Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα πάνω κάτω φέρνει ο νόμος για τα ασανσέρ

Τα πάνω κάτω φέρνει ο νόμος για τα ασανσέρ

0
asanser

«Εφιάλτης» έχει γίνει αυτή η κατάσταση για πολλούς ενοίκους πολυκατοικιών που υποχρεώνονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Καταγγελία του συμπολίτη μας Γ. Σαρρή. Πότε δεν είναι υποχρεωτικές οι διπλές πόρτες στους ανελκυστήρες

«Πονοκέφαλο» σε πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προκαλεί ο νόμος για τους ανελκυστήρες που τους υποχρεώνει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε εποχές δύσκολες προκειμένου να προσαρμόσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανελκυστήρων στις προδιαγραφές που ορίζει η νέα νομοθεσία. Το πρόβλημα οξύνεται από το γεγονός ότι η προθεσμία προσαρμογής έχει παρέλθει από το 2012 και ο δήμος που έχει το Μητρώο των ανελκυστήρων υποχρεούται να τους «σφραγίζει» αν δεν έχουν μπει διπλές πόρτες ή διαπιστωθεί ότι δεν έχουν γίνει αυτά που αναφέρει η τεχνική έκθεση των τεχνικών Επιθεωρητών. Αυτό όμως δημιουργεί σε μερικές ομάδες πληθυσμού και κοινωνικό πρόβλημα καθώς ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες ισοδυναμεί με υποχρεωτικό εγκλεισμό στα σπίτια τους!

Καταγγελία συμπολίτη μας

«Εφιάλτης» έχει γίνει αυτή η κατάσταση για πολλούς ενοίκους πολυκατοικιών και συνεχή είναι τα παράπονα στο δήμο. Μεταξύ αυτών και ο επιχειρηματίας κ. Γιώργος Σαρρής που καταγγέλλει μια σειρά παρατυπίες στην διαδικασία και αδικαιολόγητες παραλείψεις που έχουν οσμή απάτης με τελικό στόχο κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των πολιτών να βγάλουν λεφτά. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο κ. Σαρρής που έχει «ψάξει» τον νόμο του 2008 αυτός δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες οικοδομών κατασκευής προ του 1988 να κάνουν κατά προαίρεση τις παρεμβάσεις αυτές και όχι να είναι υποχρεωμένοι: «Διαπράττουν απάτη όσοι επιβάλλουν να μπουν διπλές πόρτες σε ασανσέρ προ του 1988. Είναι προαιρετικό σύμφωνα με το νόμο. Για να κάνουμε όλα αυτά που μας λένε στις εκθέσεις τους πρέπει να πληρώσουμε πάνω από 10.000 ευρώ. Πόσοι μπορούν να πληρώσουν τόσο μεγάλα ποσά τέτοιες εποχές;», σημειώνει ο κ. Σαρρής εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του αλλά και αμφισβητώντας την διαδικασία. Καλεί δε όσους από τους συμπολίτες μας έχουν το ίδιο πρόβλημα να επικοινωνήσουν μαζί του στο τηλέφωνο:6937352539.

Πότε δεν είναι υποχρεωτικές οι διπλές πόρτες στους ανελκυστήρες

Αναφορικά με τον νόμο προφανώς ο κ. Σαρρής αναφέρεται στην ΚΥΑ που έχει υπογραφεί στις 21/12/2005 αρ. Ξ92/29362/1957 (εφ. Κυβερνήσεως αρ. φύλλου 1797) και ενσωματώνει Κοινοτική Οδηγία στην ελληνική νομοθεσία και προβλέπει τα ακόλουθα:

Ειδικά για τους ανελκυστήρες γίνεται ο διαχωρισμός τους ανάλογα με το χρόνο εγκατάστασής τους, την ταχύτητά τους και τον αυτοματισμό τους. Έτσι οι ανελκυστήρες που μπήκαν μέχρι το 1987 ελέγχονται με βασιλικό διάταγμα, από το 1987 μέχρι το 1999 με προέγκριση και μετά το 1999 με άλλα μέτρα. Αλλά και σ’ αυτά υπάρχουν αλλαγές ανάλογα με την ταχύτητά τους, τον αυτοματισμό τους και το κτίριο στο οποίο είναι εγκατεστημένοι και τον χρόνο τοποθέτησής των. Διαφορετικά είναι τα κριτήρια στα δημόσια κτίρια και διαφορετικά στις πολυκατοικίες. Ακόμη και στους επανέλεγχους στα δημόσια κτίρια ελέγχονται ανά δύο χρόνια ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιούνται και σε πολυκατοικίες ανά 6 χρόνια.

Συγκεκριμένα: 1)Αν ο ανελκυστήρας είναι πριν το 1987 δεν είναι αυτόματος, δεν έχει ταχύτητα μεγαλύτερη από 0.90 κ. το δευτερόλεπτο δεν μπαίνουν πόρτες.

2)Αν ο ανελκυστήρας είναι π.χ. του 1960 ταχύτητα 1 μέτρου, αυτόματος, σε δημόσιο χώρο μπαίνει πόρτα. 3) Το φωτοκύτταρο είναι μια πρόσθετη ασφάλεια που δεν αντικαθιστά την πόρτα και δεν είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ – Θράκης κ. Πλέσια ο νόμος δεν θέτει ζήτημα προαιρετικότητας καθώς πρόκειται για θέματα ασφάλειας. Αυτό που εξαιρεί είναι τα πολύ παλιά ασανσέρ τα οποία έχουν αυτόν τον μηχανισμό που δεν ενεργοποιείται όταν το ασανσέρ είναι κατειλημμένο και δεν διατρέχει κίνδυνο είτε εγκλωβισμού είτε ατυχήματος στο φρεάτιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…