Mε πρωτοβουλία του Γ. Παυλίδη, συστήνει τριμελείς επιτροπές ανά ΠΕ με σκοπό την πρόληψη και τους ελέγχους για την αποτροπή διακίνησης ειδών παραεμπορίου
Την εποπτεία αναλαμβάνει ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Οικονομικών Μ. Οντέρ: «σκοπός μας να προστατέψουμε το νόμιμο εμπόριο, με τις δυνατότητές μας»
Την κατάσταση στα «χέρια» της αναλαμβάνει να πάρει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ή τουλάχιστον να συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις, στην προσπάθεια για την πάταξη του παραεμπορίου, που μαστίζει την Περιφέρεια και κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον των συνόρων με τη Βουλγαρία.
Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και με απόφασή του στις 12 Σεπτεμβρίου συγκροτούνται τριμελείς επιτροπές διενέργειας ελέγχων για το Παραεμπόριο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίες απαρτίζονται από έναν υπάλληλο από τη Διεύθυνση Υγείας, έναν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και έναν από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης.
Τα ΚΕΛΑΥΕ, που είναι και τα καθ’ ύλην αρμόδια κλιμάκια κατά του παραεμπορίου, εξοπλισμένα με το σύνολο των απαραίτητων αρμοδιοτήτων και μέσων, δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν δυναμικά, εξαιτίας θεσμικών και άλλων προβλημάτων, και παρά τις συνεχείς πιέσεις από την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων, παραμένουν με περιορισμένη λειτουργία.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και την απόφαση, κατά την διάρκεια των ελέγχων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας . Οι κυρώσεις που επιβάλλονται δυνάμει του σχετικού νόμου, δεν θίγουν ειδικότερα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα για παραβάσεις των κανόνων εμπορίας και διακίνησης προϊόντων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ή ειδικότερα μέτρα που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία για το παραεμπόριο.
Ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι από τις επιτροπές
Τη δράση των τριμελών επιτροπών εποπτεύει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου, Βιομηχανίας, Διοικητικού και Οικονομικού , Οντέρ Μουμίν, ο οποίος μίλησε στο «Ε» για την πρωτοβουλία και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι επιτροπές. Ο κ. Οντέρ εξήγησε ότι τα ΚΕΛΑΥΕ, ναι μεν υπάρχουν, ωστόσο δεν παράγουν αποτελεσματικό έργο, λόγω εγγενών και λειτουργικών αδυναμιών για τη βελτίωση των οποίων και η ίδια η Περιφέρεια έχει θέσει σειρά προτάσεων. «Μπροστά στα οξυμένα φαινόμενα παραεμπορίου που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα κυρίως στις περιοχές της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Βορείου Έβρου, με την προτροπή του Περιφερειάρχη, θέτουμε σε λειτουργία τα μικτά κλιμάκια, η δράση των οποίων πρωταρχικό στόχο έχει τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο και την πρόληψη, ώστε να δημιουργηθούν μέσω της παρουσίας των επιτροπών αποθαρρυντικές συνθήκες για την ανάπτυξη του παραεμπορίου», εξηγεί ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης
Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι οι επιτροπές οργανώνονται αυτή τη στιγμή, εντοπίζουν τα σημεία που θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα, λαμβάνουν οδηγίες και θα ξεκινήσουν τους ελέγχους άμεσα. Έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται τόσο σε καταστήματα, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο. Η βαρύτητα θα δίνεται κατά περίπτωση και κατά συγκυρία. «Για παράδειγμα, τώρα που ξεκινούν τα σχολεία, θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι στα κυλικεία, για τον τυχόν εντοπισμό προϊόντων παραεμπορίου», επισημαίνει ο κ. Οντέρ, σχολιάζοντας ότι σκοπός της Περιφέρειας είναι να παρέχει ένα πλαίσιο προστασίας στους επαγγελματίες της περιοχής και στο νόμιμο εμπόριο, καθώς και να περιορίσει τη διακίνηση ειδών παραεμπορίου, στο μέτρο των δυνατοτήτων της.
Τα μέλη της τριμελούς επιτροπής στην Ξάνθη
Τακτικά μέλη
1. Δημοπούλου Μαρία υπάλληλος της Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ξάνθης
2. Καμαριαννάκης Ανδρέας υπάλληλος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
Π.Ε Ξάνθης
3. Βασιλειάδης Ιωάννης υπάλληλος της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε Ξάνθης
Αναπληρωματικά μέλη
1. Νεραντζίδου Ευφροσύνη υπάλληλος της Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε
Ξάνθης
2. Κονδελίδου Σουλτάνα υπάλληλος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε
Ξάνθης
3. Βρυώνη Παναγιώτα υπάλληλος της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε Ξάνθης