Το «Ποτάμι της Ζωής» μπορεί να δώσει ζωή και στον τουρισμό όλου του νομού μας. Μιλάνε στο «Ε» δύο επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή
Vistonis: Α. Αναστασιάδης: «Χρειάζεται σχέδιο για την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος του νομού μας»
Riverland:Η. Μιχαηλίδης: «Τουριστική ανάπτυξη με …το ζόρι δεν γίνεται…»
Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μ. Αμοιρίδης: «Η περιφέρεια στηρίζει την τουριστική αξιοποίηση του Νέστου»
Νέστος: Τον αποκαλούν και «Ποτάμι της Ζωής» και όχι άδικα αφού η αρχέγονη ροή του με τους ατέλειωτους μαιανδρισμούς μέσα από δύσβατα περάσματα της Ροδόπης δίνει …ζωή σ’ ένα αξιοθαύμαστο οικοσύστημα από σπάνια είδη πτηνών, ψαριών και φυτών, δημιουργώντας παράλληλα ένα ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς, περιβάλλον, όπως τα Στενά του Νέστου. Παράλληλα συμβάλλει στην οικονομική ζωή του τόπου μας δίνοντας …ζωή στην πεδιάδα δημιουργώντας εύφορες εκτάσεις που προσφέρονται για γεωργική εκμετάλλευση.
Όμως ο Νέστος δεν έχει αποκαλύψει όλα τα μυστικά του…
Κι ένα μεγάλο του μυστικό είναι ότι μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά. Να καταστεί ένας αναγνωρίσιμος τουριστικός προορισμός προσελκύοντας το κομμάτι του πληθυσμού που ενδιαφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως περιπατητικός, οικοτουριστικός, αθλητικός ακόμη και …παραλιακός! Και δεν είναι υπερβολή αυτό καθώς η παρόχθια περιοχή της Γαλάνης προσφέρεται για κολύμπι και μάλιστα πλήθος κόσμου συρρέει για κολύμπι και πικ – νικ ενώ λειτουργεί και καντίνα εξυπηρετώντας τους λουόμενους. Η αρχή έχει γίνει από επαγγελματίες του τουρισμού που έχουν αναπτύξει δράσεις όπως είναι η Vistonis και η Riverland ωστόσο απομένουν πολλά να γίνουν ώστε σε επίπεδο υποδομών αλλά και προβολής ώστε το Ποτάμι της Ζωής να δώσει Ζωή και στον τουρισμό όλου του νομού. Τι χρειάζεται για να γίνει αυτό; Την απάντηση δίνουν δύο ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ο κ. Α. Αναστασιάδης της «Vistonis» και ο κ. Η. Μιχαηλίδης της «Riverland».
Α. Αναστασιάδης: «Χρειάζεται σχέδιο για την αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος του νομού μας»
Η «Vistonis» δραστηριοποιείται στον Νέστο 20 χρόνια διοργανώνοντας εκδρομές με ποικίλες δραστηριότητες όπως: κατάβαση του φαραγγιού του Νέστου με κανό – καγιάκ και κατά μήκος των μαιανδρισμών σε μια απόσταση 20 χιλιομέτρων πάντα με συνοδεία από έμπειρους συνοδούς της τοπικής ομάδας. Οι δραστηριότητες είναι διαφόρων επίπεδων και βαθμού δυσκολίας καθώς υπάρχουν και οι πιο extreme αλλά και πιο οικογενειακής μορφής με παιδιά σε πιο ήρεμες διαδρομές,. Επίσης έχει μπει δυναμικά στον σχολικό τουρισμό διοργανώνοντας σχολικές εκδρομές με μαθητές με διάφορες θεματικές στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Όπως: ο κύκλος του νερού, τα ορεινά μονοπάτια, τα πέτρινα γεφύρια κ.ά. Επίσης σε συνεργασία με τον σύλλογο «Περπατώ» της Κομοτηνής έχει διοργανώσει εκδρομές για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (κατάβαση του Νέστου) και τέλος συνεργασία με το Μουσείο Παιδικής Τέχνης έχει διοργανώνει διαφορές δράσεις για παιδιά με καλλιτεχνικό και βιωματικό περιεχόμενο (παιχνίδια στο νερό, ζωγραφική κ.λ.π).
«Ο Νέστος είναι ένα πολύ σημαντικό τουριστικό προϊόν για την περιοχή μας που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να γίνει αιχμή του δόρατος για την τουριστική ανάπτυξη σε όλο τον νομό. Αυτό που χρειάζεται είναι στρατηγική και ένα στοχευμένο σχέδιο ώστε να καταστεί αναγνωρίσιμος προορισμός στο εξωτερικό. Εμείς έχουμε συνεργασία με πρακτορεία του εξωτερικού. Υπάρχει ενδιαφέρον όμως χρειάζονται περισσότερες υποδομές. Χρειάζονται περισσότερα μονοπάτια για τους περιπατητές που είναι ένα είδος τουρισμού που έχει αύξηση. Χρειάζεται επίσης ένα σωστός σχεδιασμός και να υπάρχει διασύνδεση και δικτύωση και με άλλους τουριστικούς πόλους όπως στο αστικό περιβάλλον η Π. Πόλη της Ξάνθης, η Βιστονίδα με το σπάνια πουλιά της, η Οροσειρά της Ροδόπης που έχει τα πιο σπάνια είδη δέντρων της Ευρώπης όπως η σημύδα, η ερυθροελάτη που δεν πάγωσαν την εποχή των παγετώνων. Επίσης η διαδρομή από τους Τοξότες μέχρι το Γυφτόκαστρο, τα Πομακοχώρια αλλά και η παραλιακή ζώνη με τα Άβδηρα και τον Αρχαιολογικό χώρο τους. Σαν νομός έχουμε πολλά πλεονεκτήματα αλλά δεν τα έχουμε αξιοποιήσει. Χρειάζεται δουλειά και σχέδιο», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.
Η. Μιχαηλίδης: «Τουριστική ανάπτυξη με …το ζόρι δεν γίνεται…»
Για πλήρη απουσία της τοπικής αυτοδιοίκηση στα τουριστικά δρώμενα του τόπου κάνει λόγο ο ιδιώτης επιχειρηματίας της «Riverland» Η. Μιχαηλίδης. Οι δυο εταιρείες δραστηριοποιούνται στον Νέστο και συνεργάζονται. Η «Riverland» έχει βάση στην Σταυρούπολη και διοργανώνει rafting στον Νέστο και σχολικές εκδρομές: «Αυτό που λείπει είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση. Έχουμε ένα τουριστικό προϊόν και δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε… Οι δήμοι έχουν παρουσία μόνο περιστασιακή. Ο τουρισμός στο νομό μας από την τοπική αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται κατά το δοκούν επειδή πουλάει… Δεν υπάρχει ένα θεσμοθετημένο όργανο που να έχει παρουσία, να αναπτύσσει δράση. Είναι σε πλήρη αναντιστοιχία το προϊόν που έχουμε με το σχεδιασμό που κάνουν οι φορείς. Δεν καταλάβαμε επίσης ότι δεν ωφελεί ο τοπικισμός. Είναι γνωστό ότι από τις Γιορτές Π. Πόλης ή το Καρναβάλι γεμίζουν τα ξενοδοχεία της Καβάλας και της Κομοτηνής. Χρειάζονται λοιπόν συνεργασίες για να καρπωθούμε και εμείς από τον τουρισμό της Καβάλας. Πρέπει ο στόχος μας να είναι να γίνουμε τουριστικός προορισμός γιατί τώρα δεν είμαστε, δεν έχουμε τις υποδομές αλλά και την νοοτροπία. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε και αν θέλουμε τον τουρίστα και εμείς δεν τον θέλουμε… Δεν έχουμε τουριστική συνείδηση και επαγγελματισμό και τουρισμός με το ζόρι δεν γίνεται… Δεν μπορεί να θέλουμε τουρισμό στην Π. Πόλη για παράδειγμα και ν’ αντιδρούν οι κάτοικοι γιατί θέλουν την ησυχία τους ή ο δήμος να κυνηγά να κλείσει τα μαγαζιά! Χρειάζονται πολλά πράγματα να γίνουν και σε επίπεδο υποδομών. Αρκούν μερικές παρεμβάσεις από τους δήμους για να προσελκύσουμε προσκοπικό τουρισμό για παράδειγμα. Χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες. Σωστή προβολή. Πρέπει να το ξαναδούν από την αρχή όλοι οι φορείς και ν’ αλλάξουν μοντέλο».
Μ. Αμοιρίδης: «Η περιφέρεια στηρίζει την τουριστική αξιοποίηση του Νέστου»
Λόγια κοφτερά σαν «γυαλιά» από επαγγελματίες του είδους που δίνουν μαθήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Ξεκινώντας από την περιφέρεια και θέτοντας το ερώτημα συγκεκριμένα για τον Νέστο απαντά ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Μ. Αμοιρίδης: «Ο Γιώργος Παυλίδης από τον καιρό που ήταν Νομάρχης έθεσε τις βάσεις για την τουριστική αξιοποίηση του Νέστου. Διοργάνωσε τις Γιορτές Νέστου προβάλλοντας την περιοχή και στήριξε τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί. Και τώρα στο σχεδιασμό μας ο Νέστος έχει εξέχουσα θέση. Για τον λόγο αυτό με χρήματα της περιφέρειας ανοίχθηκε το μονοπάτι από τα Στενά στο Κρωμνικό. Παράλληλα έχουμε εντάξει τις Γιορτές του Νέστου στις εκδηλώσεις της Via Egnatia και πάντα προγραμματίζουμε επισκέψεις στον Νέστο όσων ξένων επισκέπτονται την περιοχή μας. Σκοπεύουμε επίσης να χρηματοδοτήσουμε δράσεις που στοχεύουν στην δημιουργία ταυτότητας της περιοχής ώστε να την καταστήσουμε ευρύτερα αναγνωρίσιμη. Τον Αύγουστο θα διοργανωθεί ένα συνέδριο που θα αφορά τα μονοπάτια και τις πεζοπορικές δράσεις. Επίσης στην προσέλκυση τουριστών θα βοηθήσει και η τροποποίηση του Κανονισμού που προωθείται από το Δασαρχείο προς μια πιο ευέλικτη μορφή».