Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Πικρίζει» η τιμή του καφέ

«Πικρίζει» η τιμή του καφέ

0
kafes-pikros

Ο νέος νόμος βάζει φόρο 2 ευρώ ανά κιλό στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του, 3 ευρώ στον ψημένο καφέ και 4 ευρώ στον στιγμιαίο

Πλήγμα για τα καφεκοπτεία και τις εταιρείες εισαγωγής – Δεν μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση τα μαγαζιά. Οι Ξανθιώτες προτιμούν τον ελληνικό καφέ

Πικρό καφέ θα πίνουμε από 1/1/2017 αν και εφόσον δεν υπάρχει κάποια μεταβολή στο νέο νομοσχέδιο 4389/2016 που ψηφίστηκε και επιβάλλει φόρο 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του, 3 ευρώ στον ψημένο καφέ και 4 ευρώ στον στιγμιαίο καθώς και στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ. Φυσικό επακόλουθο η αύξηση αυτή να μετακυλιστεί σ’ όλους τους κρίκους της αλυσίδας εμπορίας του καφέ, από τις εισαγωγικές εταιρείες και τις εταιρείες μεταποίησης του καφέ, στα καφεκοπτεία και τέλος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντας καφέ μπαρ καφετέριες και καφενεία που πωλούν καφέ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αύξηση θα κυμανθεί από 20 – 30% και θα επηρεάσει ανοδικά την τελική τιμή του. Ένα προϊόν που έχει υποστεί 2 αυξήσεις ΦΠΑ στα 2 χρόνια όταν από 9% και 13% στην συνέχεια εκτοξεύτηκε στο 23% και τώρα στο 24% δέχεται νέες πιέσεις που είναι βέβαιο ότι επηρεάσουν την κατανάλωση του και θα απειλήσουν την βιωσιμότητα όλου του φάσματος των επιχειρήσεων που εμπλέκονται μ’ αυτό.

«Πικρός» φόρος για τον καφέ

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης των δύο Coffee Island στην πόλη μας κ. Τσιλλιγγίρης πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που θα επηρεάσει με δυσμενή τρόπο όλο τον κλάδο. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, πρόεδρο για την Ελλάδα της Specialty Coffee Association of Europe και μέλος της Ένωσης Καφεκοπτών, ο οποίος έιναι και CEO της Coffee Island, της μεγαλύτερης αλυσίδας καφεκοπτείων και πώλησης ροφημάτων καφέ στην Ελλάδα: « είναι σε εξέλιξη κάποιες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για μικρότερη αύξηση, αναγνωρίζοντας ότι αυτή που προβλέπεται θα δημιουργήσει πρόβλημα στον κλάδο». Όπως δήλωσε ο κ. Κωνστανινόπουλος: «Πρόκειται για ένα φορολογικό μέτρο που θα πλήξει κυρίως τις οργανωμένες αλυσίδες, αυτές που φροντίζουν να κόβουν αποδείξεις και να είναι τυπικές με τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και να ευνοηθούν πάλι όσοι φοροδιαφεύγουν. Είναι γνωστό και από το παρελθόν και από άλλες κατηγορίες προϊόντων ότι όταν αυξάνεται η φορολογία σε ένα προϊόν και οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και αυξάνονται τα κρούσματα λαθρεμπορίας, παραοικονομίας και φοροδιαφυγής». Να σημειώσουμε ότι η Coffee Island είναι η μόνη ελληνική εταιρεία στην χώρα που αγοράζει ωμό τον καφέ από χώρες του Ισημερινού που παράγουν καφέ και τον μεταποιεί σε εργοστάσιο που έχει έδρα τηn Πάτρα. Οι υπόλοιπες κάνουν εισαγωγή και εμπορία.

Πλήγμα για τα καφεκοπτεία

Πλήγμα στα Καφεκοπτεία η αύξηση του φόρου στον καφέ καθώς θα τον αγοράζουν ακριβότερα και είτε θα αυξήσουν τις τιμές τους είτε αν την απορροφήσουν θα μειώσουν το ποσοστό κέρδους τους. Όπως αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Ρωσίδης, ιδιοκτήτης Καφεκοπτείου στην πόλη μας: «Στην καλύτερη περίπτωση θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε την τιμή πώλησης του καφέ κατά δύο ευρώ καθώς είναι μεγάλο το ποσό και δεν μπορεί να απορροφηθεί. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Ήδη έχει μειωθεί η κατανάλωση λόγω της κρίσης και λόγω της αύξησης του ΦΠΑ». Ο κ. Ρωσίδης εκτιμά επίσης ο φόρος θα πλήξει και τις εταιρείες που εισάγουν τον καφέ καθώς πρέπει να προπληρώνουν τις αγορές τους και πιθανόν να εμφανιστούν ελλείψεις αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Να σημειώσουμε πως ο κ. Ρωσίδης αγοράζει ωμό τον καφέ από εταιρεία εισαγωγής και τον επεξεργάζεται στο Καφεκοπτείο του (καβούρντισμα, άλεσμα κ.λ.π.) όπως κάνουν και τα περισσότερα Καφεκοπτεία. Να σημειώσουμε πως στον νομό μας έχουμε περίπου 13 – 14 καφεκοπτεία εκ των οποίων τα 10 μέσα στην πόλη της Ξάνθης.

10 με 15 λεπτά η ανατίμηση στη τελική τιμή του καφέ, εκτιμά ο πρόεδρος του σωματείου Καφέ – μπαρ

Αμέσως επόμενος κρίκος της αλυσίδας τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος του σωματείου Καφέ – μπαρ Ανδρέας Ιντζές εκτιμά πως η ανατίμηση θα έιναι 10 με 15 λεπτά στην τελική τιμή: «Εμείς δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τον φόρο . Δεν μπορούμε να δουλεύουμε μόνο για το κράτος».

Οι Ξανθιώτες προτιμούν τον ελληνικό καφέ

Όπως μας είπαν από τα Καφεκοπτεία αλλά και τα καφέ την μεγαλύτερη ζήτηση και σε συντριπτικά μάλιστα ποσοστά την έχει ο ελληνικός καφές, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από 8 – 12 ευρώ το κιλό. Ακολουθεί ο καφές φίλτρου με τιμές από 15 – 30 ευρώ το κιλό και τελευταία έχει ζήτηση και ο εσπρέσο με τιμές από 14 – έως 30 ευρώ το κιλό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Τι αλλάζει για τα ζευγάρια Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις φέρνει διάταξη που ενσωματώθη…