Η 18χρονη από τις Θέρμες εισήλθε ως αριστούχος στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Warwick
Παρότι γεννήθηκε και ζει στην Αγγλία, δηλώνει ελληνίδα μουσουλμάνα και είναι περήφανη για τον τόπο καταγωγής της
Σε «αναμμένα κάρβουνα» ήταν το τελευταίο διάστημα χιλιάδες νέοι και νέες της χώρας μας, εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άμα τη ανακοινώσει των αποτελεσμάτων, άλλοι ξεκίνησαν με χαρά και αγωνία προς τα νέα μέρη που θα φιλοξενήσουν για μερικά χρόνια τα όνειρά τους για το μέλλον. Άλλοι θα περιμένουν την επόμενη χρονιά για να δοκιμάσουν και πάλι ή αναζητούν ήδη εναλλακτικές εντός και εκτός Ελλάδας. Οι έλληνες μαθητές είχαν πληροφορηθεί βέβαια τις βαθμολογίες που πέτυχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στα μέσα Ιουνίου, βάσει των οποίων συμπλήρωσαν τα μηχανογραφικά τους δελτία, επιλέγοντας τις σχολές εκείνες στις οποίες θα θέσουν τις βάσεις για την μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή. Λίγο παραπάνω έπρεπε να περιμένουν οι μαθητές στην Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι μόλις πριν από μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου έλαβαν τις τελικές βαθμολογίες που συγκέντρωσαν στα μαθήματα, βάσει των οποίων θα κληθούν να επιλέξουν τόσο το αντικείμενο όσο και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία θέλουν να φοιτήσουν. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εκεί ΜΜΕ, σχεδόν 300.000 Βρετανοί και Βρετανίδες έλαβαν κατά την ονομαζόμενη “A-level Results Day” τα αποτελέσματα των εξετάσεων, βάζοντας μία άνω τελεία στην έως τώρα 14ετή τους φοίτηση.
Η 18χρονη από τις Θέρμες σε ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της Αγγλίας
Ως είθισται, πολλοί ήταν οι νέοι φοιτητές που μίλησαν στα ΜΜΕ για τα αποτελέσματά τους, τις επιτυχίες τους και τις μετέπειτα επιλογές τους σε ό,τι αφορά την επιλογή του Πανεπιστημίου στο οποίο θα φοιτήσουν. Μεταξύ αυτών και η 18χρονη Sinem Ouzoun, η οποία είναι Ελληνίδα μουσουλμάνα και μάλιστα έλκει την καταγωγή της από τις Θέρμες της Ξάνθης. Η Σινέμ είναι πρώτης γενιάς ελληνίδα, οι γονείς της οποίας μετακόμισαν στη Μεγάλη Βρετανία πριν από 30 περίπου χρόνια, όπου και λειτουργούν ένα εστιατόριο. Σπούδασε στο King Solomon Academy στο Λονδίνο και μετά από τις άριστες βαθμολογίες της στην Πολιτική, στα Αγγλικά και στην Ιστορία, θα σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Coventry. Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία δέκα της Αγγλίας. Η Σινέμ βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα της και στο χωριό της, τις Θέρμες, και μίλησε στο «Ε» στα αγγλικά, αφού δυστυχώς, όπως είπε η ίδια, δεν έμαθε την ελληνική γλώσσα στην Αγγλία. Η νεαρή φοιτήτρια είναι η πρώτη από την οικογένειά της που κερδίζει μία θέση στο πανεπιστήμιο, δηλώνοντας περήφανη γι’ αυτό της το κατόρθωμα, τονίζοντας πως η οικογένειά της δεν είχε ποτέ την ευκαιρία αυτή, καθώς έπρεπε να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
«Βλέπω τον εαυτό μου ως ελληνίδα μουσουλμάνα και έτσι αυτοπροσδιορίζομαι»
Συγγενείς και φίλοι της Σινέμ που ζουν στην Ελλάδα έμαθαν πρώτοι τα νέα της επιτυχίας της 18χρονης από το διαδίκτυο και, όπως δήλωσε η ίδια, «είναι πολύ περήφανοι για μένα, καθώς αποτελεί σπουδαίο γεγονός για την κοινότητά μας». Η Σινέμ δεν ξεχνάει την Ελλάδα και την Ξάνθη, αισθάνεται όμως ευτυχισμένη για τις ευκαιρίες που τις δίνονται στο εξωτερικό. Όπως είπε: «Είμαι τόσο ευχαριστημένη που μεγάλωσα στην Αγγλία και τόσο ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία αυτή», για να επισημάνει πως: «Είμαι μουσουλμάνα και Ελληνίδα, επομένως η πολιτική είναι πολύ σημαντική για μένα. Θέλω να πάρω ένα καλό πτυχίο έτσι ώστε να βοηθήσω άλλους ανθρώπους, κυρίως μουσουλμάνους, που βρίσκονται σε ανάγκη σε όλο τον κόσμο». Ο αυτοπροσδιορισμός της αυτός προκάλεσε και αρνητικά σχόλια, βέβαια, με πολλούς να παραβλέπουν τις άριστες βαθμολογίες της και να επιμένουν στην διαφορετικότητά της. Η ίδια μας απάντησε σχετικά μ’ αυτό: «Αν βλέπω τον εαυτό μου ως ελληνίδα μουσουλμάνα, αυτό είναι δικαίωμά μου. Διατηρώ την ελληνική και την αγγλική υπηκοότητα. Η συνέντευξη που μου πήρε η αγγλική διαδικτυακή εφημερίδα ήταν γιατί διασφάλισα μια θέση σε ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα και όχι λόγω της εθνικότητας ή της θρησκείας μου. Θεωρώ γελοίο το γεγονός ότι ενοχλήθηκαν τόσοι πολλοί επειδή αποκαλώ τον εαυτό μου ελληνίδα μουσουλμάνα. Έτσι προσδιορίζω τον εαυτό μου και καθένας είναι ελεύθερος να αυτοπροσδιορίζεται όπως επιθυμεί. Από την άλλη όμως ευχαριστώ όλους αυτούς που με συνεχάρησαν και είχαν τόσο όμορφα λόγια να μου πουν. Η μέρα αυτή ήταν το πρώτο βήμα από πολλά που θα ακολουθήσουν στην καριέρα μου στον τομέα των πολιτικών επιστημών».
Εμείς να της ευχηθούμε καλή συνέχεια στις σπουδές της, με την ευχή κάθε όνειρό της να πραγματοποιηθεί.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr