Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το Leader πάει στον δήμο Μύκης

Το Leader πάει στον δήμο Μύκης

0
leader2014-20

Θερμό ενδιαφέρον των κατοίκων στις δύο ενημερωτικές ημερίδες που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης στην Σμίνθη και στον Εχίνο

Πρόταση Καπζά για λειτουργία Νομικού και Συμβολαιογραφικού Γραφείου για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. 12 προτάσεις για ένταξη στο Leader κατέθεσε ο δήμος Μύκης

Με έκδηλο ενδιαφέρον υποδέχτηκαν το Leader στον δήμο Μύκης! Αρκετοί κάτοικοι μαζί με τον δήμαρχο κ. Τζεμήλ Καπζά παρακολούθησαν τις δύο ενημερωτικές ημερίδες που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης με επικεφαλής τον πρόεδρο κ Στάθη Κεφαλίδη που ως γνωστόν θα υλοποιήσει και το Leader της Ξάνθης, στο πλαίσιο του Σχεδιασμού του τοπικού προγράμματος. Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 8.30 στο καφενείο του Ρετζέπ στην Σμίνθη και την Πέμπτη 26 Αυγούστου στις 8.30 στον Εχίνο στο καφενείο του Αϊντέν και αποσκοπούσαν στην από κοινού διαμόρφωση της Στρατηγικής Τοπικής ανάπτυξης για το Leader.

Θερμό ενδιαφέρον των κατοίκων του δήμου Μύκης για το Leader

Βροχή ερωτήσεων δέχτηκε ο κ. Κεφαλίδης μετά την παρουσίαση του προγράμματος και των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτεί στον ιδιωτικό τομέα που ως γνωστόν θα λάβει την μερίδα του λέοντος δηλαδή το 60% έναντι 40% του δημοσίου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην διαδικασία που απαιτείται για να ενταχθεί κάποια πρόταση στο πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί με το 60% της επένδυσης. Ο κ. Κεφαλίδης έδινε τις απαραίτητες απαντήσεις, εξηγώντας πως το 40% είναι ίδια κεφάλαια ενώ αναφορικά με τις προτάσεις, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και για εμπορικές χρήσεις όπως παντοπωλεία και μάρκετ, για φούρνους, ξυλουργεία αλλά και υγειονομικού ενδιαφέροντος κυρίως καφενεία. Να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Μύκης περιλαμβάνεται στο Leader καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν πεδίο εφαρμογής των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ. Όπως εξήγησε ο κ. Κεφαλίδης οι προτάσεις θα συμπεριληφθούν στην προκήρυξη η οποία θα πρέπει μέχρι της 14 – 15 Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί ώστε να κατατεθεί προς έγκριση από το υπουργείο και να ξεκινήσει η υλοποίηση του Leader και εξέφρασε την ικανοποίηση του από την υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι και ο δήμαρχος στην ομάδα του.

Πρόταση Καπζά για λειτουργία Νομικού και Συμβολαιογραφικού Γραφείου

Με δεδομένο το οξυμένο πρόβλημα που έχουν οι κάτοικοι του δήμου Μύκης με τις ιδιοκτησίες όπως επίσης και με τα αυθαίρετα καθώς δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, ο δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά κατέθεσε πρόταση να δημιουργηθεί και ει δυνατόν να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ένα νομικό και συμβολαιογραφικό γραφείο στο οποίο να μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι και να παίρνουν τις σωστές κατευθύνσεις καθώς και να επιλύονται νομικά ζητήματα που πιθανόν εμποδίζουν την ένταξη τους στο πρόγραμμα. Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση και είπε πως θα την εξετάσει πως μπορεί να υλοποιηθεί.

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Καπζά τόνισε πως στόχος του δήμου είναι η αξιοποίηση στο μάξιμουμ του προγράμματος Leader χαρακτηρίζοντάς του ένα πολύ καλό χρηματοδοτικό εργαλείο με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και δυνατότητες: «Θα θέσουμε στη διάθεση του δημότη μας όλα τα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου να παρέχουμε ενημέρωση και τεχνογνωσία για να διευκολύνουμε την δημιουργία επενδύσεων μέσω του προγράμματος», σημείωσε ο κ. Καπζά.  

12 προτάσεις κατέθεσε ο δήμος Μύκης

Αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσε ο δήμος Μύκης στο Leader ο κ. Καπζά είπε πως είναι συνολικά 12 και αφορούν έργα με ώριμες μελέτες. Σημείωσε δε πως ένα απ’ αυτά είναι το Κυνοκομείο και η ασφαλτόστρωση του δρόμου στον Κένταυρο. Πρόκειται για δύο έργα με έτοιμες μελέτες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Leader.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …