Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Στην τελική ευθεία οι Γιορτές Παλιάς Πόλης

Στην τελική ευθεία οι Γιορτές Παλιάς Πόλης

0
giortes-mitropoleos

Το πρόγραμμα της Παρασκευής στην κεντρική σκηνή, τα στέκια των Συλλόγων και οι παράλληλες εκδηλώσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης και φέτος και το πρόγραμμα για την Παρασκευή προσφέρει πολλές επιλογές με συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, αλλά και την ποικιλία της μουσικής και των μεζέδων στα γεμάτα ζωντάνια στέκια των συλλόγων. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου

20:30, Κεντρική Σκηνή – Πλατεία Μητροπόλεως

Συναυλία ‘’48 Ώρες’’

Μία προθεσμία ήταν η αιτία να δημιουργηθεί μία μπάντα. Η μπάντα ξεκίνησε τον Μάιο του 2003 όταν τους ζητήθηκε μέσα σε 2 ημέρες (48 ώρες) να φτιάξουν και να παίξουν ένα live dance πρόγραμμα. Το τρικ έπιασε και οι 48 Ώρες στέριωσαν και χάρισαν στους φίλους τους πολλά 48ωρα με φουλ μουσική και ρυθμό. Το playlist της μπάντας αποτελείται παραδοσιακά από disco 70’s και 80’s pop με χαρακτηριστικά ακούσματα από Michael Jackson, Madonna, James Brown, Prince, Boney M, Alphaville, Gloria Gaynor έως mainstream σημερινά κομμάτια που ακούγονται στο ραδιόφωνο.

20:00, Νεανική και Εναλλακτική Σκηνή, Βασ. Σοφίας και Ύδρας

Συναυλία Swingin Mice

Οι «swingin’ mice», ένα τοπικό συγκρότημα από την Κομοτηνή, ασχολείται κυρίως με την ελληνική swing μουσική. Η μπάντα δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο από πέντε μέλη (δυο κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, φωνή) και πρόσφατα καλωσόρισε στην ομάδα της τρία καινούρια μέλη (δυο σαξόφωνα και κρουστά). Όπως δηλώνει και το όνομά τους, ασχολούνται με swing, jazz και rockabilly ρυθμούς κάνοντας διασκευές ρεμπέτικων και άλλων τραγουδιών.

22:00 Συναυλία Misty Seven

Oι Misty Seven, μια μουσική μπάντα τελειόφοιτων μαθητών του ωδείου “ΕΥΦΩΝΟ”, παρουσιάζει για άλλη μια φορά στην Σκηνή Νέων γνωστές παλιές και νέες alternative pop, rock μουσικές και ελληνικές ρετρό επιτυχίες. Παίζουν: Βιργινία Ράπτη και Λυδία Καραγεωργίου – Φωνητικά, Θωμάς Μπαξεβανίδης – Μπάσο, Βεντάτ Ζουμπούλ – Ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Κέλλερ – Πλήκτρα, Γιώργος Παπαδόπουλος – Πιάνο και πλήκτρα, Εμμανουέλα Δημητριάδου – Ντραμς.

19:00, Σκηνή Νησάκι – Ορφέως και Πινδάρου

Παίδες εν δράσει… και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης «Πίνακες τοπίων από φυσικά υλικά – land art»

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν την Τέχνη της Γης – Land Art και θα δημιουργήσουν συλλογικά έργα τέχνης από φυσικά υλικά. Η Τέχνη της Γης – Land Art προάγει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενδυναμώνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και καλλιεργεί τη λεπτή κινητικότητα.

Επιμέλεια: Ραλού Βλαχοπούλου, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για παιδιά του ΙΘΤΠ, Πετρούλα Δαλακούρα, Εκπαιδευτικός

Οργάνωση: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Προϋποθέσεις: παιδιά από 5 ετών με αγάπη για παιχνίδι και συνεργασία

19:00, Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής

Δίκτυο Λόγου και Πράξης

Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης ‘’Μαζί’’

Στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.Αλ.Ο) ιδρύθηκε ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης «Μαζί» Συν. Π. Ε. Πώς όμως ένας τέτοιος συνεταιρισμός μπορεί να βοηθήσει την τοπική οικονομία; Πώς θα συνδέσει τον παραγωγό με τον καταναλωτή; Τα μέλη του σας καλούν για να τους γνωρίσετε και να σας γνωρίσουν. Στόχος τους, να πάρουμε την τροφή στα χέρια μας.

19:00, Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης

‘’Περιήγηση στα Σοκάκια της Ξάνθης’’

Συνάντηση στο Λύκειον των Ελληνίδων με προορισμό την παλιά πόλη της Ξάνθης. Ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Γκαγκαλίδης μας ξεναγεί για να ανακαλύψουμε τα εκκλησάκια, τα χάνια και τα αρχοντικά της παλιάς Ξάνθης, που καθημερινά βλέπουμε, την ιστορία των οποίων, όμως, συνήθως δεν γνωρίζουμε.

19:30, Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης

‘’Μια ιστορία όλο ήχους’’

Η δασκάλα της παραδοσιακής χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης Εύα Ξανθοπουλίδου καλεί τα παιδιά να δημιουργήσουν και να συνθέσουν ήχους, ώστε να ζωντανέψουν και να συνοδεύσουν μουσικά ένα παραμύθι. Μια πρωτότυπη δημιουργική απασχόληση που πρέπει όλα τα παιδιά να γνωρίσουν.

20:00, Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην Αυλή με τα Χαμάμ

Κινηματογραφικός Περίπατος στην Ξάνθη ΙΙΙ

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σας προτείνει μια γνωριμία με ταινίες και ντοκιμαντέρ που ενέπνευσαν ή γυρίστηκαν σκηνές τους στην Ξάνθη. Μια πόλη σκηνικό, μικρές αναφορές και προτάσεις για μια καλύτερη γνωριμία με τον τόπο και τους ανθρώπους μέσα από ντοκιμαντέρ.

20:30, Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

Μουσικοχορευτική Εκδήλωση ‘’20 Χρόνια Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης’’

Φέτος οι Εβρίτες γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου τους. Στην πολύπλευρη προσφορά τους στο Θρακικό Πολιτισμό συμπεριλαμβάνεται και η αδιάλειπτη συμμετοχή τους στις Γιορτές Παλιάς Πόλης με αδιαπραγμάτευτη αρχή το τρίπτυχο: ντόπια προϊόντα, πλούσιο κέφι, παραδοσιακή μουσική.

Συμμετέχουν: Άγγελος Ξανθόπουλος – Ούτι και τραγούδι, Βασίλης Παπαμιχαήλ – Κλαρίνο, Χρήστος Χουλιάρας – Κλαρίνο, Μάκης Αβραμίδης – Κιθάρα, Ανδρέας Μυγδαλάς – Πλήκτρα, Νάκης Ξανθόπουλος – Κρουστά.

21:30, Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

Θρακιώτικη Παραδοσιακή Βραδιά

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού, παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της Θράκης. Φαγητό, ποτό, μουσική και πολύς χορός στο σπίτι πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.

“Από δε του μέλους και του ρυθμού και η μουσική πάσα θρακία νενόμισται…”, λέει ο Στράβων. Στα αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει στους όμορφους τόπους της τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.

Οργάνωση: ΦΕΞ, Χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου και Χασιρτζόγλου στο Parking)

Ποντιακή βραδιά παρέα με τον Μπάμπη Ιωακειμίδη στο Τραγούδι και τον Τάσο Πετρόπουλο στη Λύρα.

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης ‘’Ο Λεπενιώτης’’

Μουσική βραδιά με τους Γιώργο Χατζή, Κώστα Ιγγλέζο και Παναγιώτη Ούτο

Κλαρίνο: Σπύρος Μποκόρος.

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»

Μουσική βραδιά με τους Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος ‘’Η Θράκη’’

Παραδοσιακή βραδιά με θρακιώτικο περιεχόμενο. Παίζουν οι:

Βαγγέλης Δωρόπουλος – γκάιντα, καβάλι

Γιώργος Ζιώγας – τραγούδι

Νίκος Ζάρκος – κλαρίνο

Γιάννης Κυριακίδης – ακκορντεόν, τραγούδι

Γιάννης Καναργιέλης – κρουστά

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Πρωτοπόροι» Λεύκης Ξάνθης

Ο Γιάννης Δούκογλου (κιθάρα), ο Ηλίας Μαυρολιός (φωνητικά) και ο Βαγγέλης Μαυρολιός (Μπουζούκι) είναι εδώ και χρόνια ένα καταξιωμένο σχήμα, με πολύ ελκυστικό ρεπερτόριο, που απαρτίζεται από παλιά λαϊκά αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Όσοι τυχεροί βρεθούν κοντά τους, θα απολαύσουν το αυθεντικό ταλέντο και το κέφι που ‘’βγάζουν’’.

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης ‘’Αλησμόνητες Πατρίδες’’

Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείμ Σγουρού απέναντι από το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, τα μέλη του Συλλόγου ετοιμάζουν ένα ακόμη μικρασιάτικο γλέντι, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζει με ρεμπέτικο-λαϊκό ρεπερτόριο. Οι ήχοι της Ανατολής από την Καππαδοκία μέχρι την Σμύρνη συντροφιά με εκλεκτούς μεζέδες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …