Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ακριβότερο κατά 10% το πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι στιγμής

Ακριβότερο κατά 10% το πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι στιγμής

0
petrelaio thermansis3-empros

Στα 0,92 ευρώ το λίτρο αν ξεκινούσε η διανομή σήμερα, ενώ πέρυσι ξεκίνησε να πωλείται με μέση τιμή τα 0,838 ευρώ/λίτρο και τον Απρίλιο έκλεισε στα 0,764 ευρώ/λίτρο

Σε συνεχείς πιέσεις προς την κυβέρνηση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου προβαίνουν οι πρατηριούχοι, όπως ανέφερε ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης Βασίλης Ευστρατίου

Άμεσους φόρους 4,25 δισ. ευρώ το μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να πληρώσουν 6,1 εκατ. φορολογούμενοι, ώστε το υπουργείο να συγκεντρώσει 25 δισ. που έχει υπολογίσει από φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου. Μέχρι τον Ιούλιο είχαν εισπραχθεί από άμεσους φόρους περίπου 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 12 δισ. ευρώ επιπλέον θα πρέπει να πληρωθούν «οικειοθελώς» σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων ετών. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 5 δισ. ευρώ μέσω κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών. Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή πιλοτικού σχεδίου στα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού (και των φορέων που εποπτεύουν) με εξοικονόμηση δαπανών από 5% έως 20%. Ταυτόχρονα εξετάζεται να εφαρμοστούν νωρίτερα κάποιοι φόροι, όπως στα καύσιμα, και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2016 αντί την 1η Ιανουαρίου 2017, που προβλέπει ο νόμος.

Με νέο ‘’καπέλο’’ το πετρέλαιο θέρμανσης

Ακόμη όμως και αν δεν αλλάξει τίποτα από τον Οκτώβριο και οι επιπλέον φόροι ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2017, η αύξηση από το 23% στο 28% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), αλλά και του ΦΠΑ, που τίθεται σε όλα τα επίπεδα πώλησης από το διυλιστήριο ως τον καταναλωτή, από το 23% στο 24%, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, θα είναι φέτος κατά 10% πιο ακριβή, αν συγκρίνει κανείς την τιμή με την πρώτη ημέρα διάθεσης του 2015 ή ακόμη και κατά 20% πιο υψηλή αν συγκρίνει κανείς την σημερινή τιμή με εκείνη του περασμένου Απριλίου, οπότε και τελείωσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Κάπως έτσι, και ενώ πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 0,838 ευρώ το λίτρο, φέτος η τιμή αναμένεται λίγο πάνω από τα 0,920 ευρώ αν δεν αλλάξει κάτι. Δηλαδή, στα 1.000 λίτρα οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 80 ευρώ περισσότερα για το πετρέλαιο που θα βάλουν. Αυτό καθώς ο φόρος θα φτάσει από τα 230 ευρώ στα 1.000 λίτρα στα 280 ευρώ, ενώ θα μπει και ένα ‘’καπέλο’’ της τάξης των 30 ευρώ λόγο του ΦΠΑ. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς την αύξηση με βάση την τιμή του Απριλίου, οπότε και είχε μειωθεί σημαντικά, θα δει διαφορά σχεδόν διπλάσια, καθώς η τιμή ήταν στα 0,764 ευρώ/λίτρο και έτσι πλέον προκύπτει διαφορά με την τιμή που υπολογίζεται για φέτος πάνω από 0,15 λεπτά ή 150 ευρώ για κάθε 1.000 λίτρα.

Β. Ευστρατίου: «Εντείνουμε τις πιέσεις προς την κυβέρνηση μήπως αλλάξει κάτι στον ένα μήνα που απέμεινε»

Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, Βασίλης Ευστρατίου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που βιώνει ο κλάδος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, καθώς για ακόμη μία χρονιά οι οικονομική κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα λουκέτα στα πρατήρια αναμένεται να αυξηθούν. Όπως σημείωσε, αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής είναι ότι θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης της τάξης του 10%. Με κάτι λιγότερο από έναν μήνα να έχει απομείνει για την έναρξη της επίσημης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Ευστρατίου τόνισε ότι ασκούνται συνεχείς πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει κάτι μέχρι τότε, κυρίως αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που είναι και αυτός που ανεβάζει το κόστος. «Η εποχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά για όλους μας με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και της εφορίας και μια πιθανή αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης θα κάνει μόνο κακό. Εμείς εντείνουμε τις πιέσεις προς την κυβέρνηση μήπως αλλάξει κάτι στον ένα μήνα που απέμεινε, όχι μόνο για το καλό του κλάδου, αλλά και των καταναλωτών-πελατών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …