Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χρονιά «ισχνών αγελάδων» για τους αγρότες

Χρονιά «ισχνών αγελάδων» για τους αγρότες

0
agrotis-tsapa

«Μέτρια προς κακή» την αποτιμά ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης. Χαμηλά επίπεδα τιμών σε σιτηρά, καπνά, κηπευτικά. Ανθίζουν χαμόγελα για το βαμβάκι

Στα 50 λεπτά το κιλό η τιμή του στα εκκοκκιστήρια. Το υψηλό κόστος παραγωγής μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κ. Χατζηελευθεριάδης

Έφτασε η ώρα της συγκομιδής για τους αγρότες και της απολαβής των κόπων τους, αφού η καλλιεργητική περίοδος για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα ολοκληρώθηκε. Όμως αυτή για μια ακόμη χρονιά είναι ισχνή και κατώτερη των προσδοκιών και των δαπανών τους σε χρήμα, χρόνο και μόχθο και σ’ αυτό δεν φταίει μόνο ο κακός καιρός που ούτως ή άλλως είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για μια καλή σε παραγωγή χρονιά αλλά και μια σειρά από άλλους παράγοντες που αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν τις τιμές ιδιαίτερα στα χρηματιστηριακά προϊόντα όπως το σιτάρι ή το καλαμπόκι. Σημαίνοντα ρόλο παίζει η πολιτική των κρατών κυρίως όταν πρόκειται για εξαγώγιμα προϊόντα αλλά και πολιτική βούληση του κράτους μας να προστατεύσει με τους μηχανισμούς του την ανταγωνιστικότητα των εξαγώγιμων προϊόντων. Στο δια ταύτα, ο αγρότης είναι ο τελευταίος και ο πιο αδύναμος κρίκος μιας αλυσίδας που κατευθύνεται στο να παράγει συγκεκριμένα προϊόντα και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που του θέτουν συμφωνίες κρατών (ΚΑΠ) αλλά χωρίς κανένας να του διασφαλίσει αν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος της παραγωγής του με τις τιμές που θα «πιάσουν» στην αγορά τα προϊόντα του! Εναπόκειται λοιπόν σ’ αυτόν να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες ώστε να μειώσει το κόστος παραγωγής και όχι την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων του και να παραμείνει ανταγωνιστικός σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. Κάτι που στις παρούσες συνθήκες μοιάζει με «γόρδιο δεσμό»…

Κάνουν ταμείο οι αγρότες

«Μέτρια προς κακή», χαρακτηρίζει την φετινή χρονιά ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης αποτιμώντας την καλλιεργητική περίοδο στα περισσότερα προϊόντα που παράγονται στον νομό μας και αποδίδοντας ευθύνες στις πολλές βροχές της Άνοιξης για τις μειωμένες ποσότητες και τιμές στα σιτηρά και στα μελτέμια του Ιουλίου για άλλες καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος και τα καλαμπόκια. Οι καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι στα 17 – 18 λεπτά ενώ πέρσι ήταν στα 25 λεπτά. Πτώση τιμών και στα κηπευτικά ενώ υπάρχει έλλειψη ντόπιας ντομάτας, ενώ η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας έχει εξαλειφθεί από τον νομό μας – ως γνωστόν μετά το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρο της ΕΑΣ Ξάνθη κ. Χατζηελευθεριάδης οι ενεργειακές καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος και η σόγια έπιασαν 35 λεπτά ενώ η ελαιοκράμβη 40 λεπτά. Σ’ ότι αφορά το καλαμπόκι έχουν αλωνιστεί μόνο οι πρώιμες ποικιλίες και τα τριμηνίτικα ενώ οι ποικιλίες μεγάλου βιολογικού κύκλου θα αλωνιστούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σ’ αυτά που έχουν αλωνιστεί η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 195 ευρώ τον τόνο, τιμή μη ικανοποιητική κατά τον κ. Χατζηελευθεριάδη.

Ανθίζουν χαμόγελα για το βαμβάκι

«Τα πρώτα σημάδια είναι καλά… Τα εκκοκκιστήρια της περιοχής μας το παίρνουνε με 50 λεπτά το κιλό. Αν υπολογίσει κανείς και τα 50 λεπτά που είναι η επιδότηση γιατί είναι συνδεδεμένης ενίσχυσης προϊόν τότε καλύπτει το κόστος παραγωγής που είναι στο στρέμμα 200 ευρώ αν έχει την μέση απόδοση των 300 κιλών ανά στρέμμα και μένει και ένα μικρό κέρδος για τον αγρότη. Το βαμβάκι είναι μια απαιτητική καλλιέργεια που έχει μεγάλο κόστος παραγωγής και πολύ δουλειά.» , επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Γκρίνιες καπνοπαραγωγών για τις τιμές – Αναμένεται αύξηση παραγωγής σε ρόδια

Σ’ ότι αφορά την καπνοκαλλιέργεια ο κ. Χατζηελευθεριάδης αναφέρει πως η μέση τιμή είναι στα 4.50 ευρώ κιλό για ένα προϊόν με μεγάλη διαβάθμιση ποιότητας κι αυτή κρίνεται ως μη ικανοποιητική από τους παραγωγούς που εκφράζουν τα παράπονά τους. Σ’ ότι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες και συγκεκριμένα της ροδιάς ο κ. Χατζηελευθεριάδης σημειώνει πως πρόπερσι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών χάθηκε ένας μεγάλος αριθμός δέντρων και τον επόμενο χρόνο υπήρξε μείωση στο μισό της παραγωγής. Προσθέτει δε ότι φέτος αναμένεται αύξηση από τα εναπομείναντα δέντρα και έτσι θα εξισορροπήσει η κατάσταση.

Τα δεινά του έλληνα αγρότη…

Μιλώντας γενικότερα για την επικρατούσα κατάσταση στον αγροτικό χώρο ο κ. Χατζηευλευθεριάδης εκφράζει την άποψη ότι πηγή των δεινών των ελλήνων αγροτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής: «Ο έλληνας αγρότης αγοράζει τους σπόρους από τις πολυεθνικές σε διπλάσιες τιμές απ’ ότι οι Βούλγαροι ή οι τούρκοι αγρότες. Έχει υψηλό κόστος παραγωγής και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει προστασία από πουθενά. Πού είναι τα αρμόδια όργανα να ελέγξουν την ασυδοσία που επικρατεί στα φυτοφάρμακα, στους σπόρους;. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να του εξασφαλιστούν εφόδια σε πραγματικές τιμές και να του εξασφαλιστούν αγορές για τα προϊόντα του και γι αυτά χρειάζεται πολιτική βούληση και στοχευμένη αγροτική πολιτική. Αντί γι αυτό γεμίσαμε με Ομάδες παραγωγών που ανταγωνίζονται η μια την άλλη και αυτό είναι εις βάρος των αγορών ενώ θα έπρεπε να διεκδικούμε τιμές σταθερές και ενιαίες μέσω Κοινοπραξιών».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…