωραϊτης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για μια σειρά από θέματα όπως: Το βραβείο Γκίνες που πήρε η Ξάνθη για την καριόκα. Επεσήμανε δε ότι: «παρότι λοιδορηθήκαμε καταφέραμε με μόλις 592 ευρώ να πάρουμε το Γκίνες και να προβάλλουμε την πόλη μας και το γλυκό της διεθνώς». Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες του επιμελητηρίου που αφορούν στην πάταξη του παραεμπορίου και συγκεκριμένα στην σύσκεψη που είχε με τον δήμαρχο Μύκης Τζεμήλ Καπζά στην Σμίνθη όπου επισφράγισαν την συνεργασία τους και συντόνισαν τις επόμενες κινήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη, τον αστυνομικό διευθυντή κ. Γκίκα και τον τελώνη και ζήτησαν την συνεργασία όλων των υπηρεσιών και την κινητοποίησή τους γιατί η κατάσταση στο δήμο Μύκης είναι εκτός έλεγχου: «100 επιχειρήσεις έχουν κλείσει στον δήμο Μύκης από τότε που άνοιξε η δίοδος του Αγίου Κωνσταντίνου και όσες παραμένουν ανοιχτές είναι γιατί τις κρατάνε οι γυναίκες και οι άνδρες δουλεύουν έξω για να πληρώσουν τους φόρου και τις εισφορές και αυτά τα τσακάλια που κάνουν λαθρεμπόριο και ρουφούν το αίμα του επιχειρηματικού κόσμου του νομού μας δεν πληρώνουν μία στο κράτος. Απ τα 100 ευρώ που διακινούνται στον νομό τα 70 είναι προϊόντα παραεμπορίου. Το κράτος χάνει τεράστια έσοδα και οι κυβερνώντες αντί να ασχοληθούν με αυτό κάνουν νόμους για να κλείσουν τα επιμελητήρια και να εγκαθιδρύουν μια κακιά σοβιετικού τύπου οικονομία στην χώρα».

Το δυσοίωνο μέλλον των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το 3ο θέμα αφορούσε μια εισήγηση του κ. Αντώνη Κοσμίδη με τίτλο: «Το Δυσοίωνο μέλλον των ΜμΕ επιχειρήσεων και των επαγγελματιών – Βιοτεχνών – έμπορων (ΕΒΕ) σε συνθήκες εφαρμογής μνημονιακών αποφάσεων». Μετά από παρέμβαση του κ. Μωραΐτη το θέμα αναβλήθηκε με δέσμευσή του να συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη συνεδρίαση και να κατατεθούν απόψεις απ’ όλα τα μέλη και αυτά που ήταν απόντα όπως η κα Κίτσου. Ο κ. Κοσμίδης αποδέχτηκε το αίτημα του προέδρου και το επιχείρημα που προέβαλλε – λόγω των γιορτών – ωστόσο προϊδέασε για το θέμα καταθέτοντας κάποια στοιχεία όπως: 1 στους 4 φορολογούμενους δεν πλήρωσαν την α’ δόση, 187.000 κατασχέσεις σε οφειλέτες του δημοσίου σε 92 εκ. ανέρχονται τα κόκκινα δάνεια και επίκειται η πώλησή τους από τις τράπεζες σε ξένα funds: «Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά στον επιχειρηματικό κόσμο ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για την ΔΕΘ όπου θ’ ακούσουμε μια ακατάσχετη παραχολογία και υποσχεσιολογία και το οικονομικό επιτελείο πως θα περισώσει επικοινωνιακά την κυβέρνηση – όχι την οικονομία – από την ενεργοποίηση του κόφτη…». Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει ένα ειδικό τέλος στις συναλλαγές με τις τράπεζες ακόμη και στις ηλεκτρονικές .

Μειώθηκαν στο 1/3 τα έσοδα του ΕΒΕ το 2015

Στο ίδιο κλίμα ο κ. Μωραϊτης ανέφερε πως το 2015 τα έσοδα του Επιμελητηρίου μειώθηκαν στο 1/3 εξαιτίας της μη υποχρεωτικότητας των εισφορών αλλά παρόλα αυτά το Επιμελητήριο με μια νοικοκυρεμένη διαχείριση ανταποκρίθηκε σ’ όλες τις υποχρεώσεις του. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν πολύ και οι οικονομικές ενισχύσεις προς τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιστοιχούν στο 3% των εσόδων. Έτσι για παράδειγμα φέτος η ΟΕΒΕΕ θα λάβει 1.700 ευρώ, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών – Βιομηχάνων 355 ευρώ και το σωματείο των Υφασματοπωλών 220 ευρώ!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…