Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καλό Μπαϊράμ στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Καλό Μπαϊράμ στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

0
Ramazani-empros

Άρχισε σήμερα η τριήμερη γιορτή – Τηρούν τα έθιμα οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης. Επισκέψεις με ευχές και γλυκά

Γλυκά προσφέρουν οι μουσουλμάνοι και στους χριστιανούς γείτονες και φίλους τους. Ευχές από το «Ε». Ευχές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΝΟΔΕ, ΠΑΣΟΚ Ξάνθης

Μετά από 30 μέρες Ραμαζανιού με νηστεία και προσευχή, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες από σήμερα και για 3 μέρες γιορτάζουν το Σεκέρ Μπαϊράμ. Είναι τρεις μέρες χαράς, αγάπης, συγχώρεσης, καλοσύνης που ακολουθούν μια μακρά περίοδο εξαγνισμού και συγχώρεσης, που αποτελεί το θρησκευτικό νόημα του Ραμαζανιού.

Τηρούν τα έθιμα οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης

Η κα Χατιτζέ είναι από χωριό του δήμου Μύκης. Νήστεψε 30 μέρες από την ανατολή μέχρι της Δύση του ήλιου όπως κάνει από μικρό κοριτσάκι. Όπως έκαναν οι γονείς, τα αδέρφια της και όλοι οι συγγενείς και φίλοι της. «Είναι δύσκολο ιδιαίτερα γι αυτούς που δουλεύουν αλλά έχουμε συνηθίσει, είναι κάτι που το θέλουμε το βρήκαμε από τους συγγενείς μας και το συνεχίζουμε…», μας λέει εξηγώντας πως χθες ήταν η τελευταία μέρα νηστείας και σήμερα αρχίζει η τριήμερη γιορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ.

Επισκέψεις με ευχές και γλυκά

Σήμερα λοιπόν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν δουλεύουν και περνούν την μέρα τους κάνοντας επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. Ανταλλάσσουν ευχές όπως: «Μπαιράμ μπουμπαρέ ολσούν» και Μπαιράμνους κοτλού ολσούν» που έχει την έννοια του «Χρόνια Πολλά». Οι νεότεροι φιλούν το χέρι των ηλικιωμένων σε ένδειξη τιμής και σεβασμού και προσφέρουν γλυκά που έχουν φτιάξει ή αγοράσει. Συνήθως μπακλαβά ή κανταΐφι και ρεβανί. Γι αυτό και το Μπαϊράμ ονομάστηκε Σεκέρ που σημαίνει «γλυκό». Να σημειώσουμε ότι αυτές τις ημέρες υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και από την Τουρκία. Έχει διαπιστωθεί πως έρχονται πολλές οικογένειες να δουν συγγενείς και φίλους και να γιορτάσουν μαζί τους και είτε φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών είτε διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης.

Γλυκά προσφέρουν οι μουσουλμάνοι και στους χριστιανούς φίλους τους

Γλυκά όμως οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν προσφέρουν μόνο στους φίλους και σους συγγενείς τους αλλά και στους γείτονες και φίλους χριστιανούς, όπως κι αυτοί με την σειρά τους κάνουν την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων. Μια παλιά συνήθεια που έχει πάρει χαρακτήρα εθίμου και δείχνει τι σημαίνει στην πράξη αυτό που ακούγεται κατά κόρον: πρότυπο αρμονικής συμβίωσης και συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Είναι αυτές οι απλές καθημερινές πράξεις που το καταδεικνύουν.

Ευχές από το «Ε»

«Χρονιά πολλά με υγεία, χαρά, ευτυχία και προκοπή» από το «Ε» σ’ όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας.

Ευχές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΝΟΔΕ, ΠΑΣΟΚ Ξάνθης

Σε ανακοίνωση του Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: « Με αφορμή τη γιορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ, εύχεται σε όλους τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους Χρόνια Πολλά, με χαρά, υγεία και ευτυχία». «Η ΝΟΔΕ Ξάνθης εύχεται ολόψυχα στου μουσουλμάνους συμπολίτες και στις οικογένειες τους, για την γιορτή του Μπαϊραμιού Χρόνια Πολλά, προσωπική και οικογενειακή ευημερία». «Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης με αφορμή την γιορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ εύχεται σ’ όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους «Χρόνια Πολλά», γεμάτα πνευματική φώτιση , χαρά, υγεία και ευτυχία. Το φετινό Σεκέρ Μπαϊράμ ως γιορτή των γλυκισμάτων ας είναι η απαρχή να γλυκάνουν τις ζωές τους οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι. Ας βάλει τις βάσεις να φέρει πίσω όλους τους οικονομικούς μετανάστες που είναι στα ναυπηγεία σε Ολλανδία, Γερμανία και σε κατασκευαστικές στο Κατάρ και δεν μπορούν να είναι μαζί μας. Ευχόμαστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επιστροφή των αγαπημένων σας προσώπων. «Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, να είστε σίγουροι ότι θα συμβάλουμε σε αυτό με κάθε τρόπο και μέσο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…