Εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρηση από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην 40ή Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη
Τα σημαντικά μηνύματα της απόφασης για την Περιφέρειά μας και για τη χώρα περιέγραψε ο περιφερειάρχης
Παρά τη συγκλονιστική συγκυρία της διεξαγωγής της 40ής Συνόδου της Unesco στην Κωνσταντινούπολη, η αποστολή των φορέων της Καβάλας επέστρεψε σώα και με μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τη γειτονική πόλη, την ΑΜΘ, αλλά και όλη την Ελλάδα, αφού εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς η εγγραφή του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ.
Η κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, υπήρξε αποτέλεσμα μιας συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και των φορέων της Καβάλας, ιδίως του πρώην Δήμου Φιλίππων και του νυν Δήμου Καβάλας, που στήριξαν την προσπάθεια. Ο φάκελος υποβλήθηκε στη συνέχεια στην απαιτητική διαδικασία της αξιολόγησης από το αρμόδιο για την πολιτιστική κληρονομιά συμβουλευτικό όργανο της UNESCO, το διεθνές ICOMOS.
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή μίλησε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το φυσικό αέριο ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης που εξήρε τις προσπάθειες του δήμου και όλων των φορέων της Καβάλας και μετέφερε το κλίμα από την ιστορική για την περιοχή μας συνεδρίαση. «Όλη η διαδικασία γινόταν σε μία τεράστια αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο που διεξαγόταν η Σύνοδος στο Ταξίμ, συμμετείχαν πρέσβεις από πάρα πολλές χώρες, ειδικοί σε θέματα πολιτισμού και ο φάκελος των Φιλίππων ήταν ο μόνος που εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρησης», σημείωσε ο κ. Παυλίδης, υπογραμμίζοντας ότι: «αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την περιφέρειά μας και για τη χώρα μας γιατί εκπέμπει μηνύματα για την αξία των Φιλίππων και ως προς την έλευση του Αποστόλου Παύλου». Στην ίδια συνέντευξη ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος τόνισε και τη συμβολή του περιφερειάρχη με επαφές και ενέργειες, όπου απαιτήθηκε.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της πόλης των Φιλίππων τεκμηριώνεται τόσο βάσει της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, όσο και λόγω της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου, η οποία σηματοδότησε τις απαρχές του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.
Μετά την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς αριθμεί πλέον 18 εγγραφές από την Ελλάδα.