Υπήρξε κρούσμα ελονοσίας στην Ξάνθη πριν ένα μήνα. Δεν ήταν εγχώριας μετάδοσης. Κανένα κρούσμα του ιού του Δ. Νείλου και του ιού Ζίκα μέχρι στιγμής στην ΑΜΘ
Ικανοποίηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Σ. Παπαδόπουλου από την πορεία εφαρμογής και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών
Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας μιας νόσου που άλλες εποχές ήταν μάστιγα του πληθυσμού.Ωστόσο το ΚΕΛΠΝΟ είναι καθησυχαστικό και σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως τα 4 σποραδικά κρούσματα ελονοσίας εγχώριας μετάδοσης, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Αχαΐας, Ηλείας και Θεσσαλονίκης, που εμφανίστηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016 (έως σήμερα) δεν συνδέεται με Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών και δεν δικαιολογούν τον θόρυβο. Τέλος το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπενθυμίζει ότι για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή πολλών φορέων, το οποίο εφαρμόζεται και κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης. Τα δε προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, που αποτελούν σημαντικό αν και όχι απόλυτο μέτρο προστασίας, είναι στην ευθύνη των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών και η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ξεκινήσει από την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού.
Υπήρξε κρούσμα ελονοσίας στην Ξάνθη πριν ένα μήνα
Όπως μας πληροφόρησε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της περιφέρειας ΑΜΘ κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος στην περιοχή της Ξάνθης εντοπίστηκε κρούσμα ελονοσίας σε γυναίκα πριν ένα μήνα όμως αυτό δεν ήταν εγχώριας μετάδοσης αλλά ξενικής καθώς η γυναίκα είχε επισκεφτεί χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο αντιμετωπίστηκε ιατρικά κι η γυναίκα σήμερα είναι καλά στην υγεία της. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως αυτό ήταν το μοναδικό κρούσμα ελονοσίας στην περιφέρειά μας που όμως δεν είναι εγχώριας μετάδοσης και δεν προξενεί καμιά ανησυχία. Πρόσθεσε επίσης ότι φέτος δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα ούτε του ιού του Δυτικού Νείλου ούτε του ιού Ζίκα. Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας και αποτελεί απόδειξη επιτυχίας του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η περιφέρεια πέρα από το γεγονός ότι είναι εμφανής η βελτίωση της κατάστασης ιδιαίτερα για τις παραλιακές περιοχές.
Καταπολέμηση κουνουπιών με απτά αποτελέσματα
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης αλλά και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων: «Το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και παρόλο που δεν είμαστε σε περίοδο που παρατηρείται ο μέγιστος αριθμός των πληθυσμών είμαστε στο 110% της υλοποίησης του προγράμματος. Φέτος αναλάβαμε το ρίσκο και αλλάξαμε την στρατηγική στην αντιμετώπιση των κουνουπιών καθώς δώσαμε έμφαση στην προνυμφοκτονία και όχι τόσο στην ακμαικτονία. Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά καθώς από την προνυμφοκτονία που αρχίσαμε νωρίς τον Απρίλιο μειώθηκαν πολύ οι πληθυσμοί ώστε απαιτούνται λιγότερες ακμαιοκτονίες και μειώνεται το κόστος. Επίσης έχουμε θέσει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για την σωστή και την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μειώνοντας το κόστος περιφοράς ανά στρέμμα και αυξάνοντας τους ελέγχους στους εργολάβους που έχουν αναλάβει την υλοποίησης των προγράμματος από εδάφους επιταχύνοντας περισσότερες επεμβάσεις με το ίδιο κόστος. Επιπλέον έχουμε ετοιμάσει την νέα διακήρυξη για την επόμενη χρονιά και περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείο για να την αναρτήσουμε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ώστε και πάλι να ξεκινήσουμε νωρίς την προνυμφοτονία», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr