Απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ προϊόντα από όλη την Ελλάδα – Ξεχωρίζει η Γιορτή Μελιού με τους τοπικούς παραγωγούς
Ξανθιώτικη μπύρα, γλυκά, κοσμήματα, μέλι, κηρύθρες, προϊόντα μελισσοκομικής και ενημερωτικά περίπτερα για τις φυσικές ομορφιές της Ξάνθης
Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης δεν είναι μόνο στέκια συλλόγων, σουβλάκια και συναυλίες, αλλά εμπεριέχουν πλήθος εκδηλώσεων, φιλοξενώντας πολλούς φορείς που βρίσκουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις αλλά και τα προϊόντα τους. Συνολικά παίρνουν μέρος στις Γιορτές 40 περίπου φορείς από διάφορα μέρη, σύλλογοι γυναικών που πωλούν παραδοσιακά χειροτεχνήματα και γευστικά εδέσματα. Για τρίτη χρονιά λειτουργεί παράλληλα με τις Γιορτές το Εμπορικό Φεστιβάλ ΑΜ-Θ από την Marketing Support Group, ενώ για πρώτη χρονιά από την συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Όμιλο Λυκοδρομίου και τους μελισσοκόμους της περιοχής προέκυψε η 1η Γιορτή Μελιού Ξάνθης.
Το 3ο Εμπορικό Φεστιβάλ με προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα
Το Εμπορικό Φεστιβάλ αποτελεί μια έκθεση προϊόντων με αντικειμενικό σκοπό την προβολή τους και την γνωριμία των επιχειρηματιών και παραγωγών με το κοινό και όχι την πώλησή τους σε πρώτη φάση. Όπως ανέφερε η υπεύθυνη κα Ελένη Χοτζούδη, ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τα προϊόντα και να ενημερωθεί γι’ αυτά, για τον τρόπο παρασκευής τους, τα υλικά και τις τιμές διάθεσής τους και να κάνει παραγγελίες μέσω του διαδικτύου. Μάλιστα φέτος το Φεστιβάλ έχει επεκταθεί με προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ευρεία γκάμα από προϊόντα. Από τα περίφημα καλλυντικά από γάλα γαϊδούρας έως τα λουκάνικα Τζουμαγιάς, από τα σιροπιαστά γλυκά μέχρι χυμούς ροδιού και την πρώτη ξανθιώτικη μπύρα, ενώ εκτίθενται και πολλά κρητικά προϊόντα. Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ, παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης Χαρ. Δημαρχόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, δημοτικών συμβούλων και πλήθους επισκεπτών, μικρών και μεγάλων. Το Εμπορικό Φεστιβάλ φιλοξενείται στον ίδιο χώρο, όπως και πέρυσι, απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος των Γιορτών στις 10 Σεπτεμβρίου.
Το μέλι έχει την τιμητική του με πλήθος προϊόντων
Η τελετή των εγκαινίων είχε πολλές εκπλήξεις, αφού μετά το τέλος της σύντομης ακολουθίας ο Χορευτικός Όμιλος Καβάλας παρουσίασε τραγούδια και χορούς της Μακεδονίας με παραδοσιακές φορεσιές. Διασκεδαστές φρόντιζαν ώστε να περνούν καλά οι μικροί επισκέπτες με ζωγραφική προσώπου και παιχνίδια. Οι ρυθμοί ανέβηκαν αργότερα όταν χορευτική ομάδα παρουσίασε πρόγραμμα σε τραμπολίνο και στεπ, κλέβοντας τα βλέμματα. Όπως αναφέρθηκε, κύριος σκοπός του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία των καταναλωτών με τοπικά προϊόντα αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς τους. Η Γιορτή Μελιού έχει φέτος φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Ομίλου Λυκοδρομίου, Νίκος Καραπαναγιωτίδης, τα έσοδα από την πώληση μελιού των μελισσοκόμων που θα συμμετέχουν θα διατεθούν για την ανακαίνιση του παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονος στο Λυκοδρόμιο. Πρόκειται για ένα παρεκκλήσι που κτίστηκε το 1888 και συντηρούνταν από τους κατοίκους μέχρι το 1970, όμως τώρα έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου και είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια από το σύλλογο να ανακαινιστεί.
Βιωματική γνωριμία με τον θησαυρό της φύσης, το μέλι
Η έκθεση στην Γιορτή Μελιού έχει στηθεί πολύ όμορφα, με μια πύλη να οδηγεί στον χώρο, μικρές και μεγάλες μέλισσες και κυψέλες να διακοσμούν την έκθεση. Στον πάγκο της Θρακικής Μελισσοκομικής, εκτός από τα δεκάδες παράγωγα από μέλι, κηρύθρα, πρόπολη, κεραλοιφές, υπάρχει μία γυάλινη κυψέλη, όπου όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν την άοκνη προσπάθεια των μελισσών. Η Γιορτή Μελιού έχει βιωματικό χαρακτήρα, καθώς ο επισκέπτης ενημερώνεται για όλη την διαδικασία, για το πώς δηλαδή αυτό γευστικός φυσικός θησαυρός φτάνει από τα λουλούδια και την κυψέλη στο βάζο, τι ιδιότητες έχει και ποια είναι η χρησιμότητά του. Για τον σκοπό αυτό έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για προβολή βίντεο. Απώτερος στόχος είναι να γίνει θεσμός η Γιορτή Μελιού και να διοργανώνεται κάθε χρόνο, καθώς στην Ξάνθη δεν υπάρχει κάποιος οργανωμένος φορέας στην μελισσοκομία μετά την εφαρμογή του νόμου Σκανδαλίδη. Παρόντες στην Έκθεση τόσο ο Φορέας Διαχείρισης Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας, που έχει προγραμματίσει την Πέμπτη ζωγραφική προσώπου με θέματα από την φύση, όσο και η Riverland που προσέλκυσε με τις δράσεις της το ενδιαφέρον ξένων κυρίως επισκεπτών.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr