Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Με πλεόνασμα για τον δήμο Ξάνθης έκλεισε το 2015

Με πλεόνασμα για τον δήμο Ξάνθης έκλεισε το 2015

0
oikonoiki aug16

1. 124.380 ευρώ στα ταμεία του δήμου. Μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες και αυξήθηκε το κεφάλαιο του δήμου από την νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία στην Οικονομική Επιτροπή. Ως «ιδιαίτερα θετική», κρίθηκε η πορεία του δήμου. Κρυφή ικανοποίηση Δημαρχόπουλου

Πλεόνασμα 1. 124.380 ευρώ καταγράφηκε στο ταμείο του δήμου Ξάνθης από την χρήση του 2015! Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των Αποτελεσμάτων Χρήσης που έφερε η Οικονομική υπηρεσία για προέλεγχο στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε την Πέμπτη 18 – 8 – 2016 στις 2.30 μ.μ. Ως «θετική» κρίθηκε η πορεία του δήμου από την ευημερία των αριθμών και αυτό δικαιολογεί την κρυφή ικανοποίηση του δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου που ωστόσο δεν την εξέφρασε με λόγια.

1. 124.380 ευρώ πλεόνασμα στα ταμεία του δήμου άφησε το 2015

Την παρουσίαση της οικονομικής εικόνας του δήμου για το 2015 ανέλαβε ο προϊστάμενος της Οικονομικής υπηρεσίας κ. Μποδοσάκης ο οποίος και έκρινε «θετικό» τον ισολογισμό. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 37. 292.000 και το συνολικά έξοδα σε 36.167.000 ευρώ. Η διαφορά αυτών δίνει το πλεόνασμα του 1. 124.380 ευρώ. Επεξηγώντας ο κ. Μποδοσάκη είπε πως η διαφορά αυτή προέκυψε από την μείωση λειτουργικών δαπανών του δήμου αλλά και από την αύξηση των εσόδων που προήλθε από την αύξηση του κεφαλαίου του δήμου, λόγω τη ς αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων του. Συγκεκριμένα διευκρίνιση πως στο 2015 έγιναν νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων τα οποία και εγγράφηκαν με την αντικειμενική τους αξία κι αυτό αύξησε το κεφάλαιο του δήμου από 97 εκ. ευρώ το 2014 σε 134 εκ. ευρώ το 2015, δηλ. κατά 37 εκ. ευρώ. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου ανέρχεται σε 6 εκ. ευρώ περίπου ενώ τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας σε 8,5 εκ. ευρώ, ενώ οι τόκοι δανείων ανήλθαν σε 339.000 ευρώ. Πολύ θετική χαρακτηρίστηκε η πορεία του δήμου και από τον κ. Κώστα Τριανταφυλλίδη όμως αυτό δεν έπεισε τον κ. Σιαμπάν Μπαντάκ που ψήφισε Λευκό. Να σημειώσουμε ότι από την συνεδρίαση έλειπαν οι κύριοι Βασιλούδης και Φανουράκης.

Πρόχειροι διαγωνισμοί και νομικές εκκρεμότητες του δήμου

Τα υπόλοιπα τρία θέματα αφορούσαν διαγωνισμούς για προμήθεια καυσίμων θέρμανσης, κίνησης, ξυλείας, απορρυπαντικών και συναφών ειδών και εγκρίθηκαν ομόφωνα καθώς η επιτροπή έκρινε με βάση την μεγαλύτερη έκπτωση. Στο θέμα που αφορούσε την προμήθεια ειδών υγιεινής απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η ένσταση εταιρείας που πήρε μέρος στον διαγωνισμό και δεν επιλέχθηκε επειδή άλλη εταιρεία πρόσφερε έκπτωση 46%. Και σ’ αυτό το θέμα ο κ. Μπαντάκ ψήφισε Λευκό. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν εξουσιοδοτήσεις στην νομική υπηρεσία για παραστάσεις σε μια σειρά από δίκες με πιο σημαντική αυτή της δικαστικής διαμάχης που έχει ο δήμος εναντίον της μισθώτριας του πάρκινγκ στην οποία προκάλεσε έξωση και αυτή απάντησε με ασφαλιστικά μέτρα τα οποία και εκδικάστηκαν στις 3/8. Ωστόσο όπως διευκρινίστηκε η εξουσιοδότηση ήρθε προς έγκριση εκ των υστέρων επειδή δεν μεσολάβησε άλλη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxantahopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…