Σχόλια 05/07/16

0
Διπλή επέτειο για το ΟΧΙ θα γιορτάζει από φέτος η χώρα: Σήμερα είναι η γιορτή του ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ, ενώ τον Οκτώβρη θα γιορτάζουμε το ΟΧΙ που παρέμεινε ΟΧΙ…


Στο Νέστο
Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης στη Γαλάνη, στην περιοχή του Νέστου με την μεγάλη αμμουδιά, είναι το κάτι άλλο. Κατ’ αρχήν κόσμος. Κόσμος αρκετός κάθε ηλικίας. Όλοι βρίσκονται εκεί για να χαρούν και απολαύσουν τον ποταμό. Άλλοι με κανό, άλλοι με πλατσούρισμα στο δροσερό νερό, άλλοι να κολυμπούν, πιο πέρα να ασχολούνται με αθλήματα κι άλλοι, αρκετοί, να πεζοπορούν στο γνωστό μονοπάτι που έφτιαξε πριν πολλά χρόνια το Δασαρχείο.
Το οποίο μονοπάτι, μπορούν τώρα να επισκεφτούν, μέχρι τα εκατό πρώτα μέτρα διότι έγινε παρέμβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Άνθρωποι και φύση σε αρμονική σύζευξη. Ομάδες κάνουν πικ-νικ, σκηνές για τους ολοήμερους επισκέπτες, γέλια, ξενοιασιά, ξυπόλυτη κυκλοφορία κι επαφή με τη μητέρα γη.
Ένας παράδεισος δίπλα μας που τον γνωρίζουν σιγά-σιγά οι ντόπιοι αλλά και συνέλληνες άλλων περιοχών όπως Κομοτηνή, Κοζάνη, Σέρρες κι αλλού.
Μάλιστα οι πρόσκοποι δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στην περιοχή.
Γ.Δ.


Τους πληρώνουμε οι υπόλοιποι
Η αλίευση του σχολίου έγινε από το ΒΗΜΑ και είναι ενδεικτικό του περιεχομένου της νοοτροπίας και αντίληψης που υπήρχε και συνεχίζει δυστυχώς να υπάρχει ακόμη για μερίδα «εργαζομένων» σε κρατικές επιχειρήσεις. Ιδού το κείμενο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης που λαμβάνουν κάποιοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) σήμερα.
Χρήματα βέβαια που πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι Έλληνες, εκ των οποίων ελάχιστοι έχουν μηνιαία έσοδα ύψους 3.000-3.500 ευρώ.
«Σε περικοπές μισθών κατά 40% προχώρησε η διοίκηση της ΕΒΖ στο πλαίσιο εφαρμογής του δικού της «μνημονίου» ώστε να δανειοδοτηθεί η εταιρεία. Παρά τις μειώσεις μισθών κατά 25% που είχαν γίνει το 2010, ο μέσος μισθός που τώρα κόβεται κατά 40% ανέρχεται σε 42.000 ευρώ!»
Να φανταστεί κανείς πόσα έπαιρναν οι «εργαζόμενοι» αυτοί πριν λίγα χρόνια…
Γ.Δ.


Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες
Μεγάλη ταλαιπωρία και εκνευρισμός για τους Τούρκους τουρίστες που έκαναν την επιλογή να επισκεφθούν τη χώρα μας και ιδιαίτερα την Περιφέρειά μας. Στο τελωνείο των Κήπων, από το πρωί της Παρασκευής σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές, με εκατοντάδες οδηγούς στην αναμονή. Σύμφωνα με τους αρμόδιους η κατάσταση θα εξομαλύνονταν κάπως από το απόγευμα και μετά. Η έξτρα λωρίδα που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια έχει συμβάλει στη μερική αποσυμφόρηση της κατάστασης, ωστόσο, το ρεύμα από τη γείτονα ήταν τόσο μεγάλο που ήταν αδύνατο με τα σημερινά μέσα και δεδομένα να υπάρξει ομαλή και γρήγορη εξυπηρέτηση.
Είναι προφανές πως και άλλα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στο Τελωνείο Κήπων.
Γ.Δ.


Τρούφα Θράκης
Τρούφα, τρούφα, τι ακριβώς είναι η τρούφα; Διότι εγώ γνωρίζω μόνον το γλυκό τρούφα, την ωραία σοκολατένια στρογγυλή λιχουδιά. Ε, λοιπόν, υπάρχει και η άλλη τρούφα, το μανιτάρι. Το οποίο βέβαια λίγοι γνωρίζουν, λιγότεροι το έχουν δει και ελάχιστοι έχουν γευθεί. Κι αυτό, διότι η τρούφα ζει και μεγαλώνει υπογείως, μέσα στο χώμα. Και για να βρεθεί, εντοπιστεί, χρειάζονται ειδικά… σκυλιά ή γουρούνια!
Μάλιστα οι τρούφες της Θράκης είναι ξεχωριστές, νοστιμότατες και πανάκριβες. Αν δε τις βρείτε κάπου, δοκιμάστε τις. Όσοι τις δοκίμασαν λένε μόνο επαίνους.
Γ.Δ.


Επιστρέφουν σπίτια τους
Αφού είδαν κι απόειδαν ελπίζοντας μαζικά ότι θα πάνε προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στη χώρα μας, το πήραν απόφαση: Παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Έτσι, πάνω από 3000 είναι οι αιτήσεις επαναπατρισμού τους πρώτους έξι μήνες του 2016.
Για το 2016 οι πρόσφυγες που έχουν επιστρέψει προέρχονται κυρίως από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, τη Γεωργία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.
Συνολικά, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, βάσει της τελευταίας καταγραφής, βρίσκονται 57.325 πρόσφυγες. Στην Αττική βρίσκονται 10.276 πρόσφυγες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 8.629. Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 1.323 άτομα.
Γ.Δ.


Ταφόπλακα από τη Φώφη
Τέλος στα «όνειρα» του πρωθυπουργού ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή και «άδολη» αναλογική έβαλε η Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της την Κυριακή στο ΣΚΑΙ, κλείνοντας το θέμα (που είχε η ίδια ανοίξει με αμφιλεγόμενες δηλώσεις της) της ψήφισης του προτεινόμενου από την κυβέρνηση εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συνηγορήσει στον κίνδυνο ακυβερνησίας. Συγκεκριμένα δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα. Αποσπασματικές ρυθμίσεις εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή… Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη στους τακτικισμούς του ενός και του άλλου».
Κάνοντας την απλή αριθμητική πράξη: ΝΔ +ΠΑΣΟΚ+ΠΟΤΑΜΙ = 75+16+10+ Θεοχάρης (Ανεξάρτητος) μας κάνει 102. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσει η πρόταση της κυβέρνησης τους 198 στην καλύτερη περίπτωση. Έτσι λοιπόν ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αρκεστεί στις ψήφους του κ. Λεβέντη και της Χρυσής Αυγής για να φέρει την απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες όμως εκλογές.
Για τις επόμενες εκλογές σίγουρα θα επαληθευτεί η ρήση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που εξελέγη πρωθυπουργός…»


Η διωκόμενη επιχειρηματικότητα
Διαβάζοντας την είδηση για την αυτοκτονία του Κυριάκου Μαμιδάκη της Jet Oil, λόγω υπαγωγής της εταιρίας του σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, ήρθαν στο μυαλό οι αδιανόητες ανοησίες που διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες περί ευθύνης μετόχων Ανώνυμων Εταιριών, από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τις διαφορές ΑΕ, ΕΕ, ΟΕ, προσωπικής εταιρίας, κλπ. Εκφράζουν με βεβαιότητα άποψη άτομα που δεν έχουν πάρει το παραμικρό ρίσκο στη ζωή τους, δεν έχουν αισθανθεί πότε την αγωνία να πρέπει να πληρώσεις την επιταγή στην ώρα της για να μην σφραγιστεί ή πώς θα ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου αν δεν πληρώσει ο τάδε πελάτης στην ώρα του. Άνθρωποι που δεν πήγαν ποτέ στην τράπεζα να πάρουν δάνειο με εγγύηση την όποια προσωπική τους περιουσία προκειμένου να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, δεν είχαν αϋπνίες από το άγχος διότι δεν συγκεντρώθηκαν τα χρήματα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Νομίζουν ότι όποιος φέρει τον τίτλο του επιχειρηματία είναι οπωσδήποτε κλέφτης «γιατί αλλιώς πως έκανε λεφτά; Κάπως τα έκλεψε». Δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πως δημιουργείται ο πλούτος και πόσο εύκολη και οριακή είναι η αποτυχία από μια αβλεψία. Αυτοί που θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνονται απολύσεις ούτε μειώσεις μισθών άσχετα με την πορεία της επιχείρησης, και αν είναι ζημιογόνα δεν μας νοιάζει, να κόψει το λαιμό του να βρει χρήματα. Αυτές τις αντιλήψεις μοιράζεται σημαντική μερίδα συμπολιτών μας, αλλά ευτυχώς συναντούμε και εργαζόμενους που δεν συμμερίζονται καμία από αυτές τις ισοπεδωτικές αντιλήψεις και γι’ αυτό το λόγο κάποιοι προσπαθούν να παραμείνουν αισιόδοξοι για το μέλλον.
Χ.Δ.


Και ο Σάκης Ρουβάς στην πολιτική;
Γιατί όχι; Δημοφιλία έχει. Υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει ότι ο κόσμος που τον ακολουθεί πιστά και τον υποστηρίζει σε κάθε του βήμα επί 25 χρόνια δεν θα επικροτούσε και αυτή του την επιλογή; Εδώ έχουμε δει στην πολιτική σκηνή τόσους και τόσους, στον Ρουβά θα κολλήσουμε; Σε πρόσφατη συνέντευξή του τοποθετήθηκε πολιτικά και η διασύνδεσή του μέσω φιλανθρωπικών εκδηλώσεων με επιφανείς επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, δημιουργώντας την βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα τον δούμε σε ενεργό πολιτικό ρόλο. Όπως δήλωσε πρόσφατα: «Η ύπαρξη της μνημονιακής πολιτικής στη χώρα μας τόσα χρόνια όπως και η ύπαρξη των ξένων επιτηρητών και καθοδηγητών καταγράφει δυστυχώς την περίτρανη αποτυχία και αδυναμία μας από την περίοδο της μεταπολίτευσης ως και σήμερα να διαχειριστούμε και να αξιοποιήσουμε με αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, όραμα και συνέπεια έναν τόσο σπάνιας ομορφιάς και πλούσιο τόπο όπως η Ελλάδα αλλά και τις αρετές μας ως Έλληνες, τη δύναμη ψυχής, το μέγεθος του πολιτισμού και της διανόησής μας που κυριαρχεί και μεγαλουργεί στο εξωτερικό παγκόσμια αλλά αδυνατεί, συρρικνώνεται στο εσωτερικό. Άρα η ευθύνη είναι βεβαίως πρωτίστως των πολιτικών, αλλά και του λαού, των ψηφοφόρων και πολλές φορές των μη ψηφοφόρων. Η ενεργή συμμετοχή είναι προϋπόθεση, είναι υποχρέωση και όχι απλά δικαίωμά μας. Δεν αξίζουμε ως λαός αυτή την αντιμετώπιση. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε, διότι και ιστορικά το έχουμε αποδείξει». Τα περί ελληνικής ψυχής που μεγαλουργεί τα έχουμε ακούσει και από άλλους, και συνήθως αρέσουν στον πολύ κόσμο. Σε συνδυασμό με την αγάπη του κόσμου για νέα πρόσωπα, όλα είναι πιθανά και δυνατά πλέον σ’ αυτό τον τόπο.
Χ.Δ.


Ξυπνήστε… το μέλλον είναι ο τουρισμός!
Πλήθος τουριστών είχαμε το Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη. Πολλοί Τούρκοι που ήρθαν λόγω του Μπαϊραμιού, πολλοί Βούλγαροι που κατευθύνθηκαν στις παραλίες αλλά και γκρουπ από Αθήνα και άλλες περιοχές που έκαναν …περιοδεία στις πόλεις της περιφέρειας και η Ξάνθη ήταν ένας προορισμός τους όπως γίνεται συνήθως. Αυτό όμως αρκεί; Το λέμε τόσα χρόνια τώρα. Έχουμε ένα αξιόλογο τουριστικό πακέτο να πουλήσουμε και το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο. Έχουν γίνει κινήσεις τα τελευταία χρόνια αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερες. Και πρέπει και ο δήμος να κουνήσει τα χέρια του… Έκανε μια Επιτροπή τουρισμού και δυο χρόνια τώρα δεν έφτιαξε ούτε ένα φυλλάδιο… Ας δει το παράδειγμα του Μπουτάρη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Ανακαίνισε πριν χρόνια το σπίτι του Κεμάλ και το Σαββατοκύριακο βούλιαξε η Θεσσαλονίκη από Τούρκους. Κι εμείς εδώ έχουμε και οθωμανικά μνημεία αλλά και δικά μας όλων των περιόδων, η Ξάνθη επίσης προσφέρεται για διάφορες μορφές τουρισμού και οι δήμοι κοιμούνται… Είναι τραγικό να έχεις ένα τέτοιο πλεονέκτημα και να μην ξέρεις πως θα το διαχειριστείς! Να μην έχεις ένα σχέδιο…
Μ.Ξ.


Εκτός Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ όλη η παλαιά φρουρά
Πλήρως ανανεωμένη η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη. Νέα στελέχη έχουνε αναλάβει τη σκυτάλη και ο μόνος που συμμετείχε στο παλαιότερο σχήμα είναι ο Ανέστης Αντωνιάδης που ανέλαβε γραμματέας. Κι αυτό είναι θετικό και επιβεβλημένο άλλωστε. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζονται ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες αν θέλουν να συνεχίσουν… Ο γραμματέας και τα νέα μέλη της Νομαρχιακής έχουν ένα δύσκολο δρόμο μπροστά τους. Παραλαμβάνουν ένα ΠΑΣΟΚ …σκιά του παλιού εαυτού του και θα κληθούν να δώσουν τον αγώνα να βρουν συνομιλητές στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ που έχει υποστεί διάλυση και άλωση κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χρειάζονται κότσια και προσοχή όχι στα λάθη του παρελθόντος… τον παραγοντισμό, τον τυχοδιωκτισμό, τις παλαιοκομματικές πρακτικές. Όλα αυτά που διέλυσαν το ΠΑΣΟΚ
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…