Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μια φιλολογική… σοφίτα ‘’άνοιξε’’ στην Ξάνθη

Μια φιλολογική… σοφίτα ‘’άνοιξε’’ στην Ξάνθη

0

Ένα φιλολογικό blog για την λογοτεχνία, την µουσική και οτιδήποτε κινεί το ενδιαφέρον και προκαλεί σκέψη και προβληµατισµό

Η φιλόλογος Δέσποινα Γαβριηλίδου φιλοδοξεί να γίνει η «Σοφίτα» µια δηµιουργική διαδικτυακή γωνιά για όσους αγαπούν τον… λόγο

Μια διαφορετική… σοφίτα άνοιξε τις διαδικτυακές της πύλες και µας καλεί να ανακαλύψουµε µέσα από τα κείµενά της πρόσωπα και λογοτεχνικά έργα που έχουν αφήσει το στίγµα τους. Μια «Φιλολογική Σοφίτα», όπως ονόµασε το νέο της blog η Δέσποινα Γαβριηλίδου, φιλόλογος από την Ξάνθη, η οποία ολοκλήρωσε πριν από επτά χρόνια τις σπουδές της στην σχολή της Θεσσαλονίκης. Αφού εργάστηκε για ένα διάστηµα στο τµήµα βιβλίου γνωστής αλυσίδας βιβλιοπωλείων, διδάσκει τώρα σε φροντιστήριο της πόλης µας τα µαθήµατα της ειδικότητάς της. «Η δηµιουργία του blog ήρθε τώρα για να γεµίσει και το εκπαιδευτικό κενό των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά ήταν µία σκέψη που υπήρχε στο µυαλό µου εδώ και χρόνια», αναφέρει η ίδια στο «Ε». Η «σοφίτα» όµως θα µείνει ενεργή και θα τροφοδοτείται µε ενδιαφέροντα κείµενα όχι µόνο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά είναι κάτι που η Δέσποινα επιθυµεί να συνεχίσει πιο οργανωµένα. Άλλωστε έγραφε και στο παρελθόν σε διάφορα site πιο εξειδικευµένα και µε ένα ιδιαίτερο κοινό. «Ένιωσα ότι ήρθε η ώρα να απαγκιστρωθώ και να δηµιουργήσω κάτι δικό µου» εξοµολογείται η Δέσποινα, η οποία θεωρεί πως υπάρχει ένα κενό στον χώρο αυτό στην πόλη µας.

Μια διαδικτυακή φιλολογική γωνιά για όλες της µορφές του λόγου

Ο φιλόλογος, από την ετυµολογία της ιδιότητάς του, είναι κάποιος που αγαπά (φιλεί) τον λόγο, οπότε κάθε λογοτεχνική και καλλιτεχνική έκφραση βρίσκει την θέση της στην «Σοφίτα». Και αν η σοφίτα παραπέµπει σε κάτι παλιό και ξεχασµένο, τα κείµενα που φιλοξενούνται εκεί έχουν µία ιδιαίτερη φρεσκάδα και ζωντάνια. «Υπάρχει και η έννοια της σοφίτας όπως την ξέρουµε, γι’ αυτό δηµιούργησα και την στήλη ‘’Αναµνήσεις από την σοφίτα’’, η οποία προορίζεται να φιλοξενήσει κυρίως αναµνήσεις από την παιδική µας ηλικία, που βγάζουν έντονα συναισθήµατα και φέρνουν στην επιφάνεια ξεχασµένα γεγονότα», µας λέει η ίδια. Τα άρθρα που έχουν ήδη ‘’ανέβει’’ στην διεύθυνση filologikisofita.wordpress.com, αλλά και αυτά µε τα οποία στο µέλλον θα καταπιαστεί η δηµιουργός της «Σοφίτας», αφορούν την λογοτεχνία αλλά και την µουσική ή όπως η ίδια λέει: «γενικώς οτιδήποτε µας κινεί το ενδιαφέρον και µας κάνει να σκεφτούµε, να προβληµατιστούµε».

Τι θα βρούµε στην «Φιλολογική Σοφίτα»;

«Είναι ακόµη σε πολύ αρχικό στάδιο και πειραµατίζοµαι, αλλά σίγουρα θα έχει θέµατα µουσικής, θέµατα φιλολογικά, δηλαδή αναλύσεις λογοτεχνικών κειµένων, ποίησης, λίγο διαφορετικές όµως, ας πούµε πιο αισθαντικές και συγκινησιακές, όχι τόσο µε µια ξερή επιστηµονική επιχειρηµατολογία, σίγουρα θα υπάρχουν και θέµατα για παιδική λογοτεχνία στην ενότητα της «παιδικής γωνιάς» και πολλά άλλα» εξηγεί η Δέσποινα για τους στόχους του blog. Οµολογεί ότι δεν περίµενε τόσο άµεση απήχηση και ανταπόκριση, και χαίρεται ιδιαίτερα όταν βλέπει ότι ο κόσµος επισκέπτεται την «Σοφίτα» και διαβάζει τα κείµενα. Δηλώνει ανοιχτή σε προτάσεις και συνεργασίες, θέλοντας κυρίως να συµµετέχουν στο blog νέοι φιλόλογοι της Ξάνθης, θεωρώντας ότι θα καλυφθεί µια ανάγκη στην ενασχόληση σε αυτό το επίπεδο µε θέµατα γραµµάτων και τεχνών. «Η συνεργασία θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο σε τέτοιες περιπτώσεις για να ανοίγει η προσπάθεια προς τα έξω και να υπάρξουν νέες ιδέες και προτάσεις» ανέφερε η Δέσποινα. Εµείς να ευχηθούµε η νεοσύστατη διαδικτυακή αυτή φιλολογική γωνιά να έχει ανάλογη συνέχεια και συνέπεια, γιατί τα πρώτα δείγµατα γραφής είναι πολύ θετικά και ελπιδοφόρα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έκθεση Φωτογραφίας στην Αλεξανδρούπολη με τίτλο «Μετά τη Φωτιά»

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από σήμερα έως τις 22 Ιουνίου Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφ…